Denne ungdomsskolen har funnet en helt ny måte å stoppe mobbing på 

Det gir overraskende resultater. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvordan har den siste uka vært? Har dere sett noe spesielt?, spør kontaktlærer Oddbjørn Solstad. 

Foran ham i en halvsirkel sitter Røyken ungdomsskoles «engler». Det kallenavnet får 20 nøye utvalgte tiendeklassinger, som har søkt på stillingen, i sitt siste år på ungdomsskolen. 

– Det er fortsatt en del av åttendeklassingene som har veldig behov for å tøffe seg, men det går bedre nå, sier en av englene.

En annen sier at det ser ut til at skoleballet har vært med på å inkludere flere, og gjort dem tryggere. 

Når det ringer ut til langfri går englene, som har like, gråe gensere på seg, ut for å gjøre jobben. Linda og Emil går ut på baksiden der noen leker i en stor snøhaug.

– Går det bra her?, spør Linda Kristine Henriksen.  

Hun og Emil Johannes Høgeli Sjåfjell sjekker at alle faktisk har det gøy i leken. Hvis ikke, griper de inn. De har gått på kurs for å lære hvordan de skal håndtere ulike situasjoner, og hvordan det er lurt å snakke med medelever på en respektfull måte. Men ved alvorlige hendelser, melder de videre til kontaktlæreren. 

– Vi er på en måte koblingen mellom elevene og lærerne hvis det skjer noe alvorlig, sier Linda. 

Englene kan selv skrive «englemeldinger» for små episoder. Men de skal også rapportere hendelser til kontaktlæreren. 

Inkludere alle

Emil husker godt hvordan han fikk hjelp av englene da han følte seg litt utenfor i åttende klasse. 

– Det så englene, og tok tak i meg og inkluderte meg i deres gjeng. Det hjalp meg veldig, sier han. 

Med englene har skolen mange flere øyne ute for å fange opp situasjoner. Enten det er elever som er mye alene, noen som blir mobbet, eller noen som lager uro. 

Det gir rektor hjelp til å ha bedre oversikt over konkrete hendelser på skolen. 

– Det er en ordning skolen innførte etter et seminar for ti år siden, sier rektor Audun Martinsen. Han vil ikke si at skolen er helt mobbefri, men resultatene fra elevundersøkelsen viser svært gode resultater på trivsel, og svært få som føler seg mobbet. 

Et annet resultat skolen kan være stolte av er eksamensresultatene for avgangselevene. Røyken ungdomsskole fikk i fjor de beste eksamensresultatene i hele fylket. 43,74 i gjennomsnitt.

– Når lærerne og elevene føler seg trygge kan de ha fullt fokus på undervisningen, så henger jo dette veldig sammen, sier rektor.