Dette er den tryggeste nybilen du kan sitte i hvis det smeller. Det viser resultatene når krasjtest-instituttet Euro NCAP oppsummerer sine resultater fra 2015.
Dette er den tryggeste nybilen du kan sitte i hvis det smeller. Det viser resultatene når krasjtest-instituttet Euro NCAP oppsummerer sine resultater fra 2015.

Dette er den sikreste nybilen du kan kjøpe

Vinneren blant hele 44 biler.

Det europeiske krasjtest-instituttet Euro NCAP tester hvert år det meste av nye biler som lanseres i vår del av verden.

I fjor gikk hele 44 biler gjennom det omfattende testprogrammet deres. Fem stjerner er maks score hos Euro NCAP, og i praksis blir det nå betraktet som det eneste "godkjente" blant verdens bilprodusenter. Lavere poengsum betyr en ripe i lakken.

Ikke overraskende

Nå har krasjtesterne oppsummert alle nye resultater fra 2015, og laget en kåring på de beste bilene i ulike kategorier. I tillegg har de summert seg fram til hvilken bil som var den aller beste blant alle som ble testet i fjor.

Resultatet er ikke veldig overraskende for alle som følger litt med på dette området. Vinneren kommer nemlig fra et bilmerke som i flere tiår har hatt fokus på kollisjonssikkerhet og også vært ledende på dette området.

Store familiebiler slaktes i krasjtest

100 av 100 poeng

Ja, vi snakker om Volvo og vinneren er deres nye XC90. Underveis i utviklingen av denne modellen har Volvo brukt store ressurser på sikkerhet. Målsetningen har vært å lage verdens sikreste bil, og mye tyder på at de har klart nettopp det.

Volvoen scoret svært høyt i alle kategoriene hos Euro NCAP. På beskyttelse av voksne. fikk den 97 av 100 mulige poeng. I denne øvelsen inngår det blant annet frontkollisjon.

På beskyttelse av barn fikk XC90 så  87 poeng. I kategorien for beskyttelse av fotgjengere, endte poengsummen på 72. Så ble det full pott og hele 100 poeng på sikkerhetssystemer, det klarte ingen andre biler i 2015.

Disse to fikk toppscore

Ekstra imponerende

– Det er klart at dette er en fjær i hatten for Volvo, og et resultat de har all grunn til å være stolte av. Kanskje også spesielt fordi Volvo er en liten bilprodusent. De har ikke i nærheten av like store ressurser som de store bilgigantene har. Da synes jeg det står respekt av at de faktisk bruker så mye penger på nettopp sikkerhet. Det er kanskje ikke noe bilkjøpere flest tenker så veldig mye på. Men det er naturligvis svært viktig, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Volvo har stolte tradisjoner på dette området, og dette forteller oss også at den kinesiske eieren Geely ønsker at Volvo fortsatt skal ha sikkerhet som et av sine prioriterte områder. Jeg har selv møtt og intervjuet flere av dem som jobber med sikkerhet hos Volvo. De har nok en ekstra god dag på jobben akkurat i dag, avslutter Benny.

Derfor mener Lotta dette er verdens sikreste bil

XC90 er en stor suksess for Volvo, nå har den fått ytterligere en fjær i hatten.
XC90 er en stor suksess for Volvo, nå har den fått ytterligere en fjær i hatten.

LES MER: Med denne har Volvo klart noe ganske utrolig