Magnus Carlsen spilte remis mot Fabiano Caruana i andre runde av Tata Steel. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Magnus Carlsen spilte remis mot Fabiano Caruana i andre runde av Tata Steel. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Nok en Carlsen-remis: – Nå er han oppgitt  

Magnus Carlsen spilte remis med hvite brikker mot Fabiano Caruana i andre runde av Tata Steel Chess.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en overraskende åpning av Magnus Carlsen ble partiet styrt inn i spennende baner. En uvant stilling oppstod tidlig og spillerne ble som et resultat av dette tvunget til et stort tidsforbruk. Allerede i trekk fem tok Carlsen sin første tenkepause.

- Det må vel nesten være historisk, undret Jon Ludvig Hammer i TV 2s sjakkstudio.

Etter en rekke tenkepauser og enda flere trekk ble det tydelig at det var Carlsen som hadde fått initiativet i stillingen. Verdensmesteren hadde startet et bondeavansement på kongefløyen som førte til at begge kongene stod utrygt til - sorts kanskje aller mest.

Det var tydelig at Fabiano Caruana var ukomfortabel i stillingen: I en stilling hvor han ikke hadde råd til å ta seg tenkepauser, bestemte han seg for å tenke i over femten minutter. På lik linje med tiden ble plutselig også sorts sjanser til å ta poeng betraktelig minsket. 

- Jeg er ikke engang sikker på at han overlever til trekk 40, kommenterte Hammer. 

Men stillingen var ikke enkel for Carlsen heller. Samtidig som også hans klokke tikket fort nedover mot null ble det tydelig at vinstplanen hans var ikke åpenbar. Det var mange nyanser i stillingen og mange kompliserte varianter å gå seg vill i.   

Og det gjorde han. Etter at verdensmesteren mislyktes i å finne de mest nøyaktige trekkene var plutselig Fabiano Caruana godt med i spillet igjen. 

- Nå må nesten Magnus være forsiktig så han ikke taper her, kommenterte storesøster Carlsen. 

Og forsiktig var han. I stedet for å forsøke å gå inn i varianter som ga muligheter til begge spillere, valgte han å takke ja til et remistilbud fra sin motstander. Etter trettito trekk var partiet over og Carlsen hadde tatt sitt andre halvpoeng i Tata Steel. 

- Nå er han oppgitt. Han skjønner han stod best underveis og er sur for at han ikke klarte få ballen i mål. Caruana kan være lettet, kommenterte Ellen Carlsen i TV 2s sjakkstudio. 

I morgen venter det kinesiske vidunderbarnet Wei Yi. Magnus Carlsen skal bryne seg mot 16-åringen med de sorte brikkene. Vi har sendinger på sportskanalen og chat på tv2.no fra 13.00.