Norske advokater vil stanse asyl-utsendinger: Har sendt hastebrev til menneskerettighetsdomstolen

KIRKENES/OSLO (TV 2): Norsk advokatfirma ber nå menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg gripe inn og stanse de planlagte asylutsendingene ved Storskog i Finnmark. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Asylsøkere som har kommet til Norge fra Russland ble i helgen transportert til Storskog i Finnmark, for å bli returnert til Russland.

Mandag kveld har norske advokater fra firmaet Andersen & Bache-Wiig sendt et hastebrev til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

De ber domstolen øyeblikkelig stanse den planlagte utsendingen. Advokatfirmaet mener Norge bryter menneskerettighetskonvensjonen ved å ikke gi asylsøkerne anledning til å anke avslag på opphold i Norge.

– De aller fleste av asylsøkerne som er i Kirkenes nå, har ikke fått vedtakene sine. De har ikke fått se begrunnelsen for at de ikke får asyl i Norge, og dette er saker som gjelder rettighetene deres, etter menneskerettighetskonvensjonen. Da har de en rett til å klage på vedtaket, sier advokat Halvor Frihagen i Andersen & Bache-Wiig til TV 2.

– Den rettigheten har de ikke fått, og det er et brudd på menneskerettighetene.

Gjort om til retursenter

I Vestleiren i Sør-Varanger er det samlet minst 55 asylsøkere, som alle har fått avslag på sin asylsøknad i Norge. Ankomstsenteret i Sør-Varanger er nå gjort om til et retursenter.

Norske myndigheter vil sende de tilbake til Russland med buss, så fort som mulig.

Etter det TV 2 kjenner til så vil det trolig skje tirsdag morgen.

Men Strasbourg svarer ifølge Frihagen som oftest i løpet av dagen, og han håper å få svar allerede tirsdag formiddag. Dermed er det ikke sikkert at uttransporteringen skjer i morgen.

– I motsetning til Russland, pleier Norge å rette seg etter rett Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, så det legger jeg til grunn.

Hindrer ikke retur

Søndag startet omkring 30 av asylsøkerne sultestreik. Dette besluttet de å avbryte mandag kveld.

– I den grad det er tilfelle at det foregår sultestreik vil det bli vurdert opp mot retur. Men det er ikke noe som gir grunn til å stanse en retur, prosjektleder for Politiets utlendingsenhet i Kirkenes, Tor Espen Haga til TV 2.

Det er fortsatt ikke klart når selve ut-transporteringen vil skje, og hvor langt inn i Russland asylsøkerne vil bli kjørt.

– Vi opplever folk som er ampre og folk som aksepterer det, sier Haga.

Det var i slutten av november i fjor at regjeringen sendte en instruks som gjelder asylsøkere som kom fra Russland til Norge over Storskog. De som har hatt opphold i et trygt tredjeland, som Russland, skal få avslag etter utlendingslovens paragraf 32.

Livredde syrere

Den pågående aksjonen ved Storskog har fått navnet Operasjon Vinter 2, og har som mål å sende ut asylsøkere med multivisum eller oppholdstillatelse i Russland.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er bekymret, og frykter at også asylsøkere uten varig oppholdsrett i Russland blir returnert.

– Det har kommet flere titalls henvendelser til oss i dag, spesielt fra syrere som frykter de blir sendt til Russland, og deretter videre til Syria, sier Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver og pressekontakt i NOAS.

Han sier det er knyttet stor bekymring til hva som kan skje disse asylsøkerne etter at de ankommer Russland.

– Vår hovedbekymring er at flere som ikke har oppholdsrett i Russland blir sendt ut. Vi vet at det er flere har visum i Russland, men at dette går ut om kort tid. Vi frykter at noen kan bli sendt til Russland og videre til Syria, hvor de potensielt kan miste livet, sier Martinsen til TV 2.

Forrige uke ble det inngått avtale mellom russiske og norske myndigheter, om å transportere asylsøkerne inn i Russland med buss. Det er fortsatt uklart når selve transporten blir gjennomført.

– Reell fare

Asylsøkere TV 2 har vært i kontakt med ved mottaket i Kirkenes sier det får lite informasjon. De vet ikke hvor lenge det er til de blir sendt ut av Norge.

NOAS frykter det som møter asylsøkerne i Russland.

– Vi vet ikke om de får beskyttelse i Russland og om de får tilgang til asylinstituttet. Det er tidligere bevist at Russland bryter asylretten, og at folk sendes til Syria. Det er en reell fare for at syrere blir sendt tilbake, sier Martinsen.

Han understreker at organisasjonen deler norske myndigheters ønske om å sende de uten grunn til opphold raskt ut av landet.

– Det er viktig å presisere at dette ikke gjelder alle. Vi er for en rask og effektiv behandling av de som har varig opphold i Russland, sier Martinsen.

Settes i fare

Fredag ble det klart at FNs høykommisær for flyktninger mener Norge bryter Flyktningkonvensjonen.

– Å returnere asylsøkere til Russland uten en helt klar avtale om ansvaret mellom de respektive statene, setter asylsøkernes fundamentale rettigheter i fare, skriver Zoran Stevanovic, UNHCRs representant for Nord-Europa, i en e-post til TV 2.