TV 2s ishockeyekspert: – Spillerne har ansvaret for hodeskadene

Geir Hoff mener spillerne må ta større ansvar for å få slutt på hodeskadene i norsk hockey. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Oslo) TV 2: Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet rundt stygge taklinger, og rasistiske uttalelser i norsk hockey. 

TV 2s ishockeyekspert, Geir Hoff, mener den negative trenden må snu. 

– Det er et problem, ikke bare i norsk hockey, men hodeskadene har kommet mer og mer i norsk hockey også. Det er noe vi er nødt til å ta tak i, og gjøre noe med, sier han. 

– Hvem har ansvaret?

– Jeg syns første og fremst at det er spillerne. Det er de som er utpå der, og det er de som må respektere hverandre. Samtidig er det vanskelig, for hockey er et hardt spill og det er lov å takle. Da gjelder det for spilleren å gjenkjenne en del situasjoner, og gjøre kvalifiserte valg om de kan smelle på eller ikke. Det syns jeg både spillere og klubber bør ta en diskusjon på, så alle er enige om hvordan det bør se ut, mener Hoff. 

Han sender i tillegg en oppfordring til Norsk Topphockey. 

– Jeg savner en klar eliteserieforening, som jobber mer aktivt mot klubbene og media enn de gjør i dag. Så vi blir enige om hvordan produktet skal fremstå, sier Hoff. 

– Ødegaard har skylden

Storhamars Eirik Skadsdammen ble i 2013 utsatt for en stygg takling fra Frisk Askers Keith McLoad, som fikk 20 kampers karantene. 

Han mener forklaringen fra Henrik Ødegaard om at puckfører har en del av ansvaret er tull. 

– Det er jo han som takler som har skylden. Det er jo han som går inn der og ser at Frisk-spilleren har litt lavt tyngdepunkt, så jeg syns Ødegaard må ta skylden for den taklingen, sier Skadsdammen bestemt.

Han innrømmer at spillerne selv må ta ansvar for å få slutt på stygge taklinger. 

– Rasistiske uttalelser må vi jo bare få bort, det vil vi ikke ha noe av. Når det gjelder taklinger må både spillere, trenere og forbund ta ansvar, og gi strengere straffer hvis vi skal få det bort. Det er sikkerheten til spillerne det handler om utpå der, og vi spillere må gå i oss selv for å ikke takle unødvendig mot hodet, sier han. 

Christian Kåsastul fikk sin tredje hjernerystelse denne sesongen, etter taklingen fra Ødegaard i tirsdagens kamp. Han sier at holdninger på isen blant spillerne ikke er noe som snakkes om i Frisk Asker. 

– Nei, vi har ikke snakket så mye om holdninger. Men det er vel noe vi burde gjøre snart. Vi spillerne har også et ansvar når vi går inn i taklinger, sier han. 

– På hvilken måte kan det hjelpe?

– Det får oss til å tenke på at vi skal ha respekt for både medspillere, motspillere og dommerne, mener Kåsastul. 

– Ikke et image-problem

Samtidig som spillerne må se på seg selv mener Skadsdammen at strengere straffer det beste virkemiddelet for å få bukt med den negative trenden. 

– Det må bli strengere straffer. Nå skal kanskje forbundet få et eget utvalg som ser på taklingene, istedenfor at klubbene trenger å melde dem inn selv. Hvis det blir strenge straffer tror jeg at du vil tenke deg om to ganger neste gang du går inn i en takling, mener Storhamar-veteranen. 

– Har GET-ligaen et imageproblem?

– Nei, det vil jeg ikke si. Den siste uka har det vært litt oppstyr på grunn at noen stygge taklinger, men generelt syns jeg det er mye positivt. Publikum har tatt seg opp, og det har blitt et jevnt høyere nivå. Så et imageproblem er jeg ikke enig i, sier han.