Top Gear-Clarkson innrømmer juks

Hans mest minneverdige øyeblikk var langt ifra ekte... 

Jeremy Clarkson har mimret litt om sin tid i Top Gear. Spesielt en episode utmerket seg, og det har falt noen tungt for brystet. Foto: Scanpix
Jeremy Clarkson har mimret litt om sin tid i Top Gear. Spesielt en episode utmerket seg, og det har falt noen tungt for brystet. Foto: Scanpix

At Jeremy Clarkson er gjenstand for kritikk er ikke noe nytt. Men denne gangen er det litt annerledes. Mannen har rett og slett bare vært ærlig, i sin spalte i Sunday Times.

For de som ikke lever i en fantasiverden, burde det være klart at Top Gear er et program hvor alt er scriptet, planlagt og tilrettelagt. Ingen replikk er tilfeldig, og ingen situasjoner man møter på er tilfeldig. Det er et premiss de fleste godtar, men tydeligvis ikke alle.

Det går galt i hver en sving

Clarkson har nemlig mimret litt, om episoden hvor han stadig vekk velter med en rød Reliant Robin trehjuling. I hver en sving går det galt, og folk må hjelpe til med å få trehjulingen på hjulene igjen. Episoden ble filmet i 2010, og førte i tiden etterpå til at mange Reliant-eiere var plaget med hærverk, hvor folk veltet parkerte trehjulinger over på siden.

Mange har trodd at bilens kjøreegenskaper i innslaget var ekte, og at Reliants trehjulinger virkelig er så klossete. Som eier av en trehjuling har undertegnede selv flere ganger fått spørsmål om dette stemmer, noe som jo tydelig viser TV-mediets makt. Men selvfølgelig er det ikke sant. Hvis slike trehjulinger var så ustabile, ville jo alle som kjøpte dem ny ha blitt drept i løpet av ti minutter bak rattet.

På tide å innrømme det

I sin spalte skriver Clarkson: «Ut fra alle brevene og kommentarene jeg fikk fra folk, så var den mest minneverdige tingen jeg gjorde på Top Gear, et kort segment om Reliant Robin. Du husker det kanskje: Jeg kjørte rundt omkring i Sheffield, og den falt overende.»

«Vel, nå er det på tide å innrømme det. En normal Reliant Robin vil ikke velte med mindre et beruset rugby-team er tilgjengelig. Eller om det er mye vind. Men i et forsøk på å glede og underholde, så spurte jeg gutta på bakrommet om de kunne trikse litt med diffen sånn at den stakkars lille krabaten rullet på siden hver gang jeg dreide på rattet.»

Kalde fingre? Da er dette gull verdt!

Reliant som firmabil

Clarkson sier at han egentlig liker Reliant Robin, og la ut en Twitter-melding hvor han viser til at både han, Richard Hammond og James May nå har Reliant Robin som firmabil. Han skriver i sin spalte:

«Jeg liker Reliant Robin så godt, at da Richard Hammond, James May, Andy Wilman og jeg stiftet vårt nye produksjonsselskap, så gikk jeg rett ut og kjøpte en som firmabil. Interessant nok, så gjorde de tre andre det samme. Så nå har vi en liten flåte av dem som står parkert på plassene for sjefene ved kontorene våre.»

Denne filmstjernen kan faktisk bli din

Oppreisning og oppvåkning

Dermed har Reliant Robin fått sin oppreisning, mens andre kanskje har fått en liten oppvåkning om hvor autentisk Top Gear egentlig var. Undertegnede skrev for noen år siden en bok om Lamborghini Urraco, og hadde da kontakt med mannen som eier Urracoen som var med i Top Gear-episoden, hvor tre italienske superbiler (til en rimelig penge) stadig får problemer. Eieren fortalte at produsentene saboterte bilen med vilje, for så å filme når «uhellet» inntraff.

Slik fungerer det i TV-verdenen, og det samme gjelder for liveshowene til Top Gear. Der har man brukt Reliant Robin biler for fotballkamper, med påfølgende velt ved den minste rattbevegelse. Også det rigget til selvfølgelig, og dermed er det en del som føler seg snytt, og sender sinte klagemailer til BBC. Verden vil bedras…

Denne skal mange norske familier drømme om