HOPPJUBEL: Johann André Forfang, Kenneth Gangnes og Anders Fannemel jubler etter pallplassering i Planica i fjor. FOTO: AFP PHOTO/JURE MAKOVEC
HOPPJUBEL: Johann André Forfang, Kenneth Gangnes og Anders Fannemel jubler etter pallplassering i Planica i fjor. FOTO: AFP PHOTO/JURE MAKOVEC

– Vi har en unik bredde i troppen

For ti år siden gjorde Norge rent bord under skiflygings-VM i Kulm. Bjørn Einar Romøren tror hoppgutta kan gjenskape bragden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige gang VM ble arrangert i Kulm ble det tidenes beste skiflygingsmesterskap for Norge.

Roar Ljøkelsøy vant individuelt gull, i tillegg til at Norge vant lagkonkurransen.

Fantastiske minner
Bjørn Einar Romøren, som nå er hoppmarkedssjef i Skiforbundet, var en del gullaget fra 2006.

2006-GULL:
Bjørn Einar Romøren, Roar Ljøkelsøy, Lars Bystøl og Tommy Ingebrigtsen  etter seieren i  lagkonkurransen i VM i skiflyging i Kulm for ti år siden.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
2006-GULL: Bjørn Einar Romøren, Roar Ljøkelsøy, Lars Bystøl og Tommy Ingebrigtsen etter seieren i lagkonkurransen i VM i skiflyging i Kulm for ti år siden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

– Mesterskapet for ti år siden er et fantastisk minne. Jeg har ikke så altfor mange gullmedaljer, så jeg rangerer den prestasjonen høyt, sier Romøren til TV 2.

Laget er skiftet ut og bakken er ombygget siden den gang. Men den tidligere verdensrekordholderen har troen på at Norge kan hoppe seg til nye gullmedaljer i Østerrike.

– Vi har et ungt og spennende lag som har prestert jevnt og bra over tid. Men på mange måter er vi fortsatt i en utfordrerposisjon.

I forrige helgs lagkonkurranse i verdenscupen havnet Tyskland 0.6 poeng foran Norge. Romøren tror at marginene vil gå Norges vei denne helgen.

Unik bredde i troppen
– Vi har en tropp med seks gode hoppere. Ingen andre nasjoner har den bredden for øyeblikket, sier Romøren.

I motsetning til et vanlig renn hoppes det fire omganger for å kåre en vinner. Men kun fire av seks norske hoppere får være med i selve konkurransen. Den avgjørelsen blir tatt foran torsdagens kvalik.

– Jeg er glad jeg ikke skal ta ut det laget, sier Romøren.

Under sist helgs individuelle verdenscuprenn hadde Norge fem mann blant de ti beste.

Gode tradisjoner
Alle de norske hopperne har solide bestenoteringer i skiflyging. Anders Fannemel har verdensrekorden på 251.5 meter. De resterende fem norske hopperne har alle en personlig rekord på over 200 meter. 

Vi må helt tilbake til 2002 for å finne sist gang Norge dro fra et skiflygings-VM uten medaljer. Romøren tror at gode tradisjoner og dyktige trenere er mye av grunnen til den langtsvevende suksessen.

– Vi er godt vant til å hoppe under tøffe forhold. I tillegg har vi hatt trenere som har vært flinke til å forklare at i skiflyging er alt det samme som vanlig hopp, bare litt større.

Hvem kan slå Norge?
Av lag som kan slå Norge trekker Romøren frem Tyskland og Slovenia, som begge har hoppere i godt slag. Slovenske Petr Prevc har vunnet fire verdenscuprenn på rad, mens tyske Severin Freund har bakkerekorden på 237.5 meter i Kulm.

Anders Fannemels rekordsvev fra Vikersund vil trolig ikke være i fare.

– Bakken er utvidet noe siden i fjor, men jeg tviler sterkt på at det er mulig å hoppe over en kvart kilometer, sier Romøren, som tidligere har hatt verdensrekorden.