Grove brytebrød med rug og havre

Start uken med sunne, grove og veldig gode rundstykker.

Oppskriften kan gjerne dobles.
La gjærmengden være konstant.

Dette trenger du:

  • 5 dl vann
  • 1/2 dl rapsolje til baking
  • 3 dl grov sammalt rug
  • 3 dl havregryn
  • 50 g gjær
  • 2 dl melk (gjerne kulturmelk/yoghurt naturell/vann -om du ikke tåler melk)
  • 1-2 ss sirup eller honning
  • 1 ss salt
  • Ca. 10 dl hvetemel

Slik gjør du:

Grove brytebrød med rug og havre FOTO: TV 2 / TV 2
Grove brytebrød med rug og havre FOTO: TV 2 / TV 2

Varm vann og olje i en kasserolle.
Bland sammen rug og havregryn i en bakebolle.
Hell det kokende vannet over melet.
Rør om og la stå i ca 30 min til blandingen er fingervarm (ca. 37oC).
Tilsett gjær, lunken melk, sirup/honning og salt.
Elt inn hvetemel til en glatt deig.
Det er en fordel å bruke kjøkkenmaskin.
Har du ikke kjøkkenmaskin; bruk hendene.
Rugmelet gjør deigen tung og klissete å elte sammen med sleiv.
Kle en langpanne med bakepapir, og fordel deigen jevnt utover i langpannen.
Dypp et pizzahjul, eller en kniv, i hvetemel og skjær deigen opp i ruter.
Dekk til langpannen og la brødet heve i ca. 40 min.
Pensle med litt vann, eller melk, og dryss med litt havregryn eller rugmel.
Stek på nederste rille, i varm stekeovn.
200oC i 30-40 min.