- 1000 kilo er borte fra skuldrene mine 

Emil Hegle Svendsen har vraket favorittparet - og fått ti nye.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RUHPOLDING (TV 2): Fra sesongstart og frem til jul gikk Emil Hegle Svendsen på det samme skiparet i verdenscuprennene.

Nå er favorittparet stuet vekk bak et forkle i den norske smøretraileren. Ikke fordi det plutselig er blitt dårlig, men fordi det i løpet av noen intense desemberdager ble danket ut av rundt ti nye par.

Smøresjefen til skiskytterne, Tom Idar Haugen, var ikke med under verdenscupuken i Pokljuka like før jul. I stedet var han på Lillehammer sammen med to-tre medhjelpere fra skifabrikanten Madshus, der de jobbet med å bygge opp og oppgradere den tynne skiparken til Hegle Svendsen. 2. juledag kom også 30-åringen selv for å delta i arbeidet.

– Vi sto på dag og natt i forkant, og så kom Emil ned rett over jul og ble med på testingen av det vi hadde som vinnere. Resultatene var heldigvis veldig bra. Det var ingen krise i forkant, men vi ønsket å ha det enda bedre, forklarer Tom Idar Haugen til TV 2 Sporten.

– Men paret han har gått på frem til jul er avskiltet?

– Det ble brukt som referanse for å finne nye ting. Men nei, det er ikke med lenger. Det står inne i smøretraileren, men det er ikke bindinger på det lenger, og vi bruker ikke glider på det lenger.

Smøresjefen sa til Hegle Svendsen at han ikke trodde paret var godt nok for VM.

– Jeg sa at det var et veldig bra til verdenscupen, men jeg tror ikke du vinner VM med det.

Sårbar situasjon
Hovedpersonen selv er lettet over jobben som er lagt ned i jula – og resultatene av det.

– Nå har jeg skiene på plass. Det er på en måte 1000 kilo av skuldrene mine, og det er deilig, sier han til TV 2 Sporten.

– Vi har funnet frem til mange nye par, og jeg har gått på dem her i Ruhpolding. Det lover veldig bra. Jeg kjenner at jeg endelig begynner å få kontroll på skiparken og at det stemmer bra igjen. Jeg må gi all honnør til smøreteamet og Madshus. De har jobbet bra.

Han erkjenner at situasjonen var svært sårbar før jul.

– Det var veldig sårbart. Nå var det veldig mye likt føre før jul, i alle tre verdenscuprundene, og derfor gikk jeg på det godparet. Men nå har vi funnet skipar som er enda bedre, som helt klart slår ut det gamle favorittparet, og det er deilig. Da kan jeg gå fortere. Endelig begynner det å lysne på skifronten, sier Hegle Svendsen.

Lang seierstørke
Ifølge smøresjefen består nå skiparken til 30-åringen i praksis av de ti parene de fant fram til i julen. Svendsen svarer slik på spørsmål om hvorfor dette skjer nå – til tross for at man testet omfattende også i forkant av denne sesongen:

– Det er vanskelig å svare på. Vi tester mange par før sesongen, men det er først i konkurranse du kjenner om det er bra nok. Det er da du tenker ”Oi, jeg skulle kanskje hatt litt stivere ski”, ”jeg skulle kanskje hatt litt mindre spenn på skiene”. Det er vanskelig å si før du går skirenn”, sier han. 

Hegle Svendsen ligger på en annenplass sammenlagt i verdenscupen foran onsdagens normaldistanse i Ruhpolding. Han tok en tredjeplass på sprinten i forrige uke, men har nå gått 26 verdenscuprenn på rad uten seier.

Før dette var den lengste rekken uten seier ni verdenscuprenn, målt etter Svendsens første verdenscupseier i 2007. 

– Det har vært på tide med en seier lenge nå. Det er godt på overtid der, det er jeg helt enig i. I mange renn før jul var jeg litt tung i kroppen, og så har jeg bommet litt når det gjelder som mest. Jeg trenger å få på plass noen små ting, så skal jeg på toppen igjen, lover han. 

En konkurransedyktig skipark bør i hvert fall være en god start.