HELT I GRØNT OG HVITT: Erik Nevland har høy stjerne i Groningen. Her jubler han etter scoring mot Fiorentina i Uefa-cupen i 2007. FOTO: SCANPIX
HELT I GRØNT OG HVITT: Erik Nevland har høy stjerne i Groningen. Her jubler han etter scoring mot Fiorentina i Uefa-cupen i 2007. FOTO: SCANPIX Foto: Alberto Pizzoli

Nevland spår mer Sørloth-suksess

Den tidligere Groningen-favoritten tror Alexander Sørloth kan bli en ny norsk suksess i Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror Sørloth vil gjøre det veldig bra i Groningen. Han kan sikkert gjøre det bedre enn meg også. Han har veldig mange gode kvaliteter, sier Erik Nevland til TV 2.

Rogalendingen spilte for Groningen fra 2004 til januar 2008. Oppholdet ble en stor suksess og spissen scoret 43 mål på 95 ligakamper. Nevland ble en av fansens store favoritter, før han ble solgt videre til Fulham i 2008.

Debutmål
I likhet med Alexander Sørloth scoret Nevland også i debuten for Groningen.

– En debutscoring er alltid positivt. En spiss blir som oftest hentet for å score mål, og dersom det går lang tid før det første målet kommer kan det ofte bli mye mas og negativ oppmerksomhet, sier Nevland.

I tillegg til å score ble Sørloth også kåret til hjemmelagets beste spiller i 1-4-tapet mot Utrecht.

Lurt klubbvalg
Sørloth har kun én hel sesong i Tippeligaen bak seg. Da han var utlånt til Bodø/Glimt fra Rosenborg i fjor scoret han 13 mål. Den tidligere Viking-spissen tror 20-åringens klubbvalg vil gjøre overgangen lettere.

– Sørloth har gjort et veldig lurt klubbvalg. Han har kommet til en flott klubb og er ikke blitt hentet for å sitte på benken. Groningen har fulgt ham nøye og vet hvordan han er både som spiller og person. Klubben har ikke ubegrensede økonomiske midler, så når de betaler syv millioner for en spiller vet de hva de gjør. Han kommer til å bli satset på.

De norske spissene Marcus Pedersen og Torgeir Børven startet også sine Nederland-opphold med tidlige scoringer, men suksessen ble ikke langvarig.

– Både Pedersen (Vitesse) og Børven (Twente) havnet i mye mer rotete klubber. Vitesse har vært preget av kaos lenge. Twente har fått store økonomiske problemer de siste årene. Klubben sliter nå i bunnen av ligaen, selv om de vant serien så sent som i 2010, og deltok i Champions League samme sesong.

– En fordel å lære seg språket
Erik Nevland, som nå er daglig leder i 3. divisjonsklubben Randaberg, har flere råd å komme med til den trønderske spissen.

– Det er så enkelt som å gjøre sitt beste og gi 100 prosent i kamp og trening. Det vil alltid være godt nok. Det er også en stor fordel å lære seg språket. Det blir satt stor pris på, og han vil nok få et opplegg av klubben for å få til dette, sier Nevland, som selv prater flytende nederlandsk.

Groningen ligger nå på en niendeplass i serien. Klubben har ambisjoner om å kvalifisere seg til neste års Europa League.

– Jeg tror ligaen vil være veldig jevn fra 3. – 4. plass og nedover. Det var synd at de tapte 1-4 i helgen, men jeg tror fortsatt de kan ende innenfor topp fem. Stallen er god og flere er spillere er nå tilbake fra skader. Muligheten for å kvalifisere seg for Europa League neste sesong er absolutt tilstede.

PS! Laget som ender på tredjeplass vil kvalifisere seg for Europa League, mens 4. - 7. plass spiller play-off om den siste EL-plassen.