GRUPPEOVERGREP: En gjeng halvvoksne gutter forfølger og klår på en gruppe kvinner i Kairo. Fenomenet har fått et eget navn i Egypt, og blir kalt «taharrush gamea», som betyr gruppeovergrep eller gruppeforulempelse. Foto: Ahmed Abdelatif, El Shorouk Newspaper/AP
GRUPPEOVERGREP: En gjeng halvvoksne gutter forfølger og klår på en gruppe kvinner i Kairo. Fenomenet har fått et eget navn i Egypt, og blir kalt «taharrush gamea», som betyr gruppeovergrep eller gruppeforulempelse. Foto: Ahmed Abdelatif, El Shorouk Newspaper/AP

Fenomenet masseovergrep har et eget navn i Egypt

Overgrepene i Köln er langt fra unike. Et bilde fra Kairo viser hvordan unge gutter i flokk angriper voksne kvinner, der de kaller fenomenet «taharrush gamea», som betyr gruppeovergrep.

Politiet har mottatt totalt 650 meldinger om seksuelle overgrep i Köln nyttårsaften, og overgrepene har rystet hele Tyskland.

Flere kvinner har fortalt politiet om dramatiske opplevelser. En politibetjent som var tilstede fortalte ifølge Die Welt hvordan de forulempede kvinnene kom stormende mot politiet for å få hjelp.

– Flere hadde fått trusene revet av. Det var voldsomt, og en sjokkerende opplevelse, fortalte politibetjenten til avisen.

Tysk politi sier de ikke kjenner til liknende gjengovergrep etter episodene som gikk verden rundt i sammenheng med opprøret på Tahir-plassen i Kairo.

Egyptisk fenomen

Denne typen overgrep har et eget navn i Egypt – «taharrush gamea», eller en «gruppeovergrep» som utføres sammen av arabiske menn, skriver Die Welt.

På bildet øverst i artikkelen, tatt av den egyptiske fotografen Ahmed Abdelatif, ser vi at en ung gutt tar tak i en kvinne på åpen gate i Kairo, Egypt. Gjenger av unge gutter som overfaller kvinner på denne måten helt åpenlyst, er et stort problem i landet, spesielt i muslimske høytider, ifølge AP.

Lederen av Tysklands føderale kriminalpoliti Holger Münch forklarer at «taharrush gamea» ser ut til å ha kommet til Europa og Tyskland. Dette innebærer grupper av menn omringer et kvinnelig offer og deretter utsetter henne for seksuelle overgrep.

Brutale overgrep

Overgrepene følger ofte et brutalt mønster. Kvinner blir omringet av menn i alle aldre som tar seg til rette. Tilskuere gjør ofte lite for å stoppe dem. Overfallene kan være så grove at de kvalifiserer som voldtekt. Overgriperne bruker både fingre og skarpe gjenstander. Er det nok menn tilstede kan kvinnen bli dratt avgårde, og de bytter på å rive og kutte av henne klærne, beføle henne og stikke fingre inn i alle kroppsåpninger.

Denne atferden ble flere ganger observert under massedemonstrasjonene på Tahrir-plassen i Kairo under den arabiske våren, og oppsiktsvekkende historier ble publisert på nettstedet Nazra for Feminist Studies. En kvinne forteller blant annet hva som skjedde da hun ble omringet av en stor gruppe menn 23. november 2012:

«Hundrevis av hender river av meg klærne og er overalt for kroppen min. Det er ingen vei ut , for alle sier at de beskytter og vil redde meg , men alt jeg føler er at noen stikker fingre inn i meg, forfra og bakfra, en prøver til og med å kysse meg. Jeg er helt naken, og blir presset av massene rundt meg til en bakgate. Jeg er i midten av en tett sirkel av menn. Hver gang jeg prøver å skrike , for å forsvare meg selv, for å rope på hjelp, øker de volden og voldtekten.»

Offeret behandles som en gjenstand

– Det at fenomenet har fått et navn sier at det er mer enn en tilfeldig handling. Det gjør det ikke noe mindre alvorlig, sier Svein Mossige, professor i klinisk barne- og ungdomspsykologi ved Universitetet i Oslo til TV 2.

Han mener det vitner om et fornedrende kvinnesyn.

– Menn gjør det de vil med kvinner i en handling mennene engasjerer seg i. De behandler kvinner som gjenstander de kan gjøre hva de vil med, og kvinnen kan ikke ha noen mening om det og må finne seg i handlingen de blir utsatt for.

Det er også dette som skjer under en voldtekt, at overgriperen behandler offeret som en gjenstand, som vedkommende har en slags rett til å behandle på denne måten, forklarer han.

– Hvordan kan det være for offeret at ikke tilskuere griper inn?

– Den som blir gjenstand for en slik overgrepshandling føler en voldsom hjelpeløshet. Det at ingen griper inn kan gjøre det verre. Da kan kvinnen føle at de som gjør det har lov til det, virksomheten legitimeres av majoritetens taushet. Det kan oppfattes veldig skremmende, sier Mossige til TV 2.

Svein Mossige er professor i klinisk barne- og ungdomspsykologi ved Universitetet i Oslo.  FOTO: UNIVERSITETET I OSLO
Svein Mossige er professor i klinisk barne- og ungdomspsykologi ved Universitetet i Oslo. FOTO: UNIVERSITETET I OSLO

Selv om overgrep stanses før de blir alvorlige kan opplevelsene få store konsekvenser for offerets trygghetsfølelse.

– Hun vet ikke hva som skjer i neste øyeblikk. Uansett hva mennene måtte ha i tankene så vil en slik situasjon være veldig skremmende for den som blir gjenstand for det, sier psykologiprofessoren.

– Har ingenting med religion å gjøre

Korrespondent i Jyllandsposten, Gunnar Willum, beskriver fenomenet på denne måten: Massevoldtekt med arbeidsdeling – i fullt dagslys.

Men den tyske islameksperten Bülent Ucar advarer mot å generalisere islam på grunn av overgrepene.

– Hvis noen hundre mistilpassede, alkoholisierte innvandrere oppfører seg slik , så er dette en sak for påtalemyndigheten, og har ingenting med religion å gjøre, sier han til Die Welt.

Ucar er professor i islamsk religionspedagogikk ved universitetet i Osnabrück, og mener at enkle konklusjoner om hvem som står bak er som gift for det tyske samfunnet. Ifølge professoren bør de som bryter loven på denne måten utvises, men mener det ikke bør trekkes konklusjoner om flyktninger generelt på grunn av enkeltindividers uakseptabloe oppførsel.

– Slik oppførsel ble forgifter den sosiale atmosfæren og bringer skam over alle de respektable, ærlige flyktninger samt muslimer er generelt, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook