FRIIDRETTS-BRÅK: IAAF-president Sebastian Coe er igjen i hardt vær. FOTO: LIONEL CIRONNEAU /
FRIIDRETTS-BRÅK: IAAF-president Sebastian Coe er igjen i hardt vær. FOTO: LIONEL CIRONNEAU /

IAAF fryktet for utøveres liv, stoppet dem ikke

Allerede i 2009 visste Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) at russiske friidrettsutøveres blodverdier var så høye at det var fare for livene deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det avsløres i dokumenter nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

Byrået viser til et brev fra Pierre Weiss, daværende generalsekretær i IAAF, til den nå livstidsutestengte russiske friidrettspresidenten Valentin Balakhnitsjev om blodverdier målt under VM i Berlin i 2009 og VM halvmaraton i Birmingham samme år.

– Dessverre har jeg ikke gode nyheter angående blodverdiene til de russiske utøverne i Berlin. De var igjen ekstremt høye, og mye høyere enn verdiene til noe annet lands utøvere, skrev Weiss.

Ved mesterskapet i Birmingham var det enda verre. Ifølge Weiss var det «noen av de høyeste verdiene vi har sett siden vi begynte å teste blodverdier».

– Ikke bare snyter disse utøverne sine konkurrenter, men med slike verdier setter de egen helse og til og med egne liv i svært alvorlig fare, skrev Weiss.

Torsdag legger WADAs uavhengige kommisjon fram annen del av sin rapport om doping i friidretten. Kommisjonens leder Dick Pound lover mer sprengstoff.

– Det kommer til å være en «wow»-faktor. Folk kommer til å spørre hvordan noe slikt kunne skje. Det er et fullstendig svik fra folkene som leder idretten, har han sagt.

Ledelsen i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), med president Sebastian Coe i spissen, har grunn til å frykte det som kommer fram når Pound holder pressekonferanse i München.

I et intervju med London-avisen Times, som med sine avsløringer bidro til at kommisjonen ble nedsatt, sier canadieren at korrupsjonen som avdekkes i IAAF er enda mer sjokkerende enn den som har kastet Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ut i krise.

– Med svært få unntak har jeg ikke opplevd at presidenter i internasjonale særforbund har vært så involvert i korrupsjon. Det handler ikke bare om å spre penger omkring, som FIFA-guttene, sier Pound.

– På et vis er dette verre. Dette handler om å påvirke utfallet av konkurransene, om idrettens integritet. Vi har fått se hvordan noen drittsekker har operert. (©NTB)