NYE BILDER: Kronprinsesse Mette Marit, kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald i galla.  Bildet er et av flere offisielle bilder utgitt i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum.Foto: Det kongelige hoff ved Jørgen Gomnæs / NTB scanpix
NYE BILDER: Kronprinsesse Mette Marit, kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald i galla. Bildet er et av flere offisielle bilder utgitt i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum.Foto: Det kongelige hoff ved Jørgen Gomnæs / NTB scanpix Foto: Jørgen Gomnæs, Det Kongelige Hoff

Sjekk kongefamiliens nye offisielle familiebilder!

– Vakre og verdige bilder! sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

I anledning kongeparets 25-årsjubileum på søndag har kongehuset sluppet en rekke, nye familiebilder til pressen.

Se hele fotoalbumet i bildeserien øverst i saken!

– Jeg synes det er både vakre og verdige bilder av de fem som i dag utgjør det norske kongehuset: Kongeparet, kronprinsparet og arveprinsesse Ingrid Alexandra i forskjellige konstellasjoner. Det er hyggelig med bilde av tre generasjoner – og gallabildet av far og sønn sammen, er kanskje det beste vi har av dem sammen slik, sier TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland.

Brukes som gaver

Slike bilder blir tatt med ujevne mellomrom, gjerne i anledning store jubileumsdager. Offisielle gallaportretter av kongeparet henger i Norges ambassader over hele verden, og brukes gjerne som gaver ved statsbesøk og andre offisielle besøk.

– Slike offisielle bilder blir også viktige tidsbilder. Og nå går de inn i historiebøkene som bilder tatt i anledning kongeparets regjeringsjubileum etter 25 år, sier Totland.

På gallabildene bærer både konge og kronprins Hærens gallauniform av generals grad og med sine norske ordener og dekorasjoner, kan Totland fortelle.

Bruker kjoler fra tidligere anledninger

Dronning Sonja bærer en mintgrønn gallakjole hun fikk sydd i 2006 og sitt store smaragdgarnityr.

– Også kronprinsesse Mette-Marit er i gjenbruk – i en hvit aftenkjole fra Pucci og de utsøkte ametystsmykkene svigermor Sonja har forært henne, forteller Totland.