POSITIV: TV 2s dommerekspert Per Ivar Staberg er positiv til de nye regelendringene FOTO: Vegard Grøtt / NTBScanpix
POSITIV: TV 2s dommerekspert Per Ivar Staberg er positiv til de nye regelendringene FOTO: Vegard Grøtt / NTBScanpix

Slik kan fotballen bli endret

Har du irritert deg over at ballen må sparkes fremover ved avspark? Det kan det snart bli slutt på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotballens regelmakere har den siste tiden kommet med forslag til omfattende regelendringer. Dersom alt går etter planen vil endringene tre i kraft foran EM i Frankrike.

Den tidligere Premier League-dommeren David Elleray har vært med på arbeidet med å fornye fotballens spilleregler. Han forteller til The Guardian at målet er å gjøre reglene klarere og mindre åpne for tolkning.

Vi har bedt TV 2s dommerekspert Per Ivar Staberg om å vurdere de mest interessante forslagene.

Avspark
Dagens regler sier at ballen må spilles fremover ved avspark, samtidig som spillerne må være på sin egen banehalvdel. Regelendringen foreslår at ballen skal kunne spilles i hvilken som helst retning.

– I praksis er det få dommere som har slått ned på denne situasjonen. Den foreslåtte regelendringen er en grei tilvenning til slik regelen faktisk har blitt praktisert, uten at det vil få en veldig stor betydning, sier Staberg. 

Utvisning før kamp
Da Roy Keane og Patrick Vieira barket sammen i spillertunnelen før Arsenal – Manchester United i 2005 kunne ingen av de bli utvist. Nå foreslås det at spillere skal kunne vises ut også før kampen. Den utviste spilleren vil naturlig nok ikke kunne spille, men laget må heller ikke spille med ti mann. Innbytteren som tar den utviste spillerens plass på banen kan ikke erstattes på benken.

– Denne er jeg helt enig i. Ting kan skje før kampen, og det bør absolutt kunne få konsekvenser. Jeg tror også denne regelen kan bidra til at spillerne blir mer bevisste på at de representerer klubben sin også før kampen starter. Dette er nok mitt favorittforslag, sier den tidligere toppdommeren. 

Ut av banen etter behandling
Dersom en spiller blir skadet av en forseelse som gir gult eller rødt kort, kan spilleren som får kortet få behandling på banen og trenger ikke gå av. Spilleren som blir taklet må derimot ut av banen etter behandling. Det vil si at laget som var «offer» kan i en periode være 10 mot 11.

KAMPHANER: Patrick Vieira og Roy Keane kunne slåss ustraffet, så lenge det skjedde før kampen. Det blir det trolig slutt på FOTO: ODD ANDERSEN
KAMPHANER: Patrick Vieira og Roy Keane kunne slåss ustraffet, så lenge det skjedde før kampen. Det blir det trolig slutt på FOTO: ODD ANDERSEN

– Dette er også et fornuftig forslag som vil føre til mer rettferdighet. Man skal ikke få en fordel av å utføre en forseelse. 

Blokkere scoring
Om en ikke-spillende innbytter kommer innpå banen og blokkerer en scoring, sier reglene at det skal dømmes indirekte frispark. Dersom for eksempel lagets fysioterapeut gjør det samme, skal ballen droppes. Så laget som begår forseelsen vil dra stor fordel av å bryte reglene, selv om det er høyst usannsynlig. Disse forseelsene vil nå kunne føre til enten direkte frispark eller straffespark. Staberg støtter også dette forslaget.  

– Det skal mye til for at noe slikt skjer ubevisst, så jeg er helt enig i dette forslaget. Jeg har aldri opplevd en lignende situasjon i profesjonell fotball, men det kan skje nedover i divisjonene, sier han. 

Straffekonk
Hvis en spiller blir utvist under en straffekonkurranse, må det andre laget ikke redusere antall straffeskyttere til ti. Det vil si at laget som får en utvist, kan få sin beste spiller til å ta straffe nummer elleve, mot motstanderlagets antatt svakeste straffeskytter. Regelendringene som foreslås vil føre til at lagene alltid skal ha samme antall straffetakere. Dette mener Staberg fører til mer rettferdighet.  

– En straffekonk blir mer rettferdig på denne måten. Mer rettferdighet er jeg alltid positiv til.

– Oppsiktsvekkende og positivt
De potensielle endringene Staberg har vurdert er bare noen få utvalgte fra et 12 000 ord langt dokument 

STRAFFEKONK: Dersom en spiller blir utvist under en straffekonk kan det faktisk gi en fordel. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STRAFFEKONK: Dersom en spiller blir utvist under en straffekonk kan det faktisk gi en fordel. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– De fleste av forslagene er finurligheter, men totalt sett vil de nye reglene føre til mer rettferdighet og logikk. Omfattende regelendringer i fotballen er ikke noe som skjer ofte, så dette er fortsatt oppsiktsvekkende og veldig positivt, sier Staberg.

I mars vil det bli endelig avgjort om regelendringene skal innføres.