HÅPEFULLE: Edvald Boasson Hagen (fra venstre), Lars Petter Nordhaug og Gunn-Rita Dahle Flesjå har alle ambisjoner i Rio til sommeren. Foto: NTB Scanpix. Montasje: TV 2.
HÅPEFULLE: Edvald Boasson Hagen (fra venstre), Lars Petter Nordhaug og Gunn-Rita Dahle Flesjå har alle ambisjoner i Rio til sommeren. Foto: NTB Scanpix. Montasje: TV 2.

<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet" id="ext-gen1397"> </span>Så mange OL-plasser ligger Norge an til å få:

– Blir knallhardt å ta sykkelmedaljer i OL

Få oversikten over hvordan Norge ligger an gren for gren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OL ser du på TV 2 fra 5.-21. august

Det er 206 dager til OL begynner i Rio de Janeiro, men rytterne er allerede godt i gang med å forberede seg. 

OL-plassene har fortsatt ikke blitt delt ut, men om bare noen dager blir det klart hvor mange plasser herrene får.

Under ser du en oversikt over hvordan Norges sykkeltropp til OL sannsynligvis blir.

Størrelsen på det norske landeveislaget for herrer klart denne uken
I samtlige grener, med unntak av landevei for herrer, må vi vente noen måneder til før Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) kommer med sine endelige kvoter. Antallet herrer Norge får sende til Brasil skulle imidlertid vært klart 1. januar i år, men UCI har fortsatt ikke klart å komme frem til noe endelig antall - sannsynligvis på grunn av at deres eget uttakssystem er av det svært kompliserte slaget.

En talsmann for UCI sier imidlertid til TV 2 at kvotene «snart» vil bli offentliggjort, men vil ikke gå inn på hva «snart» betyr. Det meste tyder uansett på at herrenes landeveislag vil bestå av fire mann.

Landevei damer, fellesstart: To, kanskje én. Endelig antall er avhengig av Norges plassering på UCIs såkalte «rullende» WorldTour-ranking innen 31. mai 2016. De 22 beste nasjonene vil få to ryttere hver. Norge ligger foreløpig på en 20. plass.

Landevei damer, tempo: Ingen, med mindre Norge kommer seg inn blant de 15 beste nasjonene på UCIs såkalte «rullende» WorldTour-ranking innen 31. mai 2016.

Landevei herrer, fellesstart: Fire. Muligens tre. Nasjoner mellom sjette- og 15. plass på UCIs WorldTour-ranking kvalifiserer fire ryttere. Her er Norge nummer 10. En nasjon kan imidlertid ikke få flere plasser en antall ryttere på den individuelle rankingen, og siden Alexander Kristoff er den eneste norske der, mister Norge tre plasser. Disse tre plassene får Norge likevel tilbake gjennom en 10. plass på  Europa-rankingen i sesongen som var. Tar man bort de nasjonene som kvalifiserte seg gjennom WorldTour-rankingen, går Norge opp til en sjetteplass på Europa-rankingen. Den plasseringen kvalifiserer tre ryttere til, noe som gjør at antallet er oppe i fire. Dette antallet kan likevel reduseres ettersom nasjoner som har ryttere blant de 100 beste på den individuelle WorldTour-rankingen, men som ikke har skaffet seg OL-plasser gjennom nasjonsrankingen eller den kontinentale rittkalenderen, også kan gjøre krav på plasser på bekostning av nasjoner som Norge. Det er dette UCI bruker tid på å regne seg frem til nå, men det meste tyder på at Norge ikke mister sin fjerde plass på denne måten. UCIs tidsfrist for å kvalifisere ryttere: 31. desember 2015.

Landevei herrer, tempo: Én. Kvalifisert gjennom Norges 10. plass på WorldTourens nasjonsranking i 2015. Merk: Rytteren som sykler tempoen må også sykle landeveisrittet eller bane. UCIs tidsfrist for å kvalifisere ryttere: 31. desember 2015.

Terreng, herrer: Ingen.

Terreng, damer: To. Antallet bestemmes på bakgrunn av UCIs såkalte «rullende» rangeringssystem basert på de siste to sesongene. UCIs tidsfrist for å kvalifisere ryttere: 31. mai 2016. Merk: Olympiatoppen sitter, som alltid, med siste ord, og det gjenstår (basert på medaljemuligheter et cetera) å se om de ønsker å sende noen andre enn Gunn-Rita Dahle Flesjå. 

Bane, damer: Ingen.

Bane, herrer: Ingen.

BMX: Ingen, med mindre Norge skulle lykkes i å få med en utøver gjennom herrenes BMX-VM i mai. Norge er for øyeblikket på en 30. plass på nasjonsrankingen, noe som er langt unna en plass blant de 13 beste (som ville kvalifisert en utøver fra Norge). De fire beste utøverne på UCIs «rullende» rangeringssystem basert på de siste to sesongene 31. mai 2016 vil også kvalifisere én utøver, men dette fremstår også som usannsynlig. Håpet for Norge ligger i å få en norsk utøver blant de tre beste i VM som ikke allerede har kvalifisert seg gjennom UCIs rangeringssystem for nasjoner eller individuelle utøvere. De tre beste nasjonene i VM som ikke allerede har kvalifisert seg til OL får nemlig sende en utøver.

Slik det ligger an nå er det derfor rimelig å anta at Norge kan få med seg åtte syklister til OL - og en av disse vil altså sykle både landeveisrittet og tempoen for herrene. Dette antallet er imidlertid selvsagt langt fra sikkert, som vist overfor, og avhengig av at Olympiatoppen faktisk sender antall utøvere som måtte kvalifisere seg. Med tanke på den relative mangelen på dybde i enkelte grener, spesielt på damesiden i terrengsykling, er dette langt fra sikkert.

– Hun er vårt største medaljehåp
Løypene i Rio de Janeiro inneholder mange høydemeter og passer derfor få av våre beste landeveissyklister bra. 

På terrengsiden har vi dog med en reell medaljekandidat i Gunn-Rita Dahle Flesjå.

– Gunn-Rita er ekstrem til å forberede seg. Det er tøft med tanke på at hun blir eldre og sånt, men ikke avskriv hun. Det ville vært dumt. Hun er kanskje vårt største medaljehåp, og hun reiser ikke til Rio får å gå på Copacabana. Hun har med årene gått fra å være en av de store favorittene til en «outsider», men hun må vi følge med, sier TV 2-kommentator og sykkelekspert Ole Kristian Stoltenberg.

Skulle Norge sende to terrengsyklister på kvinnesiden er Ingrid Sofie Bøe Jacobsen, som tok sølv i sprintøvelsen i VM i Andorra i høst, det åpenbare alternativet. 24-åringen er dog ingen rundbanespesialist og ikke å regne som en medaljekandidat på noe vis. 

Knallhard løype for landeveissyklistene
Det er neppe kvinnene på landeveien heller. 

Den svært krevende løypen passer ikke Norges fremste syklist, Emilie Moberg, bra, og de eventuelle to plassene vil sannsynligvis gå til Miriam Bjørnsrud og Ingrid Lorvik.

– Vi har et par damer som er gode til å klatre, men dette blir tøft. Damene er i positiv utvikling, men OL kommer nok litt tidlig. Men med tanke på VM i Bergen i 2017 har de fortsatt god tid på seg, sier Stoltenberg.

På herresiden har både Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen sagt at de vil satse mot landeveisrittet. Som også er tilfellet på damesiden, passer imidlertid ikke løyper til vår nummer én: Alexander Kristoff.

– Nordhaug og Boasson Hagen har vist at de kan hevde seg i kuperte løyper tidligere, og Nordhaug har også vært nære på å vinne noen av de største kuperte endagsrittene. Boasson Hagen har også forutsetningene til å henge med om han gjør jobben, men han vil være avhengig av hvordan rittet blir kjørt, sier Stoltenberg.

Landslagssjefene er selvsagt langt fra å ta ut noe lag til OL allerede nå. Olympiatoppens første av tre uttak til OL kommer 1. mai.