Her er de hemmelige bilene på testkjøring i Norge

Broom-leser Børge filmet dem. Se video: 

Børge Masterdalshei (43) er godt over middels interessert i biler. Da er det ikke så dumt å bo i Mo i Rana, ikke så langt unna Saltdal. Der hender det nemlig ganske ofte at det dukker opp "hemmelige" biler som er på testing.

Mange bilprodusenter bruker en bane i Arjeplog i Sverige til vintertesting. Og da hender det ikke så sjelden at testbilene blir kjørt til Shell-stasjonen over grensen for å få drivstoff.

– Jeg hadde vært på et møte, da jeg så disse bilene stå utenfor bensinstasjonen. Dermed tok jeg selvsagt fram mobilen og filmet. Det sto noen folk rundt bilene. De var slett ikke var fornøyd med akkurat det, men det fikk så være, forteller Børge.

Les også: Norges mest berømte bruktbil er blitt hvit

Godt kamuflert

Begge bilene er svært godt kamuflert. Det er faktisk sjelden at testbiler er såpass nedlesset av folie og plasttrekk som skal skjule både detaljer og til og med formen på fronten og hekken fullstendig.

– Det er vanskelig å se hvilket merke og modell det er. Jeg har ikke anelse. Men de kjørte i følge med flere Passater og Golfer, sier han.

Følgebilene skulle tilsi at det er snakk om VW-modeller, eller i alle fall noe fra VW-konsernet. Etter en runde med kompisene har Børge foreslått at et alternativ er noe nytt fra Seat.

De vurderer også at den store bilen rett og slett kan være en Passat.

124.470 nordmenn har kjøpt denne bilen

Debuterte i fjor

Men, nei. Det er det nok ikke. Disse bildene minner nemlig mistenkelig om noen vi har sett fra testing i langt varmere strøk enn Nord-Norge.

En nærmere titt gjør oss rimelig sikker i vår sak: Bilen nærmest kameraet er etter all sannsynlighet den nye stasjonsvognutgaven av Kia Optima. Og det er ingen liten bilnyhet: Optima var nemlig en av bilene som vakte aller mest oppsikt da den ble vist første gang på bilutstillingen i Geneve i fjor.

Innspurt på testene

Her har Kia laget en stasjonsvogn som får de fleste konkurrentene til å framstå som en lecablokk. Konseptbilen er rett og slett råstilig, det store spørsmålet er naturligvis om produksjonsklar bil blir like lekker.

Kia er tydeligvis helt i innspurten av testene, samtidig som de holder kortene tett til brystet. Her vil de røpe minst mulig før bilen offisielt skal debutere. Derfor er også bilen så grundig kamuflert.

Les også: Se hva Søren snublet over i sommerferien

Verdens dyreste til Saltdal

For bilinteresserte er det alltid spennende når slike biler dukker opp. 

– Ja, jeg har sett flere morsomme biler. For flere år siden så jeg og en kompis en helt spesiell bil. Vi klarte ikke å se hva det var for noe. Men så, litt senere, ble bilen vist helt uten kamfulasje – og da så vi at det var en Bugatti Veyron! Verdens dyreste bil. Det var spesielt.

– Vi har også møtt en hel kolonne av testbiler, blant annet fra BMW. Dessverre hadde jeg ikke kamera klart. Men nå som det er kamera på mobilen, er alt mye lettere, naturligvis, sier Masterdalshei.

I garasjen hjemme i Mo i Rana har han selv et par godbiler stående, nemlig en 2001-modell Subaru WRX og en Mercedes E 320 4Matic.

– Faktisk er det Subaruen som er bruksbilen. Den har vel rundet 270.000 kilometer nå, og det er ikke så verst for en slik bil. Den går fint fortsatt, understreker han.

Klikk her for å lese mer om Kias nye og lekre stasjonsvogn

Les også: Slik svarte de på frekke spionbilder