«Saken bare Putin kunne løse»: Ni russiske dopingsaker forsvant

Ny rapport konkluderer med at korrupsjonen gjennomsyrer det internasjonale friidrettsforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 15 i dag, i en pressekonferanse du kan se på tv2.no og øverst i denne saken, legger det internasjonale antidopingbyrået WADA frem andre del av rapporten som omhandler doping og korrupsjon i friidretten.

Lamine Diack og Vladimir Putin på tribunen under VM i Moskva. FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV  / SCANPIX
Lamine Diack og Vladimir Putin på tribunen under VM i Moskva. FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV / SCANPIX

Nyhetsbyrået AP har fått tilgang til deler av rapporten, og innholdet er dyster lesning for det internasjonale friidrettforbundets (IAAFs) toppledere.

– Korrupsjonen gjennomsyret organisasjonen. Det kan ikke bli ignorert eller avfeid som overløpere som handlet på egen hånd, skriver tidligere WADA-toppsjef Dick Pound i rapporten.

Den konkluderer at det ikke er mulig at medlemmer i IAAFCs styre, som inkluderer nåværende president Sebastian Coe, kunne være uvitende om omfanget av doping og manglende håndheving av reglene.

I kjølvannet av Pounds første rapport, lagt frem i november, ble Russland utestengt fra all friidrett samtidig som Russlands antidopingbyrå ble suspendert.

Den nye 89 sider store rapporten viser at IAAF langt på vei var med på å dekke over sakens alvorlige natur.

– Det kommer til å være en «wow»-faktor. Folk kommer til å spørre hvordan noe slikt kunne skje. Det er et fullstendig svik fra folkene som leder idretten, har Dick Pound forklart om rapporten.

Der fortelles om et møte mellom daværende IAAF-president Lamine Diack og en av forbundets advokater, Huw Roberts, der advokaten fortalte Diack om ni russiske dopingsaker i forkant av VM i Moskva i 2013.

Diack forklarte da til advokaten at «han var i en vanskelig posisjon som bare kunne løses av president Vladimir Putin, som han hadde blitt venn med».  

For Russland ville det ikke vært god reklame med ni så store dopingsaker før VM på hjemmebane. De ni russerne deltok ikke i VM i Moskva, men det ble heller ikke opprettet dopingsaker mot de. 

Huw Roberts sa opp jobben i IAAF som følge av den saken.

Det er flere hendelser som setter Diacks relasjon til russerne i et dårlig lys. Han overlot ansvaret for de ni dopingsakene til sin personlige advokat, Habib Cisse. Cisse etterforskes nå for korrupsjon i Frankrike.

I tillegg kom det en voldsom prisøkning på de russiske rettighetene til å sende friidretts-VM, fra 52 millioner norske kroner til 220 millioner. Det skjedde bare i løpet av ett møte der Diack møtte en russisk TV-rådgiver og den russiske friidrettssjefen Valentin Balakhnitsjev. Han var samtidig æreskasserer for det internasjonale friidrettsforbundet.

– Med svært få unntak har jeg ikke opplevd at presidenter i internasjonale særforbund har vært så involvert i korrupsjon. Det handler ikke bare om å spre penger omkring, som FIFA-guttene. På et vis er dette verre. Dette handler om å påvirke utfallet av konkurransene, om idrettens integritet. Vi har fått se hvordan noen drittsekker har operert, sier Dick Pound.