Statsminister Erna Solberg har signert en ny partnerskapsavtale mot mobbing.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg har signert en ny partnerskapsavtale mot mobbing.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ernas personlige oppfordring:

 – Vi må jommen ta på oss litt andre briller når vi ser på våre egne barn

Statsministeren har sett nok foreldre som går i forsvarsposisjon når barna blir anklaget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I det siste har det vært mye fokus på tiltak skolene må gjøre for å forhindre mobbing. 

Regjeringen vil innføre bøter til skoler og kommuner som ikke forhindrer mobbing, de snakker om flytting av lærere og rektorer og flytting av mobbere. Men Erna Solberg har også et privat prinsipp, som hun gjerne vil dele med andre foreldre. 

– Vi som er foreldre, vi må jommen meg av og til ta på oss litt andre briller når vi ser på våre egne barn, sier hun.

Går i forsvarsposisjon

Tidligere denne uka lanserte regjeringen Partnerskap mot mobbing, der 12 organisasjoner som jobber med barn og unge, fra barnehager til idrettslag, forplikter seg til å gjøre alt de kan for å forhindre at mobbing for utvikle seg. Men statsministeren følte for å presisere at skoler og foreninger ikke kan forhindre mobbing uten foreldrenes samarbeid. 

 – Vi må se at selv om våre viktigste er engler hjemme, så kan de være litt annerledes når andre ser dem. Og da er ikke det første vi skal gjøre å gå i forsvarsposisjon, da skal vi være samarbeidspartnere for skolen og andre når problemene oppstår, sier hun.

Oppskrift på katastrofe

– Det har hun helt rett i, sier leder i foreningen Mobbing i skolen. Irma Rustad er godt kjent med at foreldre kan gå i forsvar, men hun mener det er en selvfølge. 

– Det er jo oppskriften på katastrofe når foreldrene til barn som mobber settes sammen med foreldrene til mobbeofferet for å finne løsninger. De er definisjonen på innhabilitet, begge to. Derfor er det så viktig at skolen er profesjonell, presiserer hun.

 Hun mener det har utviklet seg til et problem at skolene ikke tar opp bagateller, fordi de vil unngå konfrontasjoner. Men Rustad sier det er uhyre viktig at foreldre blir involvert fra start, og at mobbing ikke blir bagatellisert. 

– Det er helt normalt at et barn kan gå gjennom flere faser i løpet av skolegangen. Samme elev kan både være offer, tilskuer og mobbe selv. Det viktigste vi foreldre skal gjøre er jo å korrigere uønsket oppførsel, og da må foreldrene få mulighet til å gjøre det fra første stund, mener hun

Foreningen kontaktes flere ganger i uka av foreldre som står i det som framstår som uløselige konflikter. 

– Vi må slutte å gå i forsvar, senke skuldrene og bruke hodet, sier hun.