SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby er i en egen klasse i herrelangrenn. (Claudio Onorati/ANSA via AP) FOTO: CLAUDIO ONORATI /
SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby er i en egen klasse i herrelangrenn. (Claudio Onorati/ANSA via AP) FOTO: CLAUDIO ONORATI /

– Har ikke sett noen herje sånn siden Bjørn Dæhlie

Nå håper TV 2-ekspert at Martin Johnsrud Sundby lykkes i mesterskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Johnsrud Sundby har vært den suverene eneren i verdenscupen denne sesongen. Maktdemonstrasjon har avløst maktdemonstrasjon. Sundby opererer i en annen liga enn resten av langrennseliten, noe han nok en gang viste på den nest siste etappen i Tour de Ski. Sundby rykket fra konkurrentene og vant i utklassingsstil.

TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset lar seg stadig imponere av Sundby.

– Han hadde ikke hatt behov for å gjøre det. Han kunne bare ligget bak og fortsatt hatt seieren i lommen. Martin er en løper som ønsker å ha selvtillit. Han gikk på en karamell i Oberstdorf, men i dag ville han bevise at det skyldtes dårlige ski. Han overrasket nok 95 prosent av feltet. De trodde nok ikke at han skulle stikke i dag også, sier Hjelmeset.

På Dæhlie-nivå
I Lenzerheide sa Petter Northug at han var fornøyd med å være nummer én i menneskeklassen. Bortsett fra smørebommen i Oberstdorf har Sundby diktert begivenhetene i årets Tour fra a til å. I verdenscupen har Sundby samlet nesten dobbelt så mange poeng (972) som nummer to, Petter Northug (594).

Hjelmeset mener det er lenge siden vi har hatt en like suveren herreløper.

– Det er ikke noen som har herjet like mye som det Sundby gjør nå siden Bjørn Dæhlie. Det er helt sikkert. Det Sundby gjør er rått. Vi har ikke sett en slik vinnerskalle i verdenscupen på mange år. Vi får håpe at skallen er på plass i VM 2017, sier Hjelmeset.

– For det er det han mangler?

– Han har prestert veldig lite i mesterskap. Han har en individuell VM-bronse fra 2011 og OL-bronse fra Sotsji. Det tror jeg irriterer ham voldsomt. Jeg regner med han gjør noe med det til neste år, sier Hjelmeset.

Høster fruktene av mange års trening
TV 2-eksperten forklarer Sundbys suksess med et ekstremt fokus på små detaljer.

– Han trener knallhardt, han tenker gjennom hvert treningsminutt og han tenker teknikk på absolutt alt han gjør. Han er masse på tredemølle med speil og påfølgende videoanalyse. Skal jeg løfte staven en centimeter høyere? Skal jeg ta den en centimeter lenger frem? Han er ekstremt opptatt av detaljer, og det tar han med seg i løypen. I dag så vi at han økte frekvensen med en gang det ble bratt. Han løp fra dem. Dette er noe han har trent på i mange år, og som han nå får utbytte av, sier Hjelmeset.