OMKAMP-JUBEL: Exeter-spillerne sjokkerte Liverpool og får møte storklubben på Anfield. Ekspertene er uenige hvorvidt omkampens tid bør være forbi. FOTO: DAVID DAVIES
OMKAMP-JUBEL: Exeter-spillerne sjokkerte Liverpool og får møte storklubben på Anfield. Ekspertene er uenige hvorvidt omkampens tid bør være forbi. FOTO: DAVID DAVIES

FA-cupen: – Omkamp er bare tull

FA-cupens fjerde runde blir trukket mandag kveld, men hele elleve av tredjerunde-oppgjørene er ennå ikke avgjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se trekningen av FA-cupens fjerde runde på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no fra kl. 20.10

Fem Premier League-klubber må ut i omkamp i FA-cupen. Helt siden turneringens oppstart i 1871 har uavgjorte kamper ført til at lagene møtes på ny. For de mindre klubbene er dette ofte en god økonomisk mulighet, mens storklubbene fortviler over et enda tettere kampprogram.

Aston Villa, Liverpool, West Bromwich, Tottenham og Leicester må alle spille en ny kamp om avansement til fjerde runde. Dermed har den evige diskusjonen om omkampsregelen igjen blusset opp. Tidligere har både Jamie Carragher og José Mourinho uttalt at omkampens tid burde være forbi. 

Heggelund: – Omkamp er bare tull
– Omkamp er bare tull i 2016. Kampbelastningen på spillerne er såpass stor fra før av, og hvis man i tillegg må ut i en omkamp blir det i overkant. Mange spillere har også landslagsspill å tenke på, sier TV 2s Premier League-kommentator Per-Jarle Heggelund. 

– Det er mye bedre for både spillerne og spenningen at man får en avgjørelse samme kveld, sier Heggelund.

Kommentatorens kollega i TV 2 Sporten, Erik Thorstvedt, er helt uenig. 

Thorstvedt: – Vil beholde omkampen
– Jeg vil absolutt beholde omkampssystemet slik det er i dag. Ender en kamp uavgjort nå må man spille maks én ekstra kamp, og det bør ikke være et veldig stort problem. Før spilte man en ny kamp helt til det ble avgjort, så da kunne man få noen skikkelige maratonoppgjør, sier TV 2s Premier League-ekspert Erik Thorstvedt.

I 1979 trengte tredjerunde-duellen mellom Arsenal og Sheffield Wednesday hele fem kamper for å få en vinner. Det var først tidlig på 90-tallet at den nåværende regelen med ekstraomganger og straffekonk ved uavgjort i omkamp ble innført. 

 – I tillegg er det stort for de mindre klubbene, som for eksempel Exeter, å få muligheten til en ny kamp. De økonomiske fordelene er jo også enorme dersom en liten klubb får en bortetur til Anfield, slik som Exeter nå får, sier Thorstvedt. 

Lagene som skal trekkes
De 32 kampene i turneringens fjerde runde skal trekkes i kveld. 32 nummererte baller skal trekkes opp av en bolle, og hver klubb har fått utdelt sitt tall. Dette er tallene man bør merke seg.

CUP-FRUSTRASJON: Gårsdagens kamp mellom Tottenham og Leicester endte 2-2 og dermed møtes lagene igjen om kort tid. FOTO: NIGEL FRENCH /
CUP-FRUSTRASJON: Gårsdagens kamp mellom Tottenham og Leicester endte 2-2 og dermed møtes lagene igjen om kort tid. FOTO: NIGEL FRENCH /

1 Watford
2 West Bromwich Albion eller Bristol City
3 West Ham United
4 Derby County
5 Exeter City eller Liverpool
6 Tottenham Hotspur eller Leicester City
7 Colchester United
8 Peterborough United
9 Northampton Town eller Milton Keynes Dons
10 Arsenal
11 Newport County eller Blackburn Rovers
12 Ipswich Town eller Portsmouth
13 AFC Bournemouth
14 Wycombe Wanderers eller Aston Villa
15 Sheffield Wednesday
16 Oxford United
17 Walsall
18 Bury eller Bradford City
19 Manchester United
20 Everton
21 Crystal Palace
22 Eastleigh eller Bolton Wanderers
23 Nottingham Forest
24 Carlisle United eller Yeovil Town
25 Chelsea
26 Stoke City
27 Leeds United
28 Shrewsbury Town
29 Huddersfield Town eller Reading
30 Burnley
31 Manchester City
32 Hull City