Ekspert advarer: – Se opp for «snik-neymarisering»

Ekspert tror Barcelona-stjernen Neymar vil true Cristiano Ronaldo i Ballon d’Or-kåringene fremover.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barcelonas superstjerne Lionel Messi stakk mandag av med Ballon d’Or, også kjent som Gullballen, for femte gang i sin karriere.

Messi fikk hele 41,33 prosent av stemmene, mens Cristiano Ronaldo fikk 27,76 prosent og 7,86 prosent valgte Neymar, opplyste FIFA Media via Twitter i etterkant.

sosiale medier var det imidlertid mange som reagerte på at avstanden mellom Ronaldo på andreplass og Neymar på tredjeplass var såpass stor.

– Overrasket over at avstanden var så stor
Den anerkjente La Liga-eksperten Petter Veland forstår at deler av fotballfansen har reagert på at Neymar ikke fikk flere stemmer i kåringen.

– Da de 23 kandidatene ble til de tre endelige kandidatene ble det etter hvert litt spenning om hvem som skulle bli nummer to i kåringen, siden Messi var storfavoritt. Og det var spennende å se om Neymar kunne komme inn å true det «tohodete» monsteret Messi og Ronaldo, som har dominert fullstendig de siste 8-9 årene, oppsummerer Veland overfor TV 2 Sporten, før han fortsetter:

– Jeg hadde selv forventet at Ronaldo skulle bli nummer to. Men jeg ble litt overrasket over at avstanden mellom Ronaldo og Neymar med tanke på antall stemmer, sier han.

– Tidligere prestasjoner trekkes frem
Veland har fått med seg debatten i sosiale medier der flere gir uttrykk for at Neymar burde havnet på andreplass i Ballon d’Or-kåringen.

– Men i sosiale medier så er det ofte svart/hvitt, og tidligere prestasjoner trekkes frem. I 2013 var Ronaldo for eksempel helt absurd god, men jeg er enig med dem som sier at Ronaldo ikke var like god i 2015 som tidligere sesonger, poengterer La Liga-eksperten.

– Men rent logisk er det mer naturlig at Ronaldo ville gå fra nummer én til nummer to, fremfor nummer én til nummer tre, påpeker han.

– Se opp for «snik-Neymarisering»
Veland tror imidlertid at Neymar vil true både Cristiano Ronaldo og Lionel Messi i Ballon d’Or-kåringene i årene fremover.

– Messi og Ronaldo har vært helt suverene de siste årene. Men jeg tror vi gradvis kommer til å se en «snik-neymarisering» i Ballon d’Or-kåringen de neste årene. Jeg tror at verken Messi eller Ronaldo vil bli markant bedre, og at Neymar kan markere slutten på denne æraen, uten at det betyr at Messi og Ronaldo blir så mye dårligere. Men spranget blir mindre på grunn av Neymar, konkluderer eksperten.

Han tror også Luis Suárez kan kjempe om Gullballen dersom angriperen fortsetter storspillet for Barcelona.

– Suárez er også en kandidat som kan utfordre Messi og Ronaldo på topp, og som gjør at avstanden mellom nummer én og nummer fire bare blir mindre og mindre, mener Veland.

– Skade eneste hindring
Etter å ha vunnet Gullballen mandag, vant Messi prisen for femte gang i løpet av sin utrolige karriere. Den lille argentineren gikk til topps i kåringen både i 2009, 2010, 2011 og 2012.

Veland utelukker ikke at 28-åringen, som i 2015 nærmest løftet ethvert trofé han kjempet om, kan vinne igjen.

– Med mindre Messi blir rammet av en alvorlig skade som setter ham ut av spill i lang tid, så kan han vinne Gullballen de neste to-tre årene. Så ekstrem er han. Og 28 år er ingen alder for en fotballspiller, sier han.

– Hvor mange år tror du Messi kan fortsette karrieren?

– Messi startet karrieren tidlig, og har hele tiden hatt en belastning med mange kamper. Derfor tror jeg ikke at han vil fortsette til han er 35, 36 eller 37. Men at Messi kan holde på toppnivået i noen år etter at han er passert 30 år, det er jeg sikker på, svarer Veland.