VM-sølv for Gangnes bak Peter Prevc

Finaleomgangen ble avlyst i Kulm. Peter Prevc vant etter bakkerekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Kulm (TV 2): Petr Prevc tok VM-gull i skiflygning etter at den siste omgangen i Kulm ble avlyst på grunn av dårlig vær.

Bakkerekord av Prevc
Kenneth Gangnes, som ledet før lørdagens to avgjørende omganger, måtte dermed ta til takke med sølv fattige 3,3 poeng bak vinneren.

– Dette er helt sjukehus, sier Gangnes i det øyeblikket han får vite at medaljen er klar, sier Gangnes til TV 2. 

– Hvordan har du det inni deg nå?

– Det bruser helt vanvittig i blodet. Som om jeg har en hel dyrehage inni meg, ler han.

Landslagstrener Alexander Stöckl mener medaljen er en bragd.

– Man blir litt rørt. Når en utøver som Kenneth lykkes, er det veldig fortjent, sier Stöckl til TV 2.

Stefan Kraft ble tredjemann, mens Johann André Forfang ble nummer fire til tross for fall etter et hopp på 240 meter. Fallet skal ha påført Forfang smerter i kneet, og han er usikkert til søndagens lagkonkurranse.

Seieren ble sikret for Prevc etter at han svevde ned til bakkerekord på 244 meter. Som sistemann på toppen i den tredje omgangen skulle Gangnes matche Prevc, men 26-åringen fra Gjøvik landet på 238,5 meter og tok sølvet.

To norske fall
Men i lørdagens prøveomgang kunne imidlertid mesterskapet fort vært over for Gangnes. Etter et svev på 235 meter gikk han på trynet i bakken, men heldigvis kom han fra fallet uten skader. 

Da rennet kom i gang med 3. omgangen lørdag, hadde Norge både Gangnes, Johann André Forfang og Anders Fannemel med i kampen om medaljene. Men Fannemel falt noe gjennom etter et svakt hopp på 175,5 meter. 

For Forfang ble det bokstavelig talt fall i Kulm. Han landet på 240 meter og deiset i snøen, men var raskt tilbake på beina og vinket til publikum. Det gjorde at 20-åringen endte på fjerdeplass.

Gangnes ble nummer to og tok sin første VM-medalje bak Prevc.

Sportssjef Clas Brede Bråthen mener medaljen til Gangnes er noe av det største han har opplevd i norsk hoppsport.

- Med tanke på at han har vært ute med skader i fire år, så er dette en av de aller største bragdene i norsk idrett. Når han da også faller i prøveomgangen, så viser det hvor sterk han er. Og det viser kanskje også hvorfor han har greid å komme tilbake etter så mye motgang, sier Bråthen.

Forfang falt fra medalje

Johann Forfang falt fra en medalje etter å ha kræsjlandet på 240 meter. Etter rennet haltet han opp for å hente krystallfiguren som fjerdemannen fikk i premie. Han er kritisk til forholdene.

- Ja, når man ser det som skjer med meg så kan man stille spørsmål om det var forsvarlige forhold. Jeg hadde ikke sjanse til å stå i mot presset da jeg landet, sier Forfang, som slo kneet i landingen.

Han er usikker på om han hopper lagkonkurransen i morgen.

- Det vet jeg ikke. Vi må se det an. De testene vi har tatt viser at det ikke er alvorlige skader, men jeg har vondt og halter litt når jeg går, sier Forfang.