Grusomme bilder fra Madaya: – Vi har ikke spist på 25 dager

Nødhjelp skal etter planen komme frem mandag, men byrådslederen TV 2 har snakket med, tror ikke at den slipper gjennom blokaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opptakene i videoen over er tatt i Madaya av syriske aktivister på vegne av TV 2 denne helgen. 

– Jeg har et ubehagelig spørsmål: Hva skal du ha til middag i dag? spør mannen som filmer. 

– Vi skal koke vann med krydder i. Det er dét vi lever av, svarer en mann, som ønsker å være anonym. 

– Vi spiste jord og gress. Vi har spist alt vi hadde. Det er ingenting igjen. Vi har bare denne hunden igjen. Den skal slaktes i dag. Den er det eneste vi har igjen, forteller mannen. 

– Ikke spist på 25 dager

Han er heldig som har en hund han kan slakte. I en annen familie på fire er alle døden nær. 

– Når spiste dere sist? 

– Vi har ikke spist på 25 dager. 

– Hva spiser du nå?

– Salt og sitronsalt. Jeg får en følelse av å bli kvelt når jeg spiser det. Jeg besvimer nå. Når jeg legger hodet bakover får jeg blodtrykksfall. Jeg har ingen krefter. Vi har verken mat eller drikke, sier kvinnen på filmen. 

– Ubeskrivelig menneskelig situasjon

Bare søndag har fem mennesker dødd av sult i Madaya. I 203 dager har Hizbollah-militsen, som støtter Assad-regimet, beleiret Madaya. I dag snakket TV 2 med byrådslederen i byen via Skype. 

«Madaya sulter i hjel. Hjelp Madaya nå», skriver en 11 år gammel gutt på en tegning. Bildet er tatt i Madaya søndag, og ble sendt til TV 2. FOTO: PRIVAT /
«Madaya sulter i hjel. Hjelp Madaya nå», skriver en 11 år gammel gutt på en tegning. Bildet er tatt i Madaya søndag, og ble sendt til TV 2. FOTO: PRIVAT /

– Det er en ubeskrivelig menneskelig katastrofe. Jeg har følt meg svak siden i går. Jeg er ikke ved mine fulle fem. Jeg har ikke spist på fire dager, forteller Musa Al Maleh.

Historiene Musa forteller, om desperasjonen og blokaden, er forferdelige. 

– Hittil har 48 personer dødd av underernæring. Det er bare sivile personer.

Snikskytter skjøt gravid kvinne og sønnen hennes

– Det verste jeg har opplevd under beleiringen var en gravid kvinne som bar sønnen sin på ryggen. En snikskytter sto klar og skjøt henne. Han skjøt også sønnen på ryggen og barnet i magen hennes, sier Al Maleh.

Han har blitt fortalt at det vil sendes nødhjelp til byen snart. 

– Vi håper vi får maten. Kanskje i morgen eller i overmorgen. Vi er utmattet.

Men han tror ikke hjelpen kommer til å komme frem til de som trenger det. Han hevder Hizbollah-militsen vil påstå at de har bevis for at nødhjelpen vil bli gitt til opprørere, og derfor nekte å slippe hjelpen inn. 

– Barna tryglet soldatene om mat. Soldatene sa at for å få mat måtte barna si at det var bevæpnede personer som tok nødhjelpen. Ren propaganda, sier Al Maleh.

– Ingenting er sikkert i krig og konflikt

Røde Kors er med på å sende inn hjelpeforsyninger til Madaya. President i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, sier de har gjort det de kan over lang tid for å sikre at nødhjelpen skal komme frem. Sist de var i Madaya var 18. oktober i fjor.

– Vi har fått bekreftelse fra alle parter om at vi skal komme inn i løpet av morgendagen, men ingenting er sikkert i krig og konflikt, før det er helt sikkert, sier Mollekleiv til TV 2.

Røde Kors forhandler også med andre parter på andre steder i Syria der situasjonen er prekær.

– Vi er også i forhandlinger med regimet og de ulike opposisjonsgruppene for å kunne sikre fri tilgang. Slik at dette ikke bare blir et engangstilfelle, men at vi kan åpne opp sikre korridorer, slik at denne sivilbefolkningen som er i desperat behov for mat, medisiner, vann får den hjelpen de trenger akkurat nå, og så raskt som mulig.