Slik snudde Carlsens nedtur: – I det partiet sluttet sjakk å være vitenskap og ble sport

Magnus Carlsen forteller om hva som gikk galt og partiet som snudde det hele.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tata Steel Chess på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo. Følg partiene i livesenteret.

OSLO (TV 2): Når Magnus Carlsen får spørsmål om hva han lærte om seg selv som sjakkspiller i året som gikk, gir han først et svar som passer det sjarmerende, små-arrogante imaget han sverger til.

- Jeg har jo dårlig hukommelse, så jeg husker bare de tolv siste partiene hvor jeg spilte veldig bra, flirer han.

Det blir stille rundt bordet i PlayMagnus sine lokaler i Oslo. Den nå 25 år gamle verdensmesteren nøler før han tillater seg selv å si sannheten.

- Jeg lærte at det har mye å si det med selvtillit. Hvis man mister...

Sjakkgeniet nøler igjen. Det virker som det smerter ham å si ordene.

- Hvis man mister litt av... Troen på seg selv... Så tenker man lengre på hvert trekk. Trippelsjekker alt. Og hver gang man gjør et trekk litt raskt, føler man at det er der man burde tenkt.

Partiet som endret alt
2015 ble en sjakklig berg-og-dal-bane for Carlsen. Første halvdel av året gikk så det suste, og nordmannen sikret sammenlagtseire i samtlige turneringen han deltok i.

Så kom Norway Chess - turneringen Carlsen aldri hadde klart å vinne - og etter skandalen i første runde, der verdensmesteren tapte på tid fordi han ikke var kjent med turneringsreglementet, ble det kollaps og nest sisteplass for den vanligvis så suverene verdenseneren.

- Etter at han falt sammen med det første partiet i Norway Chess, klarte han ikke slå tilbake på samme måte som han har gjort etter tap tidligere. Etter dette ene partiet vil jeg si at Magnus begynte å spille dårligere sjakk, sier Norges nest beste spiller og ekspert i TV 2s sjakkstudio, Jon Ludvig Hammer.

I den andre av tre turneringer i tidenes første Grand Chess Tour, Sinquefield Cup, karret Carlsen seg til en andreplass, etter flere skuffende resultater, men sammenlagtseieren i superturneringen virket fjern.

- Etter Norway Chess og Sinquefield Cup regnet jeg med at jeg var ferdig, forteller 25-åringen til TV 2.

Lite hjalp det at også de to neste turneringene endte i skuffelse. Carlsen forsvarte riktignok VM-tittelen i hurtigsjakk i Berlin i oktober, men da det sto om seieren i lynsjakk-VM, var ikke sjakkgeniet til å kjenne igjen og tapte parti etter parti.

- Du kan ikke kalle det annet enn kollaps. Det falt helt fullstendig sammen, konstaterer Carlsen når han ser tilbake.

- Jeg skulle ønske jeg visste hvordan jeg kunne gjøre noe med det. Jeg prøvde å si de riktige tingene til meg selv, prøvde å fokusere, men ingenting responderte. Jeg klarte ikke tenke klart.

Når det så skulle spilles lag-EM i november, klarte ikke verdenseneren å hjelpe Norge til en god plassering. Carlsen tapte to partier, og 2015 var i ferd med å bli et fiasko-år.

- Det var ikke vakkert, men det var gøy
- Før London Chess hadde jeg ingen ambisjoner om plassering og ønsket bare å få tilbake tryggheten, forteller Carlsen om turneringen, som ble spilt i desember.

Nordmannen spilte bunnsolid, men seirene lot vente på seg - både for Carlsen og konkurrentene. Da den endelig kom mot erkefiende Hikaru Nakamura i tredje siste runde, var 25-åringen plutselig med i seierskampen - både i London Chess og i Grand Chess Tour. Alt sto og falt på superturneringens aller siste langsjakkparti.

- Da siste runde kom, tenkte jeg at siden jeg først hadde fått sjansen var det dumt ikke å prøve.

Om det noen gang går an å bruke uttrykket «å gå all in» i sjakk, var det nettopp det Carlsen gjorde mot Alexander Grischuk.

- I det partiet sluttet sjakk å være vitenskap og ble sport. Det handlet bare om å vinne det ene partiet. Det var ikke vakkert, men det var gøy! Folk spurte i ettertid om jeg hadde sett alle vinstmulighetene han hadde, men jeg var i en boble. Hadde jeg sett alle mulighetene han hadde i partiet, hadde jeg bare blitt nervøs. Jeg hadde ikke sett noenting! Jeg husker at jeg ikke klarte å tenke på noenting. Jeg sa til meg selv at jeg bare måtte spille fort og håpe på det beste. Generelt er jeg ikke glad i å ikke ha kontroll, men akkurat det partiet, det var gøy!

Det høydramatiske partiet endte til slutt med norsk seier, og i omspillet om seieren mot Anish Giri og Maxime Vachier-Lagrave, gikk Carlsen seirende ut.

Fra total fiasko gjorde den unge verdensmesteren et utenkelig comeback, og vant tidenes første Grand Chess Tour sammenlagt.

- Han kommer til å feie til side all motstand
Senere i desember vant han også en åpen turnering i Qatar, og på spørsmålet om hvordan det står til med selvtilliten nå, har Carlsen mye lettere for å snakke.

- Jeg har såpass mye erfaring at det skulle ikke mye til før jeg var tilbake på riktig mentale nivå. Nå er alt tilbake på det normale, smiler Carlsen.

Og godt er det, for allerede denne helgen begynner en ny, stjernespekket turnering for sjakkgeniet. For tolvte gang skal han delta i Tata Steel Chess i Nederland, og Carlsen spår at turneringen som skal sendes på TV 2, blir underholdende.

- Det er en lang turnering og på et eller annet tidspunkt må du begynne å vinne mye for å kunne stikke fra.

- Magnus har ufattelig gode minner fra Tata Steel Chess og denne lille nederlandske landsbyen Wijk aan Zee. Der er han i sitt rette element og jeg tror han kommer til å feie til side motstanden, spår Hammer, som blir å se i TV 2 sitt sjakkstudio.

Carslen har begynt med tre uavgjorte parti, men muligheten for turneringsseier er absolutt til stede fremdeles.

Alle partiene fra Tata Steel Chess ser du på TV 2 Sumo og Sportskanalen fra lørdag klokken 13.00.