LITEN LEILIGHET: Kjersti Bergesen og Tid for hjem-gjengen pusset opp denne lille leiligheten i tirsdagens episode. FOTO: TV 2
LITEN LEILIGHET: Kjersti Bergesen og Tid for hjem-gjengen pusset opp denne lille leiligheten i tirsdagens episode. FOTO: TV 2

Utnyttet plassen maksimalt da den lille leiligheten ble pusset opp

Se bilder og les om de smarte løsningene i Kjersti Bergesens Tid for hjem-blogg.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er et fint sted i livet å være, når man flytter inn i sin første felles leilighet sammen med kjæresten. Fredrik og Julie har funnet drømmeleiligheten. 4. etasje i et rekkehus, sentralt beliggende og med en fantastisk utsikt.

Det er bare det at kjøkkenet er bittelite, ligger på baksiden uten utsikt og lys, og svært utdatert. Kan kjøkkenet flyttes inn i de to små stuene? Kan man lage en åpen løsning der det er plass til et praktisk kjøkken, spisebord til mange og samtidig en sofadel for tv-titting og middagshvil?

Designer Morten mener det skal gå helt fint. Med denne flotte utsikten må det kunne bli et fantastisk rom uansett. Men det må tenkes smart, mener han.

Riving og slikt

Det går veldig greit å rive det som må fjernes. Den lille skilleveggen mellom de to stuene, den gamle oljekaminen, tepper på gulvene, løs tapet i mange lag og listverk som ikke lenger vil passe. Og alt vi skal kvitte oss med? Det blir pent stablet på altanen og lagt i container som heises opp. En effektiv og lettvint løsning for oss, verdt å huske dersom du noen gang skal gjøre større arbeider høyt oppe i et hus.

FØR: Slik så det ut før kjøkkenoppussingen startet for alvor. FOTO: TV 2
FØR: Slik så det ut før kjøkkenoppussingen startet for alvor. FOTO: TV 2

Her kunne vi nok klart oss uten, det var ikke så mye som skulle kastes, men moro var det. Og så fikk vi heist opp de nye materialene i samme slengen.

Se hvilke produkter Tid for hjem brukte til dette prosjektet


Mortens tanker

Designer-Morten vil plassere kjøkkenet på langveggen og ikke ved vinduet slik huseierne hadde sett for seg. Man vil da ikke se kjøkkenet med det samme man kommer inn i rommet, og det vil føles mer som et oppholdsrom.

Spiseplassen vil han ha fremme ved vinduet, og her vil han lage en komfortabel hjørnesofa slik at dette blir rommets hovedoppholdssted. En åpen hylle skal fungere som luftig romdeler mot arealet ved altandøren. Huseierne har fra før av en stor Eames-stol som de ønsker å ha i rommet; den kan bo her sammen med en haug store puter. Her er plass til en eventuell sofa i fremtiden, men det kanskje ikke er nødvendig?

Gulvet

Ungt og urbant; det må bli betong, det, mener designer-Morten. Så vi klargjør for et slikt gulv. Denne gangen bruker vi et produkt som heter Beton Cire. Tørrstoff blandes med vann til en konsistens som ligger mellom maling og sparkel et sted, og helles utover gulvet og fordeles med bred sparkelspade til en jevn overflate. Underlaget vårt er kilfalsplater som er primet. Når det første skiktet er tørt, går vi på med en omgang til.

Med Beton Cire kan man blande seg fram til ulike farger og finisher, og det finnes flere metoder for påføring. Vi ønsker et litt røft uttrykk. Vi har tidligere brukt dette på vegger, men denne gangen altså på gulv. Produktet har plastiske egenskaper, så det kan påføres annet enn betonggulv; det tåler litt bevegelse. Når også det andre «strøket» er tørt, blir gulvet påført et forseglende/poretettendede stoff.


Vegger

Her ble all gammel tapet fjernet så godt det lot seg gjøre, deretter grunnet vi veggene med Jotun-grunning for tapet. Det ga et fint grunnlag for videre sparkling.

Etter diverse runder med sparkel og pussing ble veggene malt grå – ja, vegger og tak, alt sammen grått. Denne gråfargen hadde Morten brukt tidligere, også hjemme hos seg selv, hans yndlingsfarge.

Til slutt monterer vi en masse lister i et slags rutemønster på veggene. Det utgjør stor forskjell! Rommene blir straks lunere og mer stuepreget, samtidig som dette laget fine linjer. Listene heter Decolist og er faktisk laget av porøst isoporaktig materiale, lett å jobbe med, limes rett på veggen.

Se produktlisten til dette prosjektet

Kjøkkenet

Kjøkkenet er slett ikke stort, det er ikke mange meterne vi har til rådighet, og vi skal ha inn en liten peisinnsats også. Det er ingenting som er så stemningsskapende som bålfølelsen i en peisinnsats med glassfront; varmer godt gjør det også. Det finnes noen ganske så små innsatser, slik som denne vi monterte i benkehøyde.

Ellers er kjøkkenet et standard ikeakjøkken der vi har sendt frontene til lakkeringsverksted får å få dem i den rette fargen; den sammen gråfargen som på vegger og tak.

Benkeplaten er i stål og vasken har en fiffig finesse; kranen kan dyttes ned slik at en lekker trefjøl kan legges over og skjule hele vaskeområdet. Perfekt for kjøkken som også er en del av stuen.

Ekstra benkeplate

Det gjelder å utnytte plassen i denne bittelille kjøkkenløsningen, så et av benkeskapene rommer en ganske stor ekstra benkeplate. Utrolig smart!

Slikt fås kjøpt hos enkelte kjøkkenforhandlere, men vi får snekkeren Halvor til å lage denne, da vi vil ha den bredere enn det som er standard. Sjekk hvor mye ekstra benkeplass denne lager!

Møblering

Kjøkkenet er laget slik at det gir en innebygget følelse. Høyskap går til døråpning. Over døråpning er det også skap, og dette gir mulighet til å også bygge skap på hele veggen på andre siden av døren, i stuedelen.

Leiligheten er som sagt ganske liten, og man trenger plass til oppbevaring og en vaskemaskin. Første gang vi har montert vaskemaskin i stuen.

Hjørnesofaen til spiseplassen bygger vi på stedet, og møbeltapetserer Anders Kristian syr putene. Fine i mørkeblått stoff fra Gudbrandsdalen uldvarefabrikk.

Under seteputene er det oppbevaring. Sittehøyden i sofaen er som vanlige spisestoler, men den er dypere enn en sittebenk slik at du fint kan trekke bena opp og få sofafølelsen. Smart.

Bordet får vi laget hos smeden; både bordet og hyllen som skal stå midt på gulvet.

Disse blir lakkert sort. Bordet er ganske stort og firkantet, her er fint plass til 8.

Kunst

Jo da, Morten er kunstner, altså ordentlig kunstner som lager saker som selges på utstillinger i Danmark. Her vil han ha malerier på veggene – mange malerier. Og for at disse skal snakke sammen og ha et fellestrekk, blir alt sammen laget på ett stort lerret som til slutt blir delt opp i de ulike bildene. Han koser seg i bakården, med metervis med lerret, malingstuber, spraybokser, tusjer og malerpensler. Også en egentlig uønsket regnbyge gjør sitt for det endelige resultatet. Når alt er tørt, velger Morten ut de partiene han vil bruke til bildene, og de monteres på rammer Andreas har laget.

Se hvilke produkter som ble brukt

Ferdig!

En kjekk jobb og et smart resultat, synes vi. Her har vi fått mye ut av kvadratmeterne.

Fredrik og Julie er svært nervøse for hva vi har funnet på, men jeg tror dette var innertier. Håper rommet har vist seg godt å bruke, og at de har hatt mange hyggelige vennemiddager i hjørnesofaen.

Takk for oss!

ETTER: Slik ble rommet. Her er det plass til både kjøkken og romslig spiseplass. FOTO: TV 2
ETTER: Slik ble rommet. Her er det plass til både kjøkken og romslig spiseplass. FOTO: TV 2
FØR: Det var langs denne veggen at kjøkkenet ble bygget. FOTO: TV 2
FØR: Det var langs denne veggen at kjøkkenet ble bygget. FOTO: TV 2
ETTER: Kjøkkenet ferdig montert. Legg merke til peisen til venstre. FOTO: TV 2
ETTER: Kjøkkenet ferdig montert. Legg merke til peisen til venstre. FOTO: TV 2
SONE-INNDELER: Enkel romdeler definerer kjøkkensonen. FOTO: TV 2
SONE-INNDELER: Enkel romdeler definerer kjøkkensonen. FOTO: TV 2
SLAPP AV: Avslappingssone med Eams-stolen de hadde fra før. FOTO: TV 2
SLAPP AV: Avslappingssone med Eams-stolen de hadde fra før. FOTO: TV 2
SMART OG PLASSBESPARENDE: Ekstra benkeplass kan trekkes ut. FOTO: TV 2
SMART OG PLASSBESPARENDE: Ekstra benkeplass kan trekkes ut. FOTO: TV 2