Fannemel måtte kutte skiene

Verdensrekordholderen har blitt «kortere» i løpet av sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KULM (TV 2): Anders Fannemel har ikke glemt gamle flyvekunster og henger fortsatt med i kampen om medalje med sin 6.plass etter første dag av skiflygings-VM.

Men verdensrekordholderen med 251,5 meter fra Vikersund, har blitt tvunget til å «kappe» noen centimeter fra rekordskiene fra i fjor.

– De er kortere fordi jeg har blitt målt av det internasjonale skiforbundet (FIS) i sommer der jeg står litt bredere med beina. Da ble jeg lavere. Da måtte jeg slanke meg, og kutte lengden på skiene, forklarer Fannemel.

– Hvor mye kortere er de?

– To centimeter, så det er lite.

Dressmål
Grunnen til at Fannemel står bredere med beina når han blir målt av FIS, er at det påvirker størrelsen på hoppdressen, som også er meget viktig for å fly langt i hoppbakken.

Derfor ofret han skilengden for å hente mer på dress-størrelsen.

– De er egentlig helt like de skiene jeg hoppet med i fjor, bare at de er to centimeter kortere. Så har jeg gjort noen justeringer sammen med produsenten Fluege, som gjør at de er ganske like de skiene jeg satte verdensrekord med, forklarer han.

Men han utelukker likevel ikke at de to centimetrene han har kappet på skiene, er det som skiller han fra å legge helt øverst på resultatlista. Selv om han bare er 20 poeng bak VM-gullet.

– Vi driver og maser om kvadratcentimeter i skrittet på hoppdressen. Men to centimeter på ski som er 20 centimeter brede, så er det plutselig 40 kvadratcentimeter jeg mister, så det er jo litt.

– Men du er fornøyd med det oppsettet du har nå?

– Ja, det fungerer bra i skiflygning, sier han.

Stivere ski
Fannemel har også blitt pålagt av fabrikanten å hoppe med verdensrekorden på skiene.

– Jeg har gjort det siden Falun. Når man har rekorden er det greit å vise det. Den kommer jo garantert til å bli slått en dag, sier han.

De skiene han hopper med i Kulm, er også langt stivere enn de han har brukt i verdenscupen, der han så langt i år ikke har greid å kommer på pallen.

Skiene er ganske mye stivere. Det er en fordel når man møter «veggen» med luft man kan gjøre i en skiflygningsbakke. Da blir ikke skiene presset så langt bak, og det tror jeg er en fordel, sier Fannemel til TV 2.