Magnus Carlsen var i trøbbel mot den 16-årige vidunderbarnet Wei Yi i tredje runde av Tata Steel Chess.  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Magnus Carlsen var i trøbbel mot den 16-årige vidunderbarnet Wei Yi i tredje runde av Tata Steel Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Carlsen måtte nøye seg med remis mot vidunderbarn (16)

Verdensmesteren forsøkte lenge mot Wei Yi, men måtte ta til takke med et halvpoeng etter seks timer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen spilte remis mot vidunderbarnet Wei Yi (16) i tredje runde av Tata Steel Chess.

Etter en ambisiøs åpning, to spennende bondeoffer, et strategisk midtspill, en rekke lange tenkepauser, et øyeblikk på gyngende grunn og et langt sluttspill måtte Magnus Carlsen innse at heller ikke det 16-årige vidunderbarnet skulle gi ham hans første seier i Tata Steel Chess.

Verdensmesteren er dermed stadig et hakk bak teten i superturneringen. 

Ingen stålkontroll

Allerede i åpningen ble Carlsens strategi med de sorte brikkene klar. Han valgte det ambisiøse, men på samme tid lite risikable Marshall-angrepet mot 16-åringens spanske åpning. Varianten, som innebærer et bondeoffer, gir sort et stort utviklingsforsprang og gode angrepsmuligheter.

I det som etterhvert virket å se behagelig ut for verdensmesteren, brukte Wei stadig mer tid. Han var den første til å ta seg en tretti minutters tenkepause. Trekket han til slutt kom opp med var derimot overraskende og svært interessant. 

Fra at det som virket å være en stilling med Carlsen i føringen ble studio plutselig urolige på verdensmesterens vegne. Wei Yis ide så ut til å kunne utnytte svakheter i den sorte stillingen. Dette sendte Carlsen i tenkeboksen i nesten 40 minutter. 

- Ikke Magnus' fortjeneste 

Ideen Carlsen fant etter totalt en time i dyp variantregning tvang igjen Wei Yi til å tenke. Og tenke gjorde han. Plutselig var vidunderbarnet i tidsnød, men med en lovende stilling på brettet. 

Etterhvert begynte Wei Yi og gi seg seg selv hodebry. Med lite tid på klokken valgte han å gå for et bondeoffer som ikke virket særlig gjennomtenkt og neppe gav den kompensasjonen han hadde håpet på. Plutselig var verdensmesteren med i partiet igjen - og med langt bedre tid på klokken.

- At sort står godt nå er nok ikke Magnus' fortjeneste, men Wei Yis egen feil, kommenterte Ellen Carlsen i TV 2s sjakkstudio.

Da spillerne hadde rukket 40 trekk stod Wei foran en lang forsvarsjobb. Ikke en særlig fristende oppgave å sitte overfor etter å ha stått godt lenge, men bare rotet det vekk på grunn av dårlig disponering av tiden.

Sluttspillet som fulgte virket lenge lovende for Carlsen, men han måtte etter flere timers spill og en smart forsvarsplan av Wei Yi innse at det ikke var annet enn remis. 

Imorgen spiller Carlsen med hvite brikker mot Mamedyarov - en mann han har hatt for vane å slå. Dette er et parti ekspertene mener han bør han gode sjanser i. Sendinger på Sporskanalen og chat på tv2.no starter 13.00.