ET IKON: Francesco Guidolin er blant Italias mest respekterte fotballtrenere. Også i sykkelmiljøet er han høyt respektert. FOTO: MARCELLO PATERNOSTRO / Scanpix.
ET IKON: Francesco Guidolin er blant Italias mest respekterte fotballtrenere. Også i sykkelmiljøet er han høyt respektert. FOTO: MARCELLO PATERNOSTRO / Scanpix. Foto: Marcello Paternostro

Swanseas nye sjef oppdaget monsterbakke på treningsleir – nå er den en av syklingens verste

Selv trengte han kun et kvarter mer enn verdenseliten på å klatre opp fjellet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det letteste partiet i denne stigningen er på nivå med de hardeste partiene i hele Tour de France, sa Gilberto Simoni etter å ha vunnet Giro d'Italia-etappen opp til Monte Zoncolan i 2007.

Siden den gang har den brutale stigningen blitt anerkjent som en av sykkelsportens mest spektakulære. Æren – eller skylden, avhengig av hvordan man ser det – tilhører Swanseas nye manager.

Det var nemlig Francesco Guidolin som tipset Giro-ledelsen om stigningen sommeren 1998.

FRYKTET STIGNING: Alberto Contador på vei opp Monte Zoncolan i 2011. AP Photo/Alessandro Trovati
FRYKTET STIGNING: Alberto Contador på vei opp Monte Zoncolan i 2011. AP Photo/Alessandro Trovati

Klatret fjellet på under timen

Klatringen starter i tettstedet Ovaro og strekker seg over 10,1 kilometer med en gjennomsnittlig stigning på 11,9 prosent. På det tøffeste må syklistene gjennom en stigningsprosent på 22.

– I sykkelsporten er dette en helt episk stigning. Noen av partiene er så bratte at man nærmest må brekke sykkelen opp. Det er så bratt at man må sette på helt spesielle gir, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Det var i 1998 at Guidolin og hans daværende (og nye) klubb Udinese dro på treningsleir i de nord-italienske fjellene. En venn av Guidolin skal ha invitert sykkelentusiasten på tur til Monte Zoncolan. Ifølge det italienske sykkelforbundet skal Guidolin deretter ha tipset Giro-ledelsen, som i 2003 tok med fjellet for første gang – den gangen fra Sutrio.

I 2007 kom Guidolins foretrukne rute fra Ovaro med i Giroen for første av totalt fire ganger hittil. Da vant Gilberto Simoni etter å ha klatret fjellet på 39 minutter og tre sekunder. Det samme året satte Guidolin – utrolig nok i en alder av 52 år – sin personlige rekord opp fjellet. 56 minutter og fem sekunder.

– Det var 8. september 2007. Jeg hadde sluttet (i Palermo, journ. anm.) og kunne bruke hele sommeren på å trene. Å komme under timen var et viktig mål for meg, sa han til Messaggero Veneto i 2014, og omtalte de seks kilometerne i midten som de klart verste.

En trenerlegende i Italia

Francesco Guidolin kommer til Swansea etter halvannet år som sportslig rådgiver for Pozzo-familien – eierne av både Watford, Udinese og Granada. På den lange merittlisten finner man imponerende prestasjoner i flere mindre klubber.

På 90-tallet tok han Vicenza fra Serie B til Coppa Italia-tittel og en semifinale i cupvinnercupen. I nyere tid tok han også Palermo fra Serie B til Serie A, før han i sin hittil siste trenerjobb ledet et svært sterkt Udinese-lag. Mange har ment at Guidolin har gjort seg fortjent til større jobber, noe han imidlertid ikke tenker mye på selv.

– De beste regissørene havner ikke alltid i Hollywood. For ti år siden var det kanskje et mål for meg å trene en stor klubb, men nå bryr jeg meg ikke lenger. Jeg er en nisjetrener for nisjeklubber, sa han i 2011, og bemerket at han elsker både tysk og engelsk fotball.

TV 2s Premier League-kommentator Simen Stamsø Møller har tidligere kommentert Serie A for C More. Han ser på ansettelsen av Guidolin med stor spenning.

– Et interessant poeng er at hans beste Udinese-lag i stor grad baserte seg på en energisk kontringsfotball. Vi har jo sett at dette kan fungere godt i årets Premier League-sesong, sier han og viser til Leicester.

– Når man først skal hente en manager midt i sesongen er det fornuftig å hente en som har gjort store ting med små klubber tidligere. Han har nemlig alltid vært tvunget til å skape mye av lite. Luca Toni fikk sitt store gjennombrudd under Guidolin i en alder av 27 år. To år senere ble han verdensmester. Alexis Sánchez ble brukt annerledes av Guidolin enn tidligere, og plutselig ble han en verdensstjerne. Guidolin har også vært med på å hente Barzagli til Palermo og Benatia til Udinese. Swansea har allerede mange gode individualister, og de kan trolig ha godt av en som kan skru sammen et sterkt kollektiv, sier Møller.