«Smørfinger-Casillas» slaktes etter kjempetabbe: – Spania må dyrke de Gea

Mens David de Gea storspiller for Manchester United har Spanias førstevalg i EM-kvaliken tabbet seg ut igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under fotball-VM i 2014 ba Iker Casillas om unnskyldning for det han selv kalte den verste prestasjonen i sin karriere da Spania ble smadret 5-1 av Nederland.

Nå er spørsmålet hvem som skal være Spanias førstevalg under sommerens fotball-EM. Iker Casillas (34 år, 165 landskamper) eller David de Gea (25 år, 7 landskamper)?

Bettingselskapet til Spanias største sportsavis, Marca, gir denne uken lavest odds på at det er Casillas som vil vinne keeperkampen.

Ny Casillas-tabbe
Det på tross av helgens kamper. Der var de Gea nok en gang var bunnsolid da Manchester United slo Liverpool 1-0, mens Casillas tabbet seg fryktelig ut da Porto tapte 0-1 borte for Guimarães.

MÃOS DE MANTEIGE: Record omtaler Casillas' smørfingre.
MÃOS DE MANTEIGE: Record omtaler Casillas' smørfingre.

Etter tabben ble keeperlegenden med 165 landskamper for Spania slaktet i portugisiske medier. «Smørfingre» skrev avisen Record.

Se Casillas-tabben og de Geas redninger i videovinduet øverst!

Casillas tabbet seg også stygt ut i EM-kvaliken, da Spania tapte 1-2 mot Slovakia i den andre kampen. Likevel spilte Casillas sju av ti kvalifiseringskamper, mens de Gea spilte tre.

På ti kamper slapp Spania inn kun tre mål. Det var Casillas som slapp inn alle sammen, mens David de Gea holdt nullen borte mot Luxembourg, Makedonia og Ukraina.

I oppgjøret mot Ukraina storspilte de Gea, og det var takket være han at Spania klarte å dra i land en 1-0-seier.

Mener Casillas må vrakes
TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller er ikke i hvil om hvem han hadde satset på.

– Det er tid for å la rutine være rutine og satse på den som er best. Jeg er ikke i tvil om hva jeg hadde gjort, sier han.

David de Gea bør etter hans skjønn være et soleklart førstevalg.

– Det er et mesterskap. Da handler det om å ha det beste laget som er mulig å stille med i de få kampene man har. Tidligere hadde det spanske landslaget en så bra midtbane at de for eksempel kunne utelate en Cesc Fabregas, men her sitter man med en følelse av at manageren er litt forutinntatt om han velger Casillas. At han lever på gamle meritter, sier Stamsø Møller og legger til:

– Jeg har ikke belegg for å si at Casillas er blitt dårligere, men de Gea er så bra. Han hadde stått for hvilket som helst annet landslag unntatt Tyskland, mener han.

Det er bare én liten ting TV 2-kommentatoren har å utsette på de Gea.

– De Gea har kanskje litt mangler i feltet, men han er best på alt annet. Feltarbeidet er viktig, og man så kanskje et lite gufs fra fortiden mot Newcastle, men det kan ikke være noen i Premier League som har reddet så mange poeng som ham siden han kom til United, påker han.

– Blant de fem beste i verden
Stamsø Møller mener de Gea er i de absolutte toppsjiktet blant verdens keeperkjemper.

– Han er blant de fem beste i verden, definitivt, sier han, og trekker frem Manuel Neuer, Samir Handanovic, Petr Cech, Thibaut Courtois og Gianluigi Buffon som hans fremste konkurrenter i verdenstoppen.

Iker Casillas debuterte på det spanske landslaget like etter å ha fylt 19 år sommeren 2000. To år senere ble han Spanias førstevalg under VM i 2002, etter at det opprinnelige førstevalget Santiago Cañizares måtte stå over grunnet en bisarr skade.

Canizares knuste en aftershave-flaske på hotellrommet sitt under lagets VM-oppkjøring, og endte opp med å kutte en sene i stortåen sin.

Inn kom Casillas, og nesten 14 år senere mener Stamsø Møller at tiden er overmoden for at klippekortet må inndras for godt.

– De må bare dyrke de Gea, konkluderer han.