I VERDENSTOPPEN: Susanne Wigene var på midten av forrige tiår en av de beste langdistanseløperne i verden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.
I VERDENSTOPPEN: Susanne Wigene var på midten av forrige tiår en av de beste langdistanseløperne i verden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet" id="ext-gen1444"> </span>Tok EM-sølv bak dopingtatt russer

– Jeg så aldri doping, men jeg er ikke overrasket over det som nå kommer frem

Torsdag skal WADA legge frem en «sjokkerende» rapport. Susanne Wigene blir neppe overrasket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kommer del to av Verdens antidopingbyrås (WADA) rapport om doping og korrupsjon i internasjonal friidrett. 

Del én avdekket systematisk og delvis statsstøttet doping i Russland, og i del to ventes det flere avsløringer om både Russland, Kenya og ikke minst korrupsjon blant lederne i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). 

Susanne Wigene er en av de som har størst grunn til å føle seg lurt.

– Ingenting har overrasket meg
Som en av de fremste mellom - og langdistanseløperne på midten av forrige tiår tok hun blant annet sølv på 10 000 meter i EM i Göteborg i 2006. Vinneren, russiske Inga Abitova, ble senere tatt for doping, men hun fikk likevel beholde EM-gullet da hun først ble tatt for doping flere år senere. 

En rekke profilerte personer i friidrettsmiljøet hevder at de er overrasket over hvor mye juks det har vært, og fortsatt er, i sporten. IAAF-president Sebastian Coe er en av disse.

Wigene, derimot, er ikke sjokkert.

– Jeg er ikke overrasket over det som har kommet frem til nå. Jeg gikk ikke rundt og tenkte at folk er dopet da jeg konkurrerte, men det er ingenting av det som har kommet frem de siste årene som har overrasket meg. Russerne har jo vist seg å være noen skikkelige juksemakere, sier hun til TV 2.

– Alt tyder på at det var veldig utbredt. Så du noen gang dopingbruk?

– Nei, jeg har aldri sett noe doping. Vi så de jo bare på stevner, på oppvarming og før og etter konkurransene. De snakket jo også lite engelsk, så vi hadde ikke så mye med de å gjøre. Men det er kjempebra at de blir tatt.

– Håper de forstår hvor mye de har ødelagt
– Dopingbruken var veldig systematisert. Var det mulig å se det på noen måte?

– Nei, men jeg var nok litt naiv. Vi så jo hvordan de beste fra Etiopia trente, for eksempel, og der var det jo hundrevis av løpere som ville bli gode. Da tenkte jeg bare at det er naturlig at noen av de, av så mange, vil bli gode, sier Wigene.

Selv la hun opp i 2007, ett år etter sølvmedaljen i EM.

Over åtte år senere viser det seg altså at mange av konkurrentene, og ikke bare russerne, konkurrerte med ulovlige stoffer i kroppen.

– Ja, selvsagt føler man seg snytt, men det jeg sitter igjen med etter den sølvmedaljen er at det var mitt livs løp og at jeg er utrolig fornøyd med prestasjonen. Men jeg håper jo at juksemakerne skjemmes litt og forstår alvoret i det. Jeg håper de forstår hva de har gjort og hvor mye de har ødelagt. I Norge er doping noe av de mest alvorlige som finnes, men det de drev med var jo fra en helt annen verden enn det vi norske drev med, sier hun. 

Coes forsvarstale
Det er fremdeles uklart hva som blir avslørt i WADAs andre rapport på torsdag, men Dick Pound, som leder den uavhengige granskningskomitéen og tidligere var president i WADA, har tidligere lovet høy «wow-faktor» og at mye vil handle om ledelsen i IAAF. 

TV 2-ekspert Mads Kaggestad har tidligere tatt til orde for at IAAF-president Coe ikke bør få fortsette i vervet, uansett hva som blir presentert på torsdag, men Coe hevder selv han ikke har gjort noe feil.

Nyhetsbyrået AP hevdet tirsdag at IAAF angivelig skal ha vært klar over russernes dopingbruk siden 2009 - altså hele seks år før WADA-rapporten de hevdet de ble sjokkert over.

– Det er vel ingen stor overraskelse at vi var bekymret for Russland. Det økende antallet positive tester var åpenbart bekymringsverdig. Men saken er enkel: Ble alle unormale verdier fulgt opp? Svaret er «ja». Ble utøvere suspenderte og suspensjonene offentliggjort? Ja. Ble noe dekket til? Nei, sier Coe i et intervju med Sky Sports onsdag.