OL NESTE: Norge får fire mann i herrens fellesstart i Rio de Janeiro til sommeren. Det kan fort bli fire av disse, som her er avbildet før VM i fjor høst, som tar turen til Brasil. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
OL NESTE: Norge får fire mann i herrens fellesstart i Rio de Janeiro til sommeren. Det kan fort bli fire av disse, som her er avbildet før VM i fjor høst, som tar turen til Brasil. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Bekreftet: Norge får fire mann til OL

– Vi er veldig fornøyd. Nå stiller vi så godt som likt med de største nasjonene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OL ser du på TV 2 fra 5.-21. august

Hans Falk, sportssjef i Norges Cykleforbund (NCF), bekrefter til TV 2 at Norge får sende fire ryttere til herrenes fellesstart i Rio-OL til sommeren.

Norge og de andre nasjonene hadde ventet et svar på hvor store kvoter de får fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i slutten av forrige uke, men den beskjeden har fortsatt ikke kommet. NCF har imidlertid nå fått bekreftet at de får ta med fire mann til Rio.

Det er bare én mindre enn makskvoten på fem som de største nasjonene som Spania og Italia får.

Kapteinene: Nordhaug og Boasson Hagen
– Jeg er veldig fornøyd med fire ryttere. Maksantallet er jo fem, så nå stiller vi så godt som likt med de aller største nasjonene. Vi visste at vi lå an til å få fire, men det er alltid godt å se det svart på hvitt. Vi er veldig fornøyd, sier Falk.

Olympiatoppen må riktignok godta at forbundet sender fire til OL, men lite tyder på at de kommer til å sette seg på bakbena. 

Hvem som får representere Norge i OL vil først bli klart senere i år, men to av plassene er ventet å gå til Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen. Begge har ytret et klart ønske om å satse på OL denne sesongen.

Alexander Kristoff har, på sin side, ytret et ønske om det motsatte på grunn av den usedvanlig harde og kuperte løypen som venter rytterne 6. august.

– Det er landslagssjef Stig Kristiansen som vil instille ryttere til Olympiatoppen, men vi har allerede sett litt på det. Det er alltid gledelig at våre beste vil satse på et OL. Hvem som blir tatt ut kommer litt an på hvordan vi velger å komponere laget, men en type som Sven Erik Bystrøm, som allerede har et år bak seg på øverste nivå, vil jo være høyaktuell. Det er jo en løype for de som klarer seg bra oppover, sier Falk. 

– Topp ti er realistisk
En hard løype gjør at eksperter trekker frem typer som Chris Froome, Alberto Contador og Alejandro Valverde som potensielle vinnere, men Falk utelukker ikke at de norske likevel vil kunne klare å hevde seg i toppen.

– En medalje er kanskje litt langt unna. Topp ti er mer realistisk. Det skal være innen rekkevidde - kanskje også topp seks, sier han.

Til tross for en solid 2015-sesong kunne Norge, på grunn av UCIs intrikate poengsystem, likevel ende opp med bare tre mann i OL, men etter nøye gjennomgang av sine egne regler er det nå altså klart at det norske herrelaget får en kvote på fire mann til landeveisrittet. 

Norge får også én plass på tempoøvelsen, men den som blir tatt ut til å representere Norge i den grenen må også sykle landeveisrittet.

Damenes OL-kvote vil først bli klar 15. juni.