Laget film om Snåsamannen:
– Han endret meg for alltid

Dokumentarskaper Margreth Olin har laget portrett om Snåsamannen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dokumentarskaper Margreth Olin (45) er kjent for å lage dokumentarer og film av de som er annerledes: Unge flyktninger som blir kastet ut av Norge på 18-årsdagen sin, skoleungdom som ikke passer inn i skolesystemet og rusmisbrukere på gata. 

Etter å ha fordypet seg i lidelse i flere prisbelønnede verk, hadde hun behov for å oppsøke noe som var godt. Hun ville lage en lysere dokumentar enn vanlig – en film om betydningen av håp i menneskelivet.

Hun ville dra til Snåsa og portrettere den folkekjære, men også omstridte Joralf Gjerstad (89), kjent for det som skal være helbredende, varme hender og et blikk som kan se rett inn i deg.

– Ingen er uberørt etter et møte med Joralf

Det hun ikke visste, var at denne dokumentaren også ville nå langt inn i hennes eget, private liv.

– Da jeg oppsøkte Joralf Gjerstad og ville lage dokumentar om han, var det ting jeg måtte finne ut av. Jeg hadde flere spørsmål rundt mitt eget liv og min egen filmskaping. Nytter det å skildre lidelse? Hvordan skulle jeg stå i dette videre? Møtet med Joralf har endret meg, sier Olin til TV 2.

DOKUMENTAR: Margreth Olin har laget dokumentarfilm om Joralf «Snåsamannen» Gjerstads møte med mennesker som oppsøker han for behandling. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Speranza Film
DOKUMENTAR: Margreth Olin har laget dokumentarfilm om Joralf «Snåsamannen» Gjerstads møte med mennesker som oppsøker han for behandling. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Speranza Film

TV 2 møter henne på Filmens hus i Oslo, der filmbransjen er samlet for å presentere vårens filmnyheter. Det var en tydelig rørt Olin som presenterte dokumentaren for publikum.

– Joralf satte i gang flere prosesser i meg, og jeg kjente at jeg jobbet med ting i meg selv. Det er ikke mulig å være uberørt etter et møte med Joralf, sier hun til TV 2.

– Skaper en trygghet

Foran kamera opplever flere av de 22 menneskene som Olin tok med til Snåsa en tydelig effekt. Reaksjoner mange vil mene er  «placebo»-effekt.

– Han er en svær mann med store hender. Man får umiddelbart lyst til å lene seg mot han. Han skaper en trygghet for de rundt, sier Olin.

Som de fleste Olin skildrer gjennom sitt arbeid, er også Gjerstad en som skiller seg ut i samfunnet.

Naturen er fin, men det fineste som er skapt, det er det vi ikke ser. Det er mennesket, og alle mulighetene hvert enkelt menneske har.
Joralf Gjerstad

– Joralf har vokst opp og hatt en følelse av at han er annerledes. Han er en mann med beina godt plantet på bakken. Han har jobbet som kontrollassistent på meieriet i Snåsa og han har vært klokker i kirka. Han står som en påle i lokalmiljøet. Likevel er det en følsomhet der. Han har hatt en annerledes vei å følge, og det har ikke bare vært positivt.

– Hans livsoppgave å hjelpe andre

SNÅSAMANNEN: I løpet av de siste 65 årene har 50 000 mennesker reist til Snåsa i håp om å få hjelp av Joralf Gjerstad. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Speranza Film
SNÅSAMANNEN: I løpet av de siste 65 årene har 50 000 mennesker reist til Snåsa i håp om å få hjelp av Joralf Gjerstad. Foto: Norsk Filmdistribusjon / Speranza Film

Gjerstad ble født i enkle kår i Snåsa i Nord-Trøndelag. Han fikk bare fem års skolegang, og han mener han oppdaget å ha evner utenom det vanlige allerede som barn. Han fortrengte evnene helt til han var med i tysklandsbrigaden som 21-åring.

– Han har sett det som sin livsoppgave å hjelpe andre. Han beskrev det som meningen med at han er i denne verden. Joralf evner å løfte det andre mennesket og sette seg selv på andreplass.

Nå håper Olin at dokumentaren kan skape debatt.

– Hva som skjer når syke mennesker møter Gjerstad, er ting jeg vil at publikum skal bedømme selv. Det skjer noe. Hva det er, vil ulike mene ulikt om, sier Olin.

«Mannen fra Snåsa» har premiere 22. januar.