Weng spurtslo Østberg og tok sin første verdenscupseier

Og Therese Johaug sørget for norsk trippelseier på Tour de Ski.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Heidi Weng tok sin første verdenscupseier da hun spurtslo sammenlagtleder Ingvild Flugstad Østberg og vant lørdagens klassiske 10 kilometer i Val di Fiemme.  Therese Johaug ble nummer tre, 6.2 sekunder bak Weng. 

Weng: – Blir veldig rørt
– Det hadde jeg ikke trodd. Jeg har kanskje ikke hatt troen på at jeg noen gang kom til å vinne. Det er utrolig stort å vinne foran så mange gode skiløpere. Jeg blir veldig rørt. Jeg var sikker på at jeg ikke hadde klart det da jeg kom i mål. Jeg trodde Ingvild var foran og jeg la med ned og tenkte at dette ble nok en andreplass. Så hørte jeg alle ropte på meg. Også tenkte jeg «vant jeg?». Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, sier Weng til TV 2 etter løpet.  

– Hvordan har det seg at en så god løper som deg ikke har troen på seg selv? 

– Nei. Det er et godt spørsmål.  Formen har kommet litt etter hvert utover i Touren.  Så har jeg vært veldig nærme de siste dagene, men jeg vet ikke helt.  Jeg må se løpet i reprise. Det var ikke noe jubling eller noe. Jeg skjønner ingenting, sier hun.  

Østberg økte sammenlagtledelsen: – Lover at Therese tar dette
Ingvild Flugstad Østberg økte dermed sammenlagtledelsen til Johaug. Gjøvik-jenta ligger nå 39 sekunder foran lagvenninnen før siste etappe søndag.  

– Jeg følte meg sprek i dag, men jeg hadde ikke sjans på slutten der. Det var fortjent at Heidi vant i dag. Jeg unner henne det skikkelig etter alle andre- og tredjeplassene, sa Flugstad Østberg. 

– Hvordan skal du gjøre det i morgen?

– Jeg har ikke rukket å legge noen slagplan for i morgen siden jeg ikke har sett for meg dette scenariet i det hele tatt. Det blir et helvete i morgen. Det er lenge siden jeg har gått opp den bakken. Jeg skal i hvert fall fighte om andreplassen, så får jeg håpe at Heidi ikke kommer og tar meg igjen. Jeg kan fortsatt love det at Therese tar dette her, sier Østberg til TV 2. 

– Hvorfor?

– Jeg er ikke så god på den bakken. Jeg kjenner meg selv såpass godt at jeg vet at det er urealistisk. Therese er sikkert tre minutter bedre meg opp den bakken. 

Underveis i løpet dannet de tre norske løperne etter hvert en tetkvartett sammen med finske Krista Pärmakoski.

Den finske jenta ble hektet av i god tid før spurten, men hun tok fjerdeplassen og var 17,4 sekunder bak Weng.

Dro fra opp siste bakken
Da avgjørelsen falt opp den siste bakken, fikk Therese Johaug flere glipptak og gled bakover. Dermed ble det en tøff kamp mellom Østberg og Weng på de siste 100 meterne.

Østberg sanket 15 bonussekunder og Johaug 12 i den innlagte spurten underveis. 

Johaug: – En taktisk bom
– Det var en liten taktisk bom i dag og gå ut i eget spor opp siste bakken der. Jeg trodde jeg hadde et ekstra gir, men det hadde jeg ikke i dag. Nå mistet jeg en luke på toppen der. Det blir en hard kamp i morgen. Jeg har absolutt ikke full kontroll, sier Johaug til TV 2. 

Og legger til:

– I fjor hadde jeg Bjørgen å følge ryggen til. Jeg burde jo skjønt det at jeg burde holdt den ryggen der for å holde følge. Det var dumt. Og min egen feil. 

– Hvordan skal du vinne Tour de Ski nå?

– Det blir å gå fort i morgen. Vi har sagt hele tiden at det er opp den bakken der det blir avgjort. Ingvild er i god form og jeg tror hun kan gå fort opp den bakken der, sier Johaug.  

– Er du overrasket over prestasjonene til Ingvild Flugstad Østberg?

– Jeg er ikke overrasket. Hun har banket meg på trening før.  Jeg hadde nok ikke den beste dagen på jobb i dag. Får satse på at jeg har en god dag opp bakken i morgen, avslutter hun.