VIKTIG SPILLER: Kolo Touré har ikke tapt når han har spilt for Liverpool denne sesongen. FOTO: PETER BYRNE /
VIKTIG SPILLER: Kolo Touré har ikke tapt når han har spilt for Liverpool denne sesongen. FOTO: PETER BYRNE /

Sparket ned Wenger og utga seg for å være bilselgeren «Francois»

Nå er Kolo Touré mannen Liverpool må ha på banen for ikke å tape.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Liverpool - Manchester United direkte på TV 2 Sport Premium og i vårt livesenter søndag klokken 15.05.

Kolo Touré er ikke det navnet Liverpool-fansen helst har sett i lagets startoppstilling.

Men nå spørs det om ikke den holdningen er i ferd med å endre seg.

For de røde har ikke hatt den aller beste første halvdel av sesongen, men med Touré på banen er det ikke blitt tap.

Ti kamper uten tap
Med ivorianeren i startoppstillingen er det blitt seks seirer og fire uavgjort så langt.

– Selv om resultatene sier at Liverpool ikke taper med Kolo Touré, så er det ikke hans fortjeneste, sier Simen Stamsø Møller. 

Onsdag ble det nesten sesongens første tap med Touré på banen, men Joe Allen reddet uavgjort mot midtstopperens gamle klubb Arsenal.

– Man misliker ham ikke
Og det noe spesielle er at Touré blir ikke møtt med pipekonsert når han møter sine tidligere klubber. Han er fortsatt elsket, til tross for at han nå er motstander.

– Det er veldig spesielt og paradoksalt. Da han dro samme vei som Emmanuel Adebayor, lenge før Adebayor skled foran Arsenal-fansen og gjorde seg ekstra upopulær, så var det Adebayor som fikk pepper. Mens Touré som skulle elske Arsenal, men likevel dro, fikk passere. Det er spesielt hvordan noen blir unnskyldt på grunn av den de er. Han er en blid og ærlig spiller. Man misliker ham bare ikke, sier Stamsø Møller.

Og det er kanskje ikke så rart.

For allerede under prøvespillet sitt hos The Gunners ble han en kulthelt.

Sparket ned Henry, Bergkamp og Wenger
Som 21-åring hadde Arsene Wenger hentet ham fra ASEC Mimosas etter anbefaling fra sin venn Jean-Marc Guillou, som drev ASEC Mimosas spillerakademi.

Wenger startet en spilløvelse der det var forbud mot taklinger. Det hadde alle utenom en kar fått med seg. Det tok ikke lang tid før Touré  kastet seg inn i en takling og la Thierry Henry i bakken. 

Etter en klar lekse om ikke å takle noen fra Wenger, ble spillet startet igjen.

Bare sekunder gikk før han tofotstaklet Dennis Bergkamp.

Etter nok et stopp i spillet var det klart for den store finalen. For Touré fulgte en høy ball og så bare at den landet ved beina på en annen. Han kastet seg inn i nok en takling. Sekunder etter lå Wenger på bakken og vred seg i smerte.

Veteranen Ray Parlour tok turen inn til sjefen, som satt med en ispose på ankelen. Han ville snakke litt pent om prøvespilleren.

– Jeg sa: «Han mente det ikke, sjef» og han svarte: «Jeg vet han ikke mente det. Jeg liker innstillingen hans. Vi skriver kontrakt med ham i morgen». Det var det. Han signerte ham, forteller han til talkSPORT.

Ubeseiret i sin første sesong som stopper
I sin første sesong på Highbury så ble han brukt til det meste. Han ble kastet inn som innbytter på vingen, midtbanen og fikk også noen kamper som høyreback.

Foran 2003/04-sesongen måtte Wenger finne en ny midtstopper. Tony Adams hadde gitt seg et år i forveien og Martin Keown viste klare tegn på at alderen hadde innhentet ham.

Touré ble paret opp med Sol Campbell, og Arsenal gikk ubeseiret gjennom sesongen.

Med sin oppofrende spillestil og blide oppsyn ble han en favoritt i Arsenal, men mot slutten av sin tid i klubben var han ikke lenger fast inventar i midtforsvaret.

Bilselgeren «Francois»
I 2009 gikk turen til Manchester City. Og samtidig som City fikk en ny midtstopper, dukket også bilselgeren «Francois» opp i Manchester.

«Francois» var en elskovssyk bilselger fra Ghana, som tilsynelatende fant kjærligheten med den unge modellen Kessel Kasuisyo. 

Han var aldri tilgjengelig for henne i helgene. Fordi han var i Afrika for å selge biler eller drive veldedighetsarbeid. Men hver gang han traff henne, så overøste han henne med dyre gaver.

Men de kunne bare treffes i leiligheten hennes.

Kasuisyo forelsket seg og fortalte venninnene sine om sin elsker, som alltid ringte fra hemmelig telefonnummer og som nektet å bli med på bilder. Og det var en venninne som kjente ham igjen og sendte henne bilder fra Toures bryllup i 2012, forteller hun til Daily Mirror.

Det var slutten for «Francois». Etter to år forsvant han fra Manchester.

Slankekur til besvær
Men det var ikke den eneste kontroversen Touré rotet seg opp i under tiden i Manchester City.

For i mars 2011 ble han utestengt fra all fotball etter å ha avlagt en positiv dopingtest. Men det var ikke partydop, som de fleste andre fotballspillere som blir tatt i doping.

Touré var nemlig litt bekymret for vekten etter å ha kost seg i årets første måneder. For å holde vekten nede brukte han av sin kones slankemiddel. Problemet var bare at ikke alt i medisinen var like tillatt.

Dermed ble det seks måneder på sidelinjen, og det betydde også slutten på City-karrieren. Han spilte seg aldri inn igjen på laget.

I stedet gikk turen videre til Liverpool, og i 2014 var han svært nær ved å bli den første spilleren som vant Premier League med tre ulike klubber, men som kjent så snublet Steven Gerrard & co i sesonginnspurten.

«Laksetaklingen»
34-åringen har alltid vært kjent for å gi alt. Og han kaster seg gjerne inn med hodet først i en takling.

Mot Stoke sist helg gjorde han nettopp dette, og lagkompisen Jose Enrique har nå døpt taklingen for «laksetaklingen».

– Jeg er veldig stolt av dette. Det er noe jeg har brakt inn i fotballen. Jeg gir alt for at laget mitt skal vinne, men det viktigste er å nyte hvert sekund av hvert minutt. Fotball er fantastisk er det ikke? sier han til The Guardian.

– Fremdeles i isbadet
Manager Jürgen Klopp måtte ta bilde av Touré i isbadet etter Stoke-kampen, og da spørsmålet om skadesituasjonen før søndagens kamp mot Manchester United kom, svarte tyskeren:

– Henderson er ok, Ibe er ok, Sakho er ok. Kolo er fremdeles i isbadet.

Og han er neppe den Manchester United-fansen kommer til å pipe på heller.

 Han er sjarmerende og annerledes. Så lenge han er en blid og fin fyr, så kommer han unna med veldig mye. Han er den man gjerne skulle hatt som bekjent i kretsen sin. Å kunne ta en prat med Kolo Toure en gang i blant, tror jeg hadde vært gøy, sier Stamsø Møller.