ØYNER DEBUT I VERDENS STØRSTE SYKKELRITT: Vegard Breen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
ØYNER DEBUT I VERDENS STØRSTE SYKKELRITT: Vegard Breen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Breen aktuell for Tour de France

Mandag åpner Vegard Breen sesongen i 30 grader i Argentina. Til sommeren kan lignende temperaturer vente for nordmannen i Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sent mandag norsk tid begynner sykkelsesongen for alvor med første etappe i Tour de San Luis.

Én av 12 (!) norske utenlandsproffer blir å se i Argentina: Vegard Breen.

Maura-gutten byttet ut WorldTour-laget Lotto Soudal med franske Fortuneo-Vital Concept på nivået under før denne sesongen, men mye tyder likevel på at det på mange måter blir et stort steg opp for Breen i 2016.

– Ja, jeg er aktuell for Tour de France
På kalenderen står nemlig en ledende rolle i brosteinsklassikerne og en mulig debut i verdens største sykkelritt: Tour de France.

– Jeg håper å få sykle Tour de France eller Vuelta a España i år, og jeg har planer om å kjempe meg inn på Tour-laget. Det er absolutt mulig. Jeg vet ikke om laget har satt opp en langliste ennå, men Touren har vært et tema allerede, sier Breen på telefon fra Argentina.

– Er det riktig å si at du da er aktuell for Touren i sommer?

– Ja, det må man kunne si. En mulig Tour-debut er en kult sesongmål å ha.

Om Breen skulle komme seg til Touren, ville han sannsynligvis bli en av få nordmenn. Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen er de eneste i skrivende stund som er garantert en plass i det hardeste av treukersrittene. 

Før en eventuell Tour-start venter imidlertid sesongens første mål: de belgiske klassikerne.

Som et Pro Continental-lag trenger Breen og co. å bli invitert til de største rittene, men det ser ikke ut til å bli et stort problem. Paris-Roubaix, De Panne tredagers, Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Bruxelles-Kuurne og Dwars door Vlaanderen er noen av rittene de er invitert til, og det ville overraske få om det også dukket opp en invitasjon til Flandern rundt i de kommende ukene.

– Jeg har fått den kalenderen jeg ville ha. I klassikerne får jeg nok også kjøre som jeg vil – vi har ikke de største klassikerrytterne på laget vårt, så det er få å kjøre for.

Begynner sesongen med lagtempo i stekende varme
Før vi kommer til Belgia og brosteinen, skal Breen prøve å spisse formen, først, i Argentina, og deretter i Tour of Qatar og Tour of Oman i februar.

– Helsen er bra og jeg har fått trent godt gjennom vinteren. Men jeg har mye å gå på, så jeg vil bruke San Luis litt som oppvarming. Deretter håper jeg å være bra i Qatar og Oman, sier han.

I San Luis stiller Fortuneo-Vital Concept med mannen som også kommer til å lede laget i Tour de France i sommer: Eduardo Sepúlveda. Argentineren ble nummer fire sammenlagt i fjor og kan fort komme til å vinne San Luis sammenlagt om alt stemmer i år, men Breen forventer ikke å måtte ofre seg fullt og helt for Sepúlveda hver eneste dag.

– Jeg regner med at jeg får noen sjanser og håper på en eller to muligheter – enten i brudd eller ved å angripe på slutten av etappene. Og i de aller hardeste fjellene kommer jeg nok ikke til å prøve så veldig hardt, sier han.

Rittet åpner mandag med en 21 kilometer lang tempoetappe, før to flate, to mellomharde og to kjempetøffe etapper står for tur.

– I begynnelsen av sesongen kan formen være litt opp og ned fra dag til dag, så det blir spennende å se hvor man står.

– En lagtempo i 30 grader må vel være den verst tenkelige sesongstarten. Blir det verre enn det?

– Ja, det kunne vært 40 grader!