LITE Å JUBLE FOR: David de Gea, Wayne Rooney, Lois van Gaal og Daley Blind har ikke bevitnet festfotball den siste tiden. Fotomonatsje: NTB scanpix
LITE Å JUBLE FOR: David de Gea, Wayne Rooney, Lois van Gaal og Daley Blind har ikke bevitnet festfotball den siste tiden. Fotomonatsje: NTB scanpix

Manchester Uniteds diagnose: – Ikke dødssyk, men deprimert

Ekspertene stiller Manchester Uniteds diagnose og kommer med kuren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Direkte: Se Newcastle-Manchester United på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no fra kl 20.00 (kampstart 20.45).

Etter å ha spilte en elendig cupkamp mot Sheffield United i helgen var dommen nådeløs fra Paul Scholes. 

– Jeg har prøvd så hardt å forsvare dette laget, men det blir vanskeligere for hver uke. Hver gang jeg kommer til Old Trafford er det negativ fotball. Jeg ville vært deprimert om jeg var en del av det. Spillerne kjeder seg, fansen kjeder seg, alle kjeder seg. Når du ser på benken virker det som om van Gaal kjeder kjeder seg også, sa United-legenden til BT Sport.

TV 2-kommentator Per-Jarle Heggelund gikk enda lenger, og mente at det var på tide å sparke manager Louis van Gaal (64).

– Jeg mener van Gaal må gå fra Manchester United. Nok er nok. Han har fått 18 måneder, og dette her ikke United verdig, sa han etter kampen. 

Men det er ikke alle TV 2s eksperter som er enige med Heggelund. Vi spilte følgende spørsmål til Erik Thorstvedt, Øyvind Alsaker og Simen Stamsø Møller: 

1. Om du var legen og Manchester United var pasienten - hvilken diagnose ville du stilt?

2. Hvordan kan Manchester United kureres? 

Erik Thorstvedts diagnose:

IKKE FOR TRENERSPARKING: Erik Thorstvedt mener det blir for enkelt å bare sparke van Gaal.
IKKE FOR TRENERSPARKING: Erik Thorstvedt mener det blir for enkelt å bare sparke van Gaal.

– Det er angrepsspillet som er hovedutfordringen. Balansen mellom et fast system og det å ha det litt løssluppent, gønne på, samt å ha lov til å prøve seg. De må opp fire steg i temperament. Det er dødt, det ser ikke ut som de har det gøy. Der har de en utfordring.

– Nå ser vi et Manchester United med lav energi, og det virker som om de ikke greier å finne bra pasningskombinasjoner.

– Jeg satt og så Tottenham spille søndag, og så hvordan de klarte å lage trekanter og geometriske mønster i det etablerte angrepsspillet. De er ikke verdens beste lag, men de klarer det. Under Villas-Boas hadde de ingen plan, det skjedde ikke noe før han fikk sparken. Jeg får litt den samme følelsen med United. De har et bra oppsett og er vanskelige å bryte ned. Men på den siste biten trenger man noe annet, man kan ikke systematisere seg frem til det.

– At van Gaal ikke har smøring på dette nekter jeg å tro. Hadde han ikke hatt peiling ville han neppe vært der han er, men han har overhodet ikke greid å få det ut i United. Han har kanskje vært litt for fornøyd med det defensive.

– Jeg har tenkt på det også i forbindelse med Chelseas fall, at i lengden liker ikke spillerne å ha for mye struktur. De må få utfolde seg innenfor systemet. Da Chelsea røk ut mot PSG forrige sesong prøvde de ikke å score mål en gang. Da er det noe som skurrer for spillerne. Overføringsverdien til United er at det ikke kan være gøy for spillerne å spille slik de har gjort nå. De må få slippe seg løs.

Erik Thorstvedts kur:

– At van Gaal må få sparken er for enkelt. Jeg vil ikke si at han har gjort en bra jobb. Van Gaal har stabilisert skuta på noen felt og mislykkes veldig på andre felt. Mislykkes du med det, så kan du ikke si at du har vært en suksess.

– Kuren er at van Gaal må slippe opp den rigide stilen. Han må la de få gå ut og spille mer fotball. Om alt er dødt og han med sin tøffe hånd har drept all spilleglede, så må han nå sende dem ut for å kose seg. Det må fokuseres veldig mye på angrepsmønster på treningsfeltet.

– Drit i det defensive, det får skjøtte seg selv en stund. Han må få innstilt at man bare skal gi jernet og lage kaos for motstanderen, nå er det ikke noe i det hele tatt.

– De må tenke at det kan ikke bli dårligere. At man bare kan drite i alt, gå utpå der og gønne på. Det høres enkelt ut, men i noen situasjoner trenger du det mentale løftet som det kan gi. De må tenke at de er et bedre lag enn Newcastle, og gå utpå der og vise det.

Øyvind Alsakers diagnose:

– Ikke dødssyk, men åpenbart ikke frisk. Kanskje en depresjon er en presis diagnose. Det er litt som det Scholes sa sist han gikk løs på dem. Det er kjedelig, det ser ut som om spillerne kjeder seg. Det er ingen gnist, og det er kanskje det som kjennetegner en depresjon.

Øyvind Alsakers kur: 

MENER VAN GAAL MÅ GÅ: Øyvind Alsaker tror
MENER VAN GAAL MÅ GÅ: Øyvind Alsaker tror

– Det er det store spørsmålet. Om legen som har ansvaret er den rette eller om man trenger en «second opinion». Jeg tror kanskje det må en ny manager til for få United på beina igjen.

– Van Gaal har et veldig rigid system og er opptatt av at alle skal være lojale til det. Som manager står og faller man med sitt eget prosjekt. Jo eldre og mer rutinert en manager blir, jo mindre viker man for sine egne prisipper. Det virker litt låst. De slapp seg litt mer løs i et par kamper før FA-cupkampen mot Sheffield United. Spørsmålet er om Giggs har fått gjennomslag for litt mer risiko. Det er interessant, for han er van Gaals høyre hånd og samtidig den fremste eksponenten for Ferguson-æraen. Han er ikke sjef, han er nummer to. Kanskje må han få mer å si.

– Det er en veldig farlig jobb å overta med såpass lite erfaring. At han overtar midlertidig til et nytt navn er på plass er mer sannsynlig enn at han får et permanent ansvar.

– Det er vanskelig å lese hele bildet. De hentet en etablert trenger med en tung CV, og for hver gang blir det vanskeligere å hive seg rundt og sparke manageren. Det er en stor klubb med et enormt rykte, tradisjon og historie. Man må ta veloverveide og solide beslutninger, og det er flere ting som spiller inn. Hvem er tilgjengelig, når er de tilgjengelige? Hvem kan de få på kort sikt? Kanskje ingen? Kanskje noen er ledige til sommeren?

– Nå er det komplisert, fordi prosjekt nummer to etter Ferguson-æraen også holder på å mislykkes. Samtidig er de videre i FA-cupen, nummer fem i ligaen og har ni poeng opp til førsteplass. Alt er mulig enda, så det gjør det nok vanskeligere å hoppe på en halvveisløsning.

Simen Stamsø Møllers diagnose: 

– Ugjenkjennelig. Og det er basert på hele sesongen. Kjedelig. Mye kjedeligere enn før. Alle som ser, mener og har følelser for den klubben lurer på hva som skjer og hvor veien går.

– Det finnes eksempler på mange lag som har spilt kjedelig fotball, fått resultater og kommet unna med det. Det kan være det smarte når man ikke har det beste laget. De kan man få resultater selv om laget ikke er så bra.

– Er det en ting de har fått til, så er det at de har gjort det brukbart poengmessig. Jeg klarer ikke helt å se for meg at andre managere med samme mannskap kunne gjort så mye mer ut av det poengmessig.

– Signeringene har ikke vært gode nok. Da får han pepper, og det fortjener han. Men denne Premier League-sesongen endres alt fra uke til uke, og med noen gode kamper nå så kan de være med i racet igjen om tre uker.

– Man kan ikke konkludere nå, men han forsvinner til sommeren. Han har brukt opp sjansene sine, men å sparke ham midt i sesongen uten å være i dyp krise er ikke løsningen. Arsenal og Manchester City har bedre staller og bedre lag. Å sette inn en Ryan Giggs uten erfaring nå gir ikke bedre forutsetninger for å vinne ligaen.

- HØR PÅ VAN GAAL! Simen Stamsø Møller mener Manchester United har lite å vinne på en van Gaal-sparking.
- HØR PÅ VAN GAAL! Simen Stamsø Møller mener Manchester United har lite å vinne på en van Gaal-sparking.

Simen Stamsø Møllers kur:

– På kort sikt er det ikke så mye annet enn å gjøre det van Gaal sier, få tenningen og spille fotballen som har fungert tidligere i sesongen. Jeg tror Wayne Rooney begynner å våkne litt. Det er ikke noe som heter hokus pokus i denne bransjen. I Premier League kan alle slå alle, og de man litt flytsone så er man helt der oppe.