FOR NOEN GUTTER: Det norske laget var fullstendig overlegent på veien mot gull i lagkonkurransen i VM i skiflyging.   REUTERS/Heinz-Peter Bader  FOTO: HEINZ-PETER BADER /
FOR NOEN GUTTER: Det norske laget var fullstendig overlegent på veien mot gull i lagkonkurransen i VM i skiflyging. REUTERS/Heinz-Peter Bader FOTO: HEINZ-PETER BADER /

Suverent VM-gull til de norske hopperne

Norge utklasset konkurrentene i lagkonkurransen i Kulm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge gikk helt til topps og tok gull under lagkonkurransen i VM i skiflyging søndag.

I fullstendig overlegen stil sørget Anders Fannemel, Johann André Forfang, Daniel André Tande og Kenneth Gangnes for at Norge tok gull i konkurransen for første gang siden 2006.

– Helt sjuke i hodet
Det var smått utrolige 110,4 poeng ned til Tyskland på sølvplassen for et norsk lag der samtlige hoppere leverte stabile og solide hopp. Ifølge NRK er det tidenes største differanse i VM-sammenheng.

Da Gangnes skulle sette utfor som alle siste hopper, var gullet mer eller mindre i boks. Kenneth Gangnes mener laggullet er det største han kunne vært med å vinne som skihopper.

– Jeg gledet meg bare så sinnssykt til å møte lagkameratene mine da jeg kjørte nedover sletta. Jeg kunne nesten ikke vente. Det betyr så mye å vinne sammen med vennene dine. Man reiser sammen hele året, trener sammen, så ingenting føles bedre enn det. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten lagkompisene mine, sier Gangnes, som ble VM-Kongen med et sølv og ett gull, til TV 2.

– Jeg føler meg ikke som konge. I så fall er vi fire konger på laget, ler Gangnes.

Østerrike kapret bronsen 37,7 poeng foran Slovenia på fjerdeplass.

Dette var Norges tredje laggull i skiflygings-VM. Det er like mange som Østerrike.

Guttedrømmen i oppfyllelse

For Daniel-André Tande var det en svært emosjonell dag.

- Det er guttedrømmen. Jeg husker jeg har sittet hjemme og sett VM på TV, og drømt om å være med på dette. Det er guttedrømmen som går i oppfyllelse, sier han, og skryter spesielt av lagkompis Johann André Forfang som slo seg kraftig under gårsdagens konkurranse.

- Johann er så rå i hodet. Han har så god teknikk, og hopper langt i hvert hopp. Jeg var overhodet ikke redd for at han ikke skulle levere, sier Tande.

Tromsø-gutten er som alltid kledelig beskjeden.

- Det er nesten som jeg rødmer over å høre dette, ler han.

Men som reserve på gull-laget fra Falun føler han det var deilig å bidra til nok et lag-gull i hopp. I fjor vant han dessuten junior-VM, både individuelt og for lag.

- De andre medaljene har jeg rammet inn og hengt på veggen, så jeg får gjøre det med denne også, sier Forfang.

- Kun i Norge

Anders Fannemel er eneste mann på laget som er igjen fra gull-laget i Falun. Likevel vant Norge med tidenes mest suverene poengsum.

- Det er en enorm bredde i Norge. Det gir en trygghet. Men jeg tror vi hadde vunnet uten meg på laget i dag også, ler Fannemel.

- Etter at jeg hadde hoppet selv, var jeg overhodet ikke nervøs. Jeg stolte på at de andre gutta skulle gjøre jobben.

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier det på følgende måte.

- Dette er bare mulig i Norge.

- Hvorfor det?

- Fordi vi har greid å bygge en kultur som er helt unik. Alexander Stöckl er en viktig brikke i dette, men han er ikke alene

God førsteomgang
De norske hopperne ledet komfortabelt etter den første omgangen. Fannemel (213,5 meter), Forfang (218,5 meter), Tande (206,5 meter) og Gangnes (207 meter) skaffet Norge en luke på 33,2 poeng til Østerrike før den siste omgangen.

Lengst i den første omgangen var verdensmester Peter Prevc med et svev på 228 meter. 

Enda bedre andreomgang
Stefan Kraft åpnet med et strålende svev på 230 meter for Østerrike i starten av den andre omgangen, men ikke alle lagkameratene klarte å matche nivået til 22-åringen.

Dermed falt Østerrike bak Tyskland til slutt i konkurransen.

Det var langt mer stabilt blant nordmennene. 

I den andre omgangen leverte Fannemel (217 meter), Forfang (201,5 meter), Tande (215,5 meter) og Gangnes (219,5 meter) på ferden mot det overlegne VM-gullet.

Omgangens lengste hopp sto ikke overraskende Prevc for med 238 meter.