PÅ SYKKEL OVER GRENSEN: Kravet fra russiske myndigheter om at det ikke var lov til å krysse grensen til fots førte til at et stort antall flyktninger syklet til Norge. Norske myndigheter vil ikke behandle asylsøknadene til de som har hatt opphold i Russland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix /
PÅ SYKKEL OVER GRENSEN: Kravet fra russiske myndigheter om at det ikke var lov til å krysse grensen til fots førte til at et stort antall flyktninger syklet til Norge. Norske myndigheter vil ikke behandle asylsøknadene til de som har hatt opphold i Russland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix /

Rykter om masseutsendelse til Russland:

– Flyktningene ble vekket og hentet med busser klokken 05

Politiet gjennomfører i helgen en større aksjon i Finnmark for å sende asylsøkere tilbake til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helgens aksjon kalles Operasjon Vinter 2 og er en videreføring av Operasjon Vinter, som ble gjennomført før jul. Da ble 371 asylsøkere returnert til Russland.

Av de som kom krysset grensen over Storskog i fjor høst, har 809 asylsøkere fått avslag på sine søknader. Denne helgen fraktes en ny gruppe asylsøkere til Kirkenes for utsendelse. Dette er asylsøkere som har multivisum, altså gyldig opphold i Russland.

Samles opp ved grensen

Ask Ebeltoft i organisasjonen Refugees welcome to Trondheim forteller at asylsøkere ble hentet i Målselv i Troms grytidlig lørdag morgen. De ble sendt i fly til Kirkenes og videre til Vestleiren i Sør-Varanger i påvente av videre transport over grensen, sier Ebeltoft.

– Vi har fått rede på at en matleverandør har fått beskjed om å lage 150 matpakker og at bussjåfører har fått beskjed om å være klare, sier Ebeltoft.

Han er ikke kjent med om det faktisk har kjørt busser med flyktninger til Russland lørdag.

Kommenterer ikke uttransporter

Politiets utlendingsenhet ville lørdag ikke kommentere helgens aksjon.

– Hva gjelder returarbeid, foreligger det en unndragelsesfare ved publisitet, og vi kan derfor ikke kommentere uttransporter verken over Storskog eller øvrige, skriver kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset i en epost til TV 2.

– PUs mandat er blant annet å gjennomføre uttransporter. Dette gjøres hver uke, både til Russland og andre land, fortsetter Drageset.

Hentet med busser

Terje Bratland har også fått informasjon om at en større utsendelse er på gang. Bratland har ordnet med overnatting til asylsøkere og samler fortsatt inn klær til nyankomne flyktninger.

Gjennom sitt arbeid knyttet Bratland kontakt med folk som forteller at asylsøkere skal ha blitt hentet med busser i 05-tiden lørdag morgen for å bli returnert til Russland. Bratland er bekymret for flyktningenes videre skjebne.

– Russland er kjent for å sende flyktninger tilbake til Syria. Nå kan Norge være med på å sende flyktninger direkte tilbake til Syria. Kan Norge være bekjent av dette? spør han.

Kjapp retur

25. november instruerte regjeringen UDI og UNE om at asylsøkere som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, skal sendes tilbake til Russland.

– Dette er asylsøkere som vi mener ikke står i fare for å bli forfulgt i Russland, og det er misbruk av asylsystemet når disse velger å reise fra Russland til Norge for å søke asyl, uttalte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Bakgrunnen for vedtaket var at 5500 asylsøkere kom syklende over grensen i nord i fjor høst. Etter 30. november har det ikke kommet en eneste asylsøker til Norge over Storskog, ifølge Aftenposten.

FN-kritikk

Denne uken reiste FN kritikk mot den norske praksisen. I et intervju med TV 2 fredag sa UNHCRs Europadirektør, Vincent Cochetel, at han er bekymret for at de utsendte asylsøkerne ikke vil få behandlet sine søknader i Russland.

– Norge bør midlertidig stoppe utsendelsen av asylsøkere som har kommet via Russland, uttalte han.

Men i Justisdepartementet er de ikke enige i kritikken fra FN.

– Det vil ikke være slik at vi alltid er enig i FNs høykommissær for flyktninger sine anbefalinger. Vi kan velge å ikke følge de i enkelte tilfeller og vurdere å ha en praksis som Norge mener de er best tjent med å ha. Men vi er opptatt av å ha en god dialog med høykommissæren og vi kommer også til å ha et møte med høykommissæren senere i januar, sa statssekretær Marit Berger Røsland (H) til TV 2 Nyhetene.

Sendt rett til Afghanistan

Ask Ebeltoft reagerer på at norske myndigheter ser ut til å sende ut flyktninger til tross for kritikken.

– Myndighetene vet ikke hva som skjer med de som sendes ut. Vi har hatt kontakt med folk som ble sendt til Russland i forrige runde og som ble sendt rett videre til Afghanistan. En mann ble forsøkt drept to ganger før han måtte rømme til Iran, sier Ebeltoft.

Rekord-utsending i fjor

Utlendingsdirektoratet viser til PU for uttalelser om utsendelser over Storskog.

Politiets utlendingsenhet (PU) gjennomførte 7825 tvangsmessige uttransporter i løpet av 2015. Det er det høyeste tallet i PUs historie.

Om lag 31.000 asylsøkere ankom Norge i fjor.