REDDE: Asylsøkere i Vestleiren har selv tatt dette bildet – de er desperate og ønsker hjelp for å hindre at de blir sendt tilbake til Russland. FOTO: PRIVAT
REDDE: Asylsøkere i Vestleiren har selv tatt dette bildet – de er desperate og ønsker hjelp for å hindre at de blir sendt tilbake til Russland. FOTO: PRIVAT

Asylsøkere sultestreiker i frykt for å bli sendt tilbake til Russland uten mat eller penger

Asylsøkere i Finnmark er livredde: – Det er 30 minusgrader, og russerne vil ikke løfte en finger for å hjelpe oss, sier Rami Haddad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Asylsøkere blir nå transportert til Kirkenes og videre til Vestleiren i Sør-Varanger i påvente av videre transport over grensen til Russland.

TV 2 har snakket med asylsøker Rami Haddad mandag morgen, som forteller at det er samlet mellom 50 og 60 asylsøkere i Vestleiren.

– Vi er redde for å bli sendt til Russland i kulda, og overlatt til oss selv uten penger og noe sted å bo, og har startet sultestreik, sier Rami.

– Stemningen blant asylsøkerne er desperat, sier han.

– Kvinner og barn er svært redde. Vi har ikke noen steder å dra til i Russland. Det er 30 minusgrader, og russerne vil ikke løfte en finger for å hjelpe oss. Vi vet det, fordi vi har vært der, sier Rami.

Rami oppgir at han er jordansk flyktning. Han sier at han reiste gjennom Russland og oppholdt seg sju dager i Nikkel, før han fikk transport til grensa og syklet inn i Norge.

TV 2 møtte mandag morgen en gruppe på ni asylsøkere på Gardermoen. De ble satt på flyet fra Oslo til Kirkenes, formodentlig for videre transport over grensen.

SENDES TIL KIRKENES: TV 2 møtte denne gruppen asylsøkere på Gardermoen mandag morgen. FOTO: ØYSTEIN BOGEN / TV 2
SENDES TIL KIRKENES: TV 2 møtte denne gruppen asylsøkere på Gardermoen mandag morgen. FOTO: ØYSTEIN BOGEN / TV 2

– Vi er redde for hva som kan skje med oss når vi kommer til Russland, sier de til TV 2.

– Vekket og hentet med busser klokken 05

TV 2 meldte i helgen at Politiets utlendingsenhet (PU) hentet opp asylsøkere over hele landet og brakte dem til Kirkenes for å sende dem til Russland.

PU hadde en tilsvarende aksjon før jul, da 371 asylsøkere ble tvangsreturnert. Dette er en tilsvarende aksjon, kalt Operasjon Vinter 2. Forskjellen er at denne gang skal asylsøkerne samles opp og kjøres i buss over grensen, og ikke sykle.

Politiets utlendingsenhet ville ikke kommentere aksjonen, men uttalte at de uttransporterer migranter hver uke, både til Russland og andre land.

Alle skal ut

UDI avslår alle søknader fra asylsøkere som kom over grensen på Storskog, og vil sende alle de rundt 5.500 tilbake. I første omgang er det asylsøkere med såkalt multivisum eller oppholdstillatelse i Russland som blir tvangsreturnert, fordi det er dem Russland har akseptert å ta tilbake så langt.

Regjeringen er i forhandlinger om å få sendt tilbake alle asylsøkerne.

UDI har avslått opp mot tusen asylsøknader allerede uten realitetsbehandling. 371 er sendt tilbake, og nå aksjonerer PU for å kaste ut flere. Det er ikke hvor lenge asylsøkeren har vært i Russland som avgjør om de blir sendt tilbake, men typen visum.

– Har aldri hørt noe fra UDI

Haddad forteller at blant de som er pågrepet og brakt til Vestleieren nå er det blant annet folk med forretningsvisum og studentvisum.

– Jeg har studentvisum, men skolen jeg fikk visum til er nedlagt, og visumet er dermed utgått.

– Er du blitt intervjuet av UDI?

– Nei, det er jeg ikke. Det er flere her som aldri har hørt noe fra UDI. Vi blir bare utvist uten at noen har sett på saken vår, sier han.