Pappaen til Trikse-Christopher (6): – Jeg er ekstremt bevisst på ikke å presse ham

Den tidligere fotballspilleren Øyvind Svenning forstår om noen kan få inntrykk av at han presser sønnen til å trene, men forsikrer at det ikke er tilfellet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoene av seks år gamle Christopher Salvesen Svennings fotballferdigheter vekker oppsikt.

Både den fra da han var fire år, og den mer ferske av ham som seksåring. Etter publisering på tv2.no torsdag kveld er den nyeste filmen sett 60.000 ganger, og «Doffy» har høstet mye ros på sosiale medier.

Pappa Øyvind Svenning forklarer at sønnen bruker 20-30 timer i uken på fotball, men at bare en liten del av det er organisert. I stort sett all fritid er ballen med. Samtidig legger forelderen ikke skjul på at han er med, og at han legger til rette for at sønnen skal gjøre det han liker best.

Det bærer frukter, for seksåringen har utvilsomt et talent for fotball.

Bevisst pappa

Landslagssjef Alexander Stöckl tok i Aftenposten et oppgjør med overivrige og pressende foreldre, som har større ambisjoner enn barna selv. Eksempler finnes i de fleste sporter, og særlig på lokalt nivå.

Den tidligere Rosenborg-og Viking-spilleren forstår om noen lurer på om ikke faren vil dette vel så mye som sønnen. 20-30 timer i uken høres tross alt ganske mye ut, og faren er ofte i nærheten.

– Jeg har ikke fått noen negative spørsmål, men jeg er ganske klar over at mange kan tenke det. Likevel er jeg så trygg på han og oss at det ikke er noe problem, sier Svenning til TV 2.

– Jeg er ekstremt bevisst på at jeg ikke skal presse ham. Kanskje til og med i overkant bevisst på det. Det at han driver så mye med fotball kommer ikke fra en far som sier hva han skal gjøre. Det kommer fra en gutt som ikke har lyst å gjøre noe annet. De rundt klubben som ser ham spille fotball ser at det kommer fra ham og et ønske han har. Oppgaven min blir mer å bremse og tilrettelegge.

– Ikke et mål at han skal bli fotballspiller

VIKING-SPILLER: Øyivnd Svenning i aksjon for Viking omt Sandefjord i 2007. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .
VIKING-SPILLER: Øyivnd Svenning i aksjon for Viking omt Sandefjord i 2007. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .

Svennings fotballkarriere tok ham fra Stokkøy, via Byåsen til Rosenborg. Derifra til Moss, GIF Sundsvall og Viking.

Han har ingen egen ambisjon om at sønnen skal følge i samme fotspor, eller sågar vokse ut av dem.

 – Jeg har levd et liv i fotball, så for meg er det ikke et mål at Christopher skal bli fotballspiller. Jeg har sett nok av ivrige fedre, så jeg vet hvordan jeg ikke ønsker at det skal være. Uansett kan man ikke tvinge barn til å bli så interessert som det Christopher er. Du kan prøve, men det vil ikke gå, sier han.

– Hvis han blir fotballspiller så er jeg sikker på at han får mye glede av fotball, uansett hvilket nivå det er på. Vi får se hvor lenge det varer. Han er så liten, det kommer jo litt andre interesser etterhvert, men jeg er selvsagt veldig glad for at han har en lidenskap for noe jeg liker så godt. Jeg tror jo at så lenge man mestrer noe så bra, så vil det forsterke lidenskapen og motivasjonen etterhvert, men det er ikke sikkert. Jeg vil bare sørge for at han har det trygt og godt, og at han får leke på sine egne premisser.

– Må ikke være best som seksåring

Ifølge faren har han aldri gitt sønnen en øvelse utenom på treningene. På fritiden er det sønnen som bestemmer.

Om det er Tippeliga- eller Champions League-hymnen som skal spilles. Om det er skyting, pasninger eller triksing på menyen. På hans premisser. Favoritten er å sikte på ting.

Svenning sitter i styret i Rogaland Fotballkrets, og er opptatt av spillerutvikling. Han har klare tanker om det. Sønnen er utvilsomt langt fremme som seksåring, men det er ingen automatikk i at man da er god om ti, femten eller tjue år.

– Jeg tror ikke man må være best som seksåring. Toget er heller ikke gått som 13-15-åring. Jeg var selv 16 før jeg markerte meg noe særlig. Det handler mye om hva man vil selv, sier den tidligere Tippeliga-spilleren.

– Men jeg tror heller ikke det er farlig å være god når man er seks år. Den verktøykassen man får fra den motoriske gullalder vil man kunne ha nytte av senere. Uansett skal de i den alderen ikke tenke på noe annet enn å ha det gøy. Når han blir eldre så får vi ta samtalen om hva som kreves for å lykkes.

Svenning snakker seg varm om spillerutvikling. Han mener det er for mye resultatfokus blant unge lag i Norge, og for lite utviklingsfokus.

– Når Ronny Deila kan stå som hovedtrener i Strømsgodset og snakke om utvikling, da er det mange nedover i systemet som må se seg litt i speilet når det kommer til resultatjaget. Jeg tror ikke det ene utelukker det andre. Utvikler du hver enkelt spillers ferdigheter og forståelse vil det også gavne laget, sier Svenning.

Anti-jantelov

På sønnens lag, som han trener, har de hatt en regel om at de må spille ballen i laget noen ganger før de andre får presse. På den måten får alle ballberøringer, og utvikler seg.

For Christopher er det, som det kommer frem i videoene, blitt en del ballberøringer. Både på trening og utenom.

– Jeg ser at det ikke er normalt for en seksåring å gjøre slike ting som han i videoen. Han har et voldsomt potensial. Så mener jeg vi kan være så stolte foreldre som bare det. Det er lov å vise at man er god i noe, også i Norge, sier Øyvind Svenning.