Norske Trond og Nils bygger superbåter for styrtrike amerikanere

Trond Schau og Nils Johnsen fikk tidlig en lidenskap for raske båter – i dag lever de den amerikanske drømmen i Florida. 

I torsdagens episode av Eventyrlige nordmenn går turen til Fort Myers i Florida, der vi møter to uredde norske eventyrere.

Raske båter

Trond Schau og Nils Johansen har gjennom hardt arbeide bygget opp en av verdens mest fremtredende båtfirmaer, der de kombinerer høy fart og eksklusiv design. Båtene har en prislapp i millionklassen og kundelisten består naturlig nok av mennesker med en enorm rikdom.

BYGGES FOR HÅND: Nor-Tech har i dag sitt eget verft i Florida med rundt 100 ansatte. Foto: TV 2
BYGGES FOR HÅND: Nor-Tech har i dag sitt eget verft i Florida med rundt 100 ansatte. Foto: TV 2

– Grunnen til at jeg startet med dette her, er at jeg liker fart og spenning, både båter, biler og fly. Partneren min Nils har akkurat de samme type interessene, og det er derfor vi har fått dette til, fordi vi lever og ånder for det, forklare Trond Schau i programmet.

Fra Drøbak til Florida

De to nordmennene begynte å bygge sine egne båter i Drøbak i 1987, før de tidlig på nittitallet bestemte seg for å reise til USA, for å gjøre det stort.

100 ansatte

Nor-Tech har i dag et eget båtverft i Florida der alle båtene blir produsert. Med rundt hundre ansatte bygger selskapet én båt i uken. Pengesterke kunder har som regel helt spesifikke ønsker om hvordan deres båt skal se ut – til minste detalj, forteller Schau.

SPESIALBYGGET: Hver båt som Nor-Tech bygger er spesialdesignet etter kundens spesifikke ønsker. Foto: Nor-Tech
SPESIALBYGGET: Hver båt som Nor-Tech bygger er spesialdesignet etter kundens spesifikke ønsker. Foto: Nor-Tech

– Noen vil ha logoen til båten sydd inn i setetrekket, og slike ting, forklarer Schau mens han går rundt på verftet og viser og peker.

Ulike roller

De to kompisene fra Drøbak har blitt et godt team og har funnet en arbeidsmodell som fungerer godt.

– Nils tar seg av alt som har med design å gjøre, og er den som tegner og skaper båtene, mens jeg tar meg mer av den administrative biten av selskapet. Så vi utfyller hverandre veldig godt og det er hovedgrunnen til at vi er blitt så suksessfulle, forklarer Schau.

Fort og farlig

Alt er som kjent stort i USA og båtene til Schau og Johnsen er intet unntak. I programmet blir også programleder Solberg tatt med på en liten testtur i en av de raskeste båtene.

– Det er som en sportsbil på vannet, forklarer Schau.

Og helt ufarlig er det heller ikke. Det forstår Solberg da hun spør om hvorfor det ikke er sikkerhetsbelte i båten.

– Man vil heller bli kastet ut enn å bli med båten ned i vannet, beroliger Schau.

Evig sommer

Schau og Johnsen har ingen planer om å flytte tilbake til Norge, og trives godt i varme Florida.

– Det er tre hundre solskinnsdager i året. Jeg føler at det er den sommeren som aldri tok slutt, for når man vokser opp i Norge så har man disse årstidene...fra sommer til vinter og sommer igjen, og da får man et naturlig forhold til at det er gått et år. Når man bor i Florida hele tiden så føler fortsatt at jeg er her den første sommeren, da jeg var 25 år, selv om jeg kanskje ikke ser ut som jeg er 25 år, lenger. Men inni meg føler jeg meg fortsatt som om jeg er 25 år, og det er en deilig følelse, forteller Trond Schau i programmet

Kjemper mot våpenvold

I torsdagens episode av Eventyrlige nordmenn møter vi også den tidligere fotomodellen Lise Evans som har tatt på seg en stor og viktig oppgave. Hun har startet en kampanje mot våpenvold i USA – Moms Demand Action.

Guri Solberg og Lise Evans FOTO:  /
Guri Solberg og Lise Evans FOTO: /

Arbeidet hun gjør er formiddabel, og at hun og mannen i tillegg har ni barn gjør henne arbeid bare enda mer imponerende.

Eventyrlige nordmenn ser hver torsdag kl 20.00 på TV 2.