Kjersti Tysse Plätzer rystet av konkurrentens dopkorrupsjon

– Det er som en actionfilm, sier Tysse Plätzer om erkerivalen og russerne som betalte for å slippe unna dopingdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OS (TV 2): Kappgjengeren Kjersti Tysse Plätzer tok OL-sølv i Beijing 2008. Vinneren Olga Kaniskina ble i fjor utestengt for doping, men har i realiteten jukset i mange år før det.

I rapporten WADA la frem torsdag kommer det frem at Kaniskina var en av ni russiske utøvere som fikk dopingsakene sine utsatt, i en prosess der blant annet Vladimir Putin var involvert.

Det kulminerte til slutt i at utøverne ikke stilte i Moskva-VM i 2013.

Det kom også frem i rapporten at russiske utøvere betalte seg fri, blant annet etter press fra presidenten Lamine Diack, og teamet rundt ham. Det sjokkerer Tysse Plätzer.

– Det er langt steg å betale seg fri. Det er nesten som en actionfilm. Dette fikser vi med penger. Det er nesten ikke til å tro, sier Tysse Plätzer.

– Kast dem ut

Hun tar nå til orde for strengere straffer. Særlig for de som har betalt seg fri.

Hun mener det internasjonale antidoping-byrået (WADA) bør være strengere. Det er åpnet for å straffe utøvere retrospektivt i ti år. Det mener Tysse Plätzer må til.

– Det å betale seg fri er lavmål. I innstillingen i rapporten står det at man må se fremover og la fortiden ligge litt. Det syns jeg ikke er godt nok. Spesielt ikke når man tenker på utøvere som har betalt seg fri fra doping. De burde man ta rett bort og ut av sporten. Man må ta bort alle merittene deres, og ta fra de alle fremtidige muligheter. Det er direkte kriminalitet, sier Tysse Plätzer.

I Russland er idrett svært viktig. President Vladimir Putin engasjerer seg personlig i at russisk idrettsutøvere skal lykkes og at de skal fremstå bra utad.

Det er også store økonomiske gevinster å hente for de utøverne som skulle lykkes. Tysse Plätzer har med selvsyn sett det utøverne fikk for å vinne VM-, og OL-titler. Hus, dyre biler og det meste annet.

Nettopp den signaleffekten gjør det viktig å ta utøvere som betaler seg fri ekstra hardt.

– Tenk på signalet det gir til unge utøvere, særlig i land der det gir så mye. Jeg syns det er et fryktelig dårlig signal å gi at man kan kjøpe seg fri og få beholde merittene, selv om man blir utestengt, sier Tysse Plätzer.

– Ingen trøst

Selv kan hun få et OL-gull i ettertid, dersom Olga Kaniskina hadde blitt strippet for alt.

GLAD SØLVVINNER: Kjersti Tysse Plätzer reagerte på at russiske løpere ikke viste noen glede over seier. Her etter 20-kilometeren under OL i Beijing. Olga Kaniskina vant gullet. FOTO: KEVIN FRAYER /
GLAD SØLVVINNER: Kjersti Tysse Plätzer reagerte på at russiske løpere ikke viste noen glede over seier. Her etter 20-kilometeren under OL i Beijing. Olga Kaniskina vant gullet. FOTO: KEVIN FRAYER /

Tysse Plätzer mener at det at hun har kjøpt seg fri beviser skylden, og at det burde utløst større sanksjoner.

– Olga er en smart og studert jente. Hun har nok visst hva hun har drevet på med. Tidligere har jeg tenkt at de ikke har visst, eller at det er en «alle-gjør-det-mentalitet», eller kanskje det har vært litt hjernevasking. Å betale for å slippe unna er en innrømmelse. Det ville du ikke gjort om du ikke visste noe, sier hun.

– Er det en trøst for deg om du skulle få OL-gull i ettertid?

– Det er ikke noe trøst, men du kan i alle fall si at du er olympisk mester, smiler Tysse Plätzer.

– Det hjelper oss ikke der og da, men det hjelper for fremtiden å vise at de blir tatt til slutt, selv om det tar lang tid. Nå er fokus på at jeg kunne hatt en annen medalje, men hva med den som ble nummer fire? Eller nummer ni og ikke fikk være med på landslaget de neste årene? Ulike land har ulike regler for støtte, og dette gjelder ikke bare de som fikk medaljen sin. Det gjelder utrolig mange som har mistet støtte og muligheter på grunn av dette.

Sammenligner med Øst-Tyskland

Rapporten viser at det er gått storpolitikk i friidrettens doping. 

Presidenten Lamine Diack har selv vært med på å dekke over dopingbruk i alle fall Russland, og flere andre land nevnt i rapporten. Omfanget gjør at Tysse Plätzer er enig med Randi Gustad i at dette trolig er tidenes idrettskandale.

– Man kan i alle fall sammenligne det som har foregått i Russland med det som skjedde i den gamle Øst-blokken, med Øst-Tyskland i spissen. Dette er organisert helt til topps. Det skjer ikke i enkelte landsbyer, idrettssentre eller forbund. Det skjer i en hel nasjon, med støtte av det internasjonale forbundet, sier Tysse Plätzer hoderystende.

Hun ønsker også at den internasjonale olympiske komitéen kommer på banen.

– IOC hører vi ikke mye fra. Med tanke på den olympiske ånd... Syns IOC det er greit at utøvere som har kjøpt seg fri skal få beholde sine medaljer? Jeg syns ikke det, sier Tysse Plätzer.

Russland er allerede utestengt fra friidrett i OL.

En total utestengelse av friidrett ønsker hun imidlertid ikke å være med på.

– Det er over 200 medlemsnasjoner i IAAF. Dette gjelder bare noen land. Å straffe 200 nasjoner for det noen få har gjort, det syns jeg ikke er riktig.