I dag starter rettsaken:

Tiltalt for overgrep mot 107 barn 

I dag møter den 49 år gamle mannen i Gjøvik tingrett etter han skal ha forgrepet seg på 107 barn mellom 9 - 14 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 49 år gamle mannen fra Oppland skal møte i Gjøvik tingrett i dag. Mannen skal ha lurt barn, for det meste jenter mellom 9 - 14 år, til å kle av seg og utføre seksuelle handlinger på seg selv, andre barn og på dyr. 

Da saken startet mandag morgen, erkjente han straffskyld for de fleste av tiltalepunktene. Han erkjente derimot ikke straffskyld på to punkter som gjelder misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold.

Men etter at han hadde tatt stilling til skyldspørsmålet, ble tiltalte så dårlig at han måtte forlate rettssalen. Han samtykker i at rettsforhandlingene kan fortsette uten han til stede. Selv hviler han ut i et annet rom. 

Han skal muligens forklare seg etter lunsj dersom han blir bedre. 

– I tillegg til at tiltalen selvfølgelig er en betydelig utfordring også for ham, så er det jo hans helse. Han har hatt dårlig helse siden han kom i varetekt. Han lider av kronisk migrene, som er dokumentert av sakkyndig i saken, og det samme gjelder kols og også astma. Hans helse kan raskt bli så dårlig at det er vanskelig å ha framdrift i saken, sa forsvarer Per Espen Eid til TV 2 fredag.

Påtalemyndigheten vil forsøke å påvise nettopp at han har utnyttet sin stilling og posisjon i ungdomsaktiviteter for å oppnå seksuell kontakt.

Tiltalte skal i innledningen forklare seg om forhold ved seg selv og om overgrepene mot to av de fornærmede som han hadde fysisk kontakt med.

Alle skal etter planen vitne. De som bor langt unna, vil vitne over videolink fra barnehus og tingretter rundt om i landet. De som er bosatt på Østlandet og har kort reisevei vil møte i retten på Gjøvik. 

Fant datteren naken

Mannen ble avslørt da moren til en de fornærmede jentene fant datteren naken i sengen med en ipad. 

– Det var en mor som oppdaget uønsket nettaktivitet hos datteren sin og varslet politiet, sier statsadvokat Jo Christian Jordet. 

– Politiet tok så beslag i datamaskinene tilhørende tiltalte og på den måten rullet opp det hele, fortsatt Jordet. 

Etterforskningen ledet til en lærer som har operert ut fra Ringsaker og Nordre land. 

40.000 bilder av overgrep 

Politiet fant nesten 40.000 bilder og 807 timer med filmer av overgrep og seksualisering av barn, lagret på mannens datautstyr. 

Det var en msn- og skypelogg som ledet politiet til de fornærmede. 

– Det er tre fornærmede som han har hatt seksuell omgang med og så er de resterende barn som han har forbrutt seg mot over nett, sier Jordet. 

– Det dreier seg om alt i fra posering til seksuell omgang med andre barn og til og med dyr, fortsetter statsadvokaten. 

Lot som han var et barn

Mannen skal ha lurt barna ved å spille av opptak han har gjort av andre ofre via webkamera.

– Han har framstilt seg selv som en jevnaldrende. Deretter har han spilt av videofiler via webcam slik at barna har trodd at de har chattet med den personen de har sett, sier Jordet. 

Mannens forsvarer sier klienten hans har hatt god tid til å tenke seg om under snart ett og et halvt år i varetekt.

– Han kommer til å erkjenne straffskyld for det alt vesentligste av tiltalen, sier mannens advokat Per Espen Eid. 

– Foreldre må være på nett

Statsadvokaten mener foreldre må bli flinkere til å passe på barna på nett.

– Dette er den nye virkeligheten. Seksuelle overgrep mot barn begås der barn er, og nå er barn på nett. Det tror jeg ikke alle voksne har tatt inn over seg, og der må man rett og slett følge med, poengterer statsadvokaten. 

ERKJENNER SKYLD: 49-åringen erkjenner straffskyld for over 200 tiltalepunkter. Her diskuterer statsadvokat Jo Christian Jordet, forsvarer Per Espen Eid og medforsvarer Eva Kulsvehagen på rettssakens første dag.  FOTO: HARALD JACOBSEN / TV 2
ERKJENNER SKYLD: 49-åringen erkjenner straffskyld for over 200 tiltalepunkter. Her diskuterer statsadvokat Jo Christian Jordet, forsvarer Per Espen Eid og medforsvarer Eva Kulsvehagen på rettssakens første dag. FOTO: HARALD JACOBSEN / TV 2