Norge med sensasjonell seier over Kroatia i ellevill håndballthriller

Norges håndballherrer slo tilbake på mesterlig vis etter åpningstapet mot Island i EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge – Kroatia 34-31: 

Katowice/Bergen (TV 2 Sporten): Kroatia regnes som et av verdens beste håndballandslag og var storfavoritter før søndagens EM-kamp mot Norge.

Se hvordan Norge slo Kroatia i Sportsnyhetene øverst!

Men et hardtkjempende Norge var fullt på høyde med Kroatias verdensstjerner, og kunne til slutt juble for seier 34-31 etter et skikkelig håndballthriller i Katowice.

Det var Norges første seier mot Kroatia i et mesterskap siden 2005.

– Dette var helt fantastisk moro. Jeg er vanvittig stolt over den jobben guttene legger ned. De viste en helt vanvittig krigervilje. Jeg har tro på seier før hver kamp, for det bor så mye i dette laget. Men vi er litt for unge foreløpig. I dag var det mange spillere som stod frem som matchvinnere, sa Norges landslagstrener Christian Berge til TV 2 Sporten etter triumfen.

– Nå må vi ha poeng mot Hviterussland. Det visste vi før Kroatia-kampen også. Nå må vi bare nullstille oss, sa Berge om veien videre i EM. 

– Dette var en stor skalp
Espen Christensen, som kom inn i andreomgang for Ole Erevik og åpnet med seks strake redninger, beskriver seieren som «fantastisk».

– Dette er helt fantastisk. Vi fikk ut alt i en så tellende kamp. Og vi fikk revansje fra det sure tapet mot Island. Dette var en stor skalp, sa keeperen til TV 2 Sporten etter kampslutt, og la til:

– Det var deilig å komme inn og starte med så mange redninger. Det var en del bonusredninger der som ga energi. Vår neste motstander Hviterussland slo Island, så det blir en tøff kamp, mente han.

Norges toppscorer ble igjen Kristian Bjørnsen med sju fulltreffere.

– Endelig. Det er dette vi trener for. Vi har slått Kroatia med bedre spillere før. Men det var ikke helt før slutten, da vi ledet med tre mål, at jeg visste vi kunne slå dem, sa toppscoreren.

Neste motstander for Norge i gruppespillet i EM er mot Hviterussland om to dager.

Dramatisk og intenst etter pause
Tre minutter ut i 2. omgang tok Norge ledelsen for første gang i kampen. Espen Lie Hansen sendte Norge opp i 18-17-ledelse. 

Like etter økte Norge ledelsen til 20-18, men noen minutter senere hadde Kroatia slått tilbake og utlignet til 22-22. 

– Vi må være tålmodige og jobbe steinhardt, sa Christian Berge i sin time out på stillingen 23-22 til Kroatia.

Lagene holdt følge til 27-27, før Norge igjen sikret seg en tomålsledelse. Kristian Bjørnsen banket Norge opp i 30-28-ledelse drøye åtte minutter før slutt. Igjen svarte Kroatia og utlignet til 30-30 et par minutter senere.

Tre minutter før slutt gikk Norge opp til 33-31-ledelse og hadde seieren i lommen. Kent Robin Tønnesen punkterte kampen da han satte inn 34-31 sekunder før slutt, og Norge kunne juble for en smått sensasjonell seier.

Vellykket keeperbytte
Christian Berge byttet forøvrig keeper i pausen. Espen Christensen kom inn for Ole Erevik, som ikke hadde den beste dagen på jobben i første omgang. 

Christensen åpnet omgangen med seks kjappe redninger på rad.

Tett og jevnt før hvilen
Akkurat som i Norges åpningskamp mot Island fulgte lagene hverandre tett i første omgang.

Kroatia tok tidlig ledelsen 7-3, men Norge maktet å slå tilbake.

Målmaskinen Kristian Bjørnsen reduserte til 7-8 drøye 14 minutter ut i kampen. Harald Reinkind, som til daglig spiller for Rhein Neckar Löwen, sørget for at Norge holdt følge da han reduserte til 8-9 16 minutter ut i kampen.

Og etter 23 minutters spill klarte Norge endelig å hente igjen Kroatias ledelse da Espen Lie Hansen utlignet til 13-13.

Men så snart Norge reduserte, smalt det motsatt vei.

Kroatia beholdt overtaket på Norge gjennom hele omgangen og kunne gå til pause med en svært knepen 17-16-ledelse.

– Vi må først og fremst vinne duellene. Gjør vi det kan vi få enkle mål fremover. Det blir det viktigste for andreomgangen. Vi må stå tettere og sette et godt forsvar, sa Norges assistenttrener Glenn Solberg til Viasat i pausen.

Myrhol inspirator på benken
Bjarte Myrhol pådro seg et kutt mellom to fingre i åpningskampen mot Island, og måtte stå over oppgjøret mot Kroatia.

Landslagssjef Christian Berge valgte likevel ikke å hente inn en erstatter. Myrhol ble med på benken for å hjelpe med å motivere spillerne.

– Vi hentet ikke inn en ny spiller, for da fikk jeg utfordringen med å fylle rollen som kaptein fra sidelinjen. Jeg skal hjelpe gutta så godt det lar seg gjøre, sa Myrhol til Viasat.

Kristian Bjørnsen, som ble Norges toppscorer i åpningstapet mot Island, overtok kapteinsbindet på banen for Norge.

Mesterskapet i Polen spilles fra 15. - 31. januar 2016.