Silvia (62) fra NRK-serien «Sofa» har fått satt inn fem proteser

– Jeg stiller opp fordi jeg synes det er viktig at alle som mistenker at de har artrose, søker hjelp og får stilt diagnosen, slik at de kommer tidlig til behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Silvia C. Leine (62), også kjent som den nydelige broderende damen og hustru til Jan fra NRK-programmet «Sofa», fikk intense smerter i hendene i slutten av 40-årene.  

– Til slutt klarte jeg nesten ikke kle på meg, og jeg fikk raskt diagnosen polyartrose, det vil si at flere ledd i kroppen blir rammet, forteller Silvia til «God morgen Norge».

LEDER FOR ARTROSE LANDSGRUPPE: Silvia C. Leine har engasjert seg i å sette fokus på sykdommen artrose. Foto: Birgit Værstad
LEDER FOR ARTROSE LANDSGRUPPE: Silvia C. Leine har engasjert seg i å sette fokus på sykdommen artrose. Foto: Birgit Værstad

Proteser

Etter få år får Silvia, som både er mor og travel forretningskvinne, så store smerter i hoftene at hun har problemer med å kunne gå. 

– Smertene var så intense at jeg fikk innvilget operasjoner raskt. Jeg fikk proteser i begge hoftene med seks måneders mellomrom. 

Silvia har siden også byttet ut begge skulderledd, høyre kne og fjernet et ledd i høyre hånd. 

Artrose

Artrose er den vanligste og mest utbredte revmatiske leddsykdommen. Artrose er en leddsykdom som påvirker alle strukturene i leddet som ligamenter, leddhinne, bein og muskulatur. Artrose er mest kjent for at brusken svekkes. Dette gir stivhet og smerter. Artrose kan ramme alle ledd i kroppen, men opptrer hyppigst i hofter, knær og fingerledd.

Du kan lese mer om artrose på nettsidene til Norsk Revmatikerforbund og NKRR.no

Smertefullt

Silvia C. Leine sammenligner artrose-smertene med tannpine, dunkende smerter som merkes både dag og natt. 

– De aller fleste er ikke så hardt angrepet som meg, heldigvis. Men jeg ønsker at hvis det er noen som mistenker at de har sykdommen søker hjelp som fører til at de kommer tidlig til behandling. 

EKSPERT: Forsker og fysioterapeut Rikke Helene Moe har skrevet doktorgrad om artrose. Foto: Diakonhjemmet Sykehus
EKSPERT: Forsker og fysioterapeut Rikke Helene Moe har skrevet doktorgrad om artrose. Foto: Diakonhjemmet Sykehus

Unngå overvekt

Forsker og fysioterapeut Rikke Helene Moe fra Diakonhjemmet Sykehus er en av landets fremste eksperter på sykdommen. 

– Artrose er en vanlig sykdom hvor noen er sterkt plaget og noen mildere plaget, forklarer Moe. 

– Vi deler opp i mild form, moderat form og alvorlig artrose som Silvia har. 

Rikke Helene Moe, som har skrevet doktorgrad om artrose, forklarer videre at det viktigste er å unngå overvekt og at man er fysisk aktiv og trener hvis man har artrose.

– Det hjelper å være aktiv, også på smertene, sier Moe.

Funnet min måte

Silvia C. Leine har som mange andre som lider av artrose fatigue, eller utmattelse. 

– Hver ettermiddag må jeg legge meg ned og hvile en times tid for jeg kan være så utmattet at jeg er besvimelsen nær. Min dagsplan planlegges slik at jeg får prioritert den daglige hvilepausen, forteller Silvia.

For å forbedre livskvaliteten har Silvia funnet sin måte å leve med sykdommen på.

– Det er ikke tvil om at det er tungt å leve et liv med så mye smerter. Men jeg har funnet min måte å leve med sykdommen på: det handler en del om hyppig «hjernevask» – det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det.

Trening og tur

Den imponerende damen fra Vika i Oslo sier også at hun har stor glede av daglig trening og turgåing i skog og mark.

Det forbedrer livskvaliteten min – både fysisk og psykisk. Jeg finner også mye glede og inspirasjon i kunst og kultur, og går ofte på teater. Jeg har et utstrakt sosialt liv og prøver å være sammen med våre fem barnebarn så ofte som mulig.

I «God morgen Norge»

Tirsdag 12. januar kl. 08.10 får du høre mer om artrose og da kommer Silvia C. Leine og forsker og artroseekspert Rikke Helene Moe i studio. Rett etterpå svarer de på nettprat.