Den nye Cavendish hylles etter seier i sesongåpningen

Caleb Ewan (21) med maktdemonstrasjon. – Vil tro Kristoff legger merke til seieren, sier Mads Kaggestad til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Caleb Ewan (21) er kanskje den som lyser sterkest på sykkeltalentenes stjernehimmel. Natt til tirsdag markerte supertalentet sesongstarten i World Touren med en helt rå spurtseier på hjemmebane i Tour Down Under.

– Minner om Cavendish
Den australske Orica-GreenEDGE-rytteren var i en egen klasse. Bøyd over bukken med rå kraft i tråkket: Det minnet skremmende mye om Mark Cavendish.

– Det er jo som mange poengterer det, og jeg er enig at det minner om Mark Cavendish. Ewan har en helt rå stil. Han er utrolig aerodynamisk. Det er det man sier om Cavendish også. Han får hodet ned og jobber i en ekstremt aerodynamisk stilling, sier Mads Kaggestad.

Det 21 år gamle supertalentet høster mengder mengder med skryt selv om flere av verdens beste spurtere ikke er å finne i det australske rittet. Mark Renshaw og Wouter Wippert var nærmest spirrevippen fra Sydney. Kaggestad kaller likevel den overlegne Ewan-seieren et skremmeskudd til de andre spurtlagene.

– Ewan viser at han har nivået til å slå de aller beste. Det viste han i Vueltaen i fjor også. Men han vil møte tøffere motstand enn det han gjør i Tour Down Under. Flere av de beste spurterne i verden er ikke med, men det er jo et World Tour-ritt, sier Kaggestad.

– Jeg vil tro Alexander Kristoff legger merke til seieren og akselerasjonen Ewan viste på oppløpet. Han kommer nok til å prate med guttene sine om hvordan de skal slå Ewan.

Spår en lys fremtid
Ewans definitive gjennombrudd kom i 2015. På den femte etappen i Vuelta a Espana parkerte han John Degenkolb og Peter Sagan i spurten på veien mot sin aller første etappeseier i en Grand Tour. Til sammen ble det elleve seirer i 2015 for Ewan, som ble nummer to i U23-VM bak Sven Erik Bystrøm i 2014.

Dette er trolig bare starten.

– Cavendish var nesten 23 år (22 år, 11 måneder og 22 dager) da han tok sin første etappeseier i Giro d'Italia. Ewan tok sin første etappeseier i en Grand Tour i fjor. Så du kan jo si at han er litt foran skjema sammenlignet med Cavendish, sier Kaggestad.

– Det jeg ser i spurten i Tour Down Under er at Ewan har en ekstrem akselerasjon. Skal du ta ham, må du kjøre en lang og tøff spurt. Det blir vanskelig å slå ham dersom han sitter på hjulet ditt like før mål.

I mai skal Ewan delta i sin andre Grand Tour når Giro d'Italia tråkkes i gang. Men man skal nok ikke kreve for mye av gutten. Han er tross alt bare 21 år gammel, 61 kilo og 165 centimeter høy.

– Han trenger fortsatt å utvikle seg. I de rittene han kjører med sjanser for spurt, vil nok laget kjøre for ham. Han kan fort bli en som vinner mange ritt i år, denne lille Ewan. Han har en fantastisk karriere foran seg der seiersrekkene til de største spurterne kommer til å bli utfordret, sier Kaggestad.

Så det er bare til å se dere over skulderen, Kristoff, Kittel, Greipel, Sagan og Cavendish.