Kampfiksingssaken: Ankesaken starter i dag

Det blir full ny gjennomgang av kampfiksingssaken de neste fem ukene i Borgarting lagmannsrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det blir en full ny prøvelse av saken. De som ble dømt i forrige runde anket, mens frikjennelsene ble anket av påtalemyndigheten, sier Randi Gustad, TV 2 Sportens juridiske ekspert.

Tre spillere ble dømt

Tre av de fem tiltalte spillerne i den såkalte kampfiksingssaken i fotball ble 29. april i fjor i Oslo tingrett dømt til fengsel fra 6 til 8 måneder.

Drin Shala og Alban Shipshani var de to som fikk strengest straffer av spillerne. De ble begge dømt til fengsel i åtte måneder. Formose Pape Mendy ble dømt til fengsel i seks måneder. De tre anket dommen.

Retten la spesielt vekt på lydopptakene der Formose Pape Mendy innrømmet kampfiksing. Han sa etterpå at dette var en spøk, men ble ikke trodd av retten.

Saif Haydar Jafar og Fredrik Alexander Notice ble frifunnet.

En svensk gambler (44), beskrevet som bakmannen, ble dømt til fengsel i ett år og seks måneder. En norsk 34-åring ble dømt til fem dagers fengsel og en mindre bot.

18. mai ble alle dommene anket av påtalemyndigheten. Tirsdag starter ankebehandlingen i Borgarting lagmannsrett. Fem uker er satt av til saken.

- Vi anker for samtlige tiltalte. De ble dømt for simpel korrupsjon og ikke grov korrupsjon. Vi mener også at straffene burde vært høyere, sa aktor Asbjørg Lykkjen til NRK.

Lykkjen la ned påstand om to til fem års fengsel for de sju involverte i tingretten.

Jury avgjør skyldspørsmålet

Skyldspørsmålet vil denne gangen bli avgjort av en jury.

– Vil utfallet kunne bli annerledes når det en jury og ikke en dommer som avgjør skyldspørsmålet?

– Det er vanskelig å spå. Det er jo de samme bevisene. Men dette er en ganske komplisert affære. En slik sak er aldri blitt prøvd før. Det er jo mange korrupsjonssaker i rettsvesenet, men det er første gang det er en idrettslig ramme, sier Randi Gustad.

Det var sommeren 2012 norsk politi og NFF rullet opp saken som omhandler fiksing av kamper.

Det var kampen mellom Follo og Østsiden 24. juni 2012, som Follo overraskende tapte 3-4, politiet fattet mistanke til. Follo ledet 3-0, men slapp inn fire mål i annen omgang. Asker kontaktet NFF i etterkant av 1-7-tapet for Frigg 24. juni i 2012.