<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet"> </span>IAAF-presidenten presset dopede utøvere for penger

Granskerne sjokkerte: – Ingen er bedre enn Coe til å lede IAAF

Men den andre WADA-rapporten feller likevel stygg dom over IAAF-ledelsen. Her er det viktigste som ble presentert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens antidopingbyrås (WADA) andre rapport om doping og korrupsjon ble torsdag lagt frem på en pressekonferanse i München. 

Som ventet ble det avdekket stygge tilfeller av systematisk korrupsjon helt opp til lederne i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), men «konklusjonen» til granskningsleder Dick Pound, om man vil kalle det det, sjokkerte forsamlingen.

– Ingen er bedre enn Coe til å lede IAAF fremover
Pound, som i sin tid grunnla WADA og var den første presidenten, mener nemlig at Sebastian Coe, som har fått svært mye kritikk de siste månedene, bør få fortsette å lede IAAF. Og det til tross for at komitéen mener at samtlige i IAAF-ledelsen har vært klar over hva som har foregått i Russland de siste ti årene.

– Dette er en fantastisk mulighet for IAAF til å rydde opp og starte på nytt. Det er ingen som er bedre skikket til å lede IAAF i tiden fremover enn Sebastian Coe. Vi krysser fingrene for at det skjer, sa han på spørsmål fra salen. 

Det sa han bare minutter etter å ha påpekt at hele ledelsen i forbundet, som Coe har vært en del av siden 2007, umulig ikke kan ha vist hva som foregikk i Russland.

Flere journalister i salen var mildt sagt forundret og spurte Pound hvordan han kunne sitte og si det han gjorde. Coe har tross alt vært raus med sin forgjenger, Lamine Diack, i mediene og tidvis vært svært kritisk til avsløringene om juks.

– Hør her. Jeg vet ikke hvor mange internasjonale forbund du har jobbet i, men man skryter alltid av forgjengeren etter å ha blitt utpekt som arvtakeren. Jeg tror ikke Coe visste noe om omfanget av det som skjedde, var Pounds svar. 

De fire viktigste poengene
Pounds tillitserklæring er ett av fire hovedpunkter som står igjen som spesielt oppsiktsvekkende i rapport nummer to:

  • Maratonløper Lilija Sjobukhova ble presset for penger av daværende IAAF-president Lamine Diacks personlige advokat og rådgiver
  • Flere ansatte i IAAF forsøkte å ta tak i dopingproblemene, men ble hindret av ledelsen
  • Ledelsen i IAAF var fullstendig klar over dopingbruken i Russland
  • Og granskningskomitéen mener altså at Coe, til tross for den sterke kritikken, er den rette mannen til å lede IAAF fremover

Komitéen, som bestod av tidligere WADA-president Pound, advokat og professor Richard H. McLaren og Günter Younger, fra det tyske politiet, var knusende i sin dom over IAAF, og da spesielt tidligere president Diack og hans rådgivere og sønner. 

– Rapporten vår viser at dette handler om korrupsjon som strekker seg langt forbi bare sportslig korrupsjon, sa Pound, og henviste til at Diack og co. er under etterforskning for kriminelle handlinger i Frankrike. 

Disse skal også sammen ha presset nevnte Sjobukhova for penger for å holde de positive prøvene hennes skjult. Dette kom ikke som noen stor overraskelse etter spekulasjoner om akkurat det har versert i media i flere måneder, men Sjobukhova var langt fra den eneste som ble offer for utpressing. 

– Med tanke på utpressing, tyder alt på at dette bare er toppen av isfjellet, sa Pound.

Frikjente IAAF i behandlingen av databasen med blodprøver
Pound frikjente altså delvis Coe, som var tilstede i salen, og gjorde det samme med IAAF angående den mye omtalte databasen med 12 000 blodprøver fra 5000 friidrettsutøvere som ARD og Sunday Times hadde fått tilgang til. 

Blodprøvene kunne ikke ha blitt brukt til å dømme utøvere for doping, sier Pound.

– Databasen var ufullstendig og møtte ikke den nødvendige standarden. En grundig analyse viser at IAAF fulgte den etablerte praksisen i perioden vi undersøkte. WADA er tilfreds og har ikke lenger noe problem med IAAF. De har gått fremst i kampen for å innføre den biologiske blodpasset, sa canadieren.

Oppsikt vakte det også da Pound tidlig på pressekonferansen sa at rapporten utelukkende handler om Russland.

Flere eksperter hadde nemlig i dagene før pressekonferansen ment at Kenya kom til å få mye negativ omtale.

– Korrupsjonen gjennomsyret organisasjonen
Tidligere onsdag presenterte nyhetsbyrået AP deler av innholdet i rapporten etter å ha fått eksklusiv tilgang gjennom en anonym kilde. 

Der kom det frem at IAAF holdt helt tett om ni russiske dopingsaker før VM i Moskva i 2013. 

Daværende IAAF-president Lamine Diack skal da ha sagt til advokat Huw Roberts at «han var i en vanskelig posisjon som bare kunne løses av president Vladimir Putin, som han hadde blitt venn med».

Utøverne deltok ikke i VM på hjemmebane, men det ble ikke opprettet sak mot noen av de.

– Korrupsjonen gjennomsyret organisasjonen. Det kan ikke bli ignorert eller avfeid som overløpere som handlet på egen hånd, skriver tidligere Pound i rapporten.