Mener Oilers bidrar til en heksejakt

Flere GET-klubber mener det må bli slutt på at klubbene selv rapporterer inn motspillere til disiplinærutvalget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo/Stavanger (TV 2): Stavanger Oilers toppscorer Josh Soares har fått hard medfart på sosiale medier etter krysstaklingen på Anders Braavold, i lørdagens oppgjør mellom Oilers og Manglerud Star. 

Den har av flere blitt sammenlignet med taklingen som ga daværende Vålerenga-spiller Steffen Thoresen 15 kampers ubetinget karantene i 2011. 

– En heksejakt 

Mens liga-lederne den siste uken har rapportert inn både Frisk Askers Dag Christian Frøystad og Spartas Mikael Tam til forbundets disiplinærutvalgt, velger MS ikke å gjøre det samme med Soares. 

– Det var en diskusjon frem og tilbake om vi skulle gjøre det eller ikke, men vi kom frem til vi syns det er forbundet og dommerne sitt ansvar å se på sånne situasjoner. Jeg syns det er feil at klubbene skal gå mot hverandre, og at det skal bli en type heksejakt mellom klubbene for å rapportere inn spillere, sier daglig leder i Manglerud Star Patrik Molberg til TV 2. 

Molberg er likevel ikke i tvil om at taklingen kvalifiserer til karantene i hans øyne. 

– Det er en åpenbar stygg handling, og det kunne fått fatale konsekvenser. Så det burde absolutt få karantene, understreker han. 

Anders Braavold selv bærer ikke nag til Soares, men mener taklingen var i overkant. 

– Han overreagerte litt, det syns jeg. Men det er vel fordi jeg ikke ble skadet at det ikke fikk noen større konsekvens. Det må ofte en skade til, mener han. 

– Oilers har jo rapporter inn flere spillere den siste tiden. Etter hva som skjedde på lørdag, burde de se litt på seg selv før de kritiserer andre?

– Ja, men jeg tror ikke de kommer til å gi seg med å spille tøft. De kan sikkert se seg litt i speilet, men det er ikke mye de trenger det, sier hamarsingen. 

Etterlyser uavhengig utvalg 

Daglig leder i Oilers, Pål Haukali Higson, sier han forstår at det kommer reaksjoner etter at siddisene har gått hardt ut mot dommerne den siste tiden. 

– Jeg forstår selvfølgelig at det blir veldig fokus på det nå i etterkant av at vi har tatt opp debatten, så jeg har ingen problem med å forstå at folk reagerer på det, sier han til TV 2.

I norsk ishockey kommer de fleste klagene som behandles av disiplinærutvalget fra klubbene selv, selv om forbundsstyret også har myndighet til å vurdere situasjoner. Higson etterlyser en uavhengig instans slik at klubbene slipper å rapportere inn hverandre, men mener det er nødvendig sånn som systemet fungerer nå. 

– Nå er det sånn at for å få sett på en sak i etterkant så må klubbene melde det inn, og det vi se om det kan finnes en nøytral instans til å gjøre det. På det måten blir det fokus på bedømmelsen av farlige situasjoner, istedenfor drittslenging mellom klubbene. For det er jo ikke poenget i denne saken i det hele tatt, understreker han. 

Der er Molberg i MS helt enig. 

– I de fleste andre profesjonelle ligaer er det et utvalg som ser på slike ting i etterkant. Alle kampene blir jo TV-sendt, og videomaterialet ligger jo der. Så det er liksom ikke noen grunn til at forbundet ikke skal kunne gå inn i etterkant og slå ned på sånne situasjoner. Så slipper det å bli klubber mot hverandre, påpeker han.

Higson mener det det er på høy tid at denne debatten tas på alvor i norsk hockey, for å få bukt med farlige hodetaklinger. 

– Det er for mange farlige situasjoner som ikke blir bedømt som de burde vært i kampene, og det gjelder både våre egne og andre spillere. Vi er ikke bedre enn de andre. Dette er en sak som må tas opp, og som må debatteres i norsk ishokcey.