Dopingdømt slapp unna dopingtest

Kjemper om millionpremier, men slipper unna dopingtester i Ski Classics.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Ski Classics: Jizerska Padesatka kl. 08.30 på TV 2 og tv2sumo.no!

BEDRICHOV (TV 2): Det har vakt harme i langsløpsmiljøet at den tidligere dopingdømte Jevgenij Dementjev gjorde comeback med en oppsiktsvekkende andreplass i La Sgambeda før jul.

Russeren som snøt Frode Estil for jaktstartgullet i Torino OL i 2006, og ble tatt for EPO i 2009, har en lav stjerne blant konkurrentene.

– Jeg synes ikke noe om at han er tilbake, sier John Kristian Dahl, som vant åpningsrennet i Ski Classics.

Og får støtte av superveteranen Anders Aukland.

– For å si det sånn. Jeg er glad John Kristian slo han i spurten, sier Aukland.

Ble ikke testet

Men det mest oppsiktsvekkende er at verken Dahl, eller Dementjev, ble testet etter det første rennet. Selv om begge var på pallen.

– Jeg ble ikke testet, nei, bekrefter Dahl.

Faktum er at det i dag bare er Vasaloppet og Birken blant de ti arrangørene i Ski Classics som har organiserte dopingprøver av utøverne.

– Jeg har blitt testet to ganger på «Vasa'n», og en gang på Birken. Så det virker som de nordiske landene har ting på stell. Men jeg har ikke blitt testet på noen av løpene her på kontinentet, sier Dahl.

Anders Aukland har samme historie.

– Jeg har nesten ikke blitt dopingtestet i Ski Classics. Det er alt for lite testing, sier han.

– Mye penger

Eier av Team Leaseplan Go, Thomas Alsgaard, mener dette ikke holder mål. Totalt kjemper løperne i Ski Classics om pengepremier på i underkant av fire millioner kroner i året.

– Det begynner å bli mye prestisje, og mye penger involvert. Og det bør ikke være noe fristed her. Det er på høy tid at Wada og antidopingbyråene kommer på banen også i langløp, og begynner med mer systematisk testing. For kvaliteten på de beste utøverne her, står ikke tilbake for mange i verdenscupen, sier Alsgaard.

Men hvem som har ansvaret er ikke lett å si. Antidopingmyndighetene skylder å arrangørne, mens ledelsen i Ski Classics skylder på antidoping-organisasjonene.

– Det er i så fall eierne av dette selskapet som kan pålegge sine arrangører å gjennomføre dopingkontroller, sier Frode Hestnes, som er assisterende leder i Antidoping Norge.

Fikk nei

Men det er ikke direktøren i Ski Classics med på.

– Jeg forstår at løperne er frustrerte, og vi vil gjerne ha flere tester. Men det er en situasjon der det ikke er vi som «Tour» som styrer dopingtestene. Det er de ulike landene, og deres antidopingbyråer. Vi ønsker også jevnlig testing av våre løpere, med blodpass og lignende, og normalt så er det Wada som tar seg av dette. Så det er en vanskelig situasjon for oss, sier David Nilsson, som styrer Ski Classics.

Svensken forteller at de ønsket å betale for en dopingtest i La Sgambeda, men at det italienske antidopingbyrået nektet å gjennomføre den.

– Arrangørens ansvar

Ifølge antidoping Norge, kan det være på grunn av at Ski Classics egne regler som ikke er samkjørte med det internasjonale skiforbundet, og det derfor blir juridisk komplisert dersom en utøver blir tatt for juks.

– Vi er opptatt av at alle idretter skal ta ansvar for sitt antidopingarbeid, og at også denne arrangøren avvikler dopingprøver, sier Hestnes.

– Hvem sitt ansvar er det da?

– I dette tilfellet er det arrangørens ansvar.

Det mener også TV 2s langrennsekspert, som er svært kritisk til at det ikke er testing etter hvert renn i Ski Classics.

– Det er håpløst dårlig. Her er det Ski Classics-organisasjonen som må presse på. Det er antageligvis arrangøren av hvert enkelt renn som må bestemme at det skal være dopingtest, men det er Ski Classics som må bestemme at det skal bli flere tester, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.